Mátyás
-6 °C
1 °C
Sífutás
Percről Percre

Olajpénzből oktatnak oroszokat a tatárok

2008.05.01. 20:56
Hét meccsen hét győzelmet aratott, mindössze két gólt kapott, már hét ponttal vezeti az orosz labdarúgó-bajnokságot a Rubin Kazany. A klub tulajdonosi pozícióját az olajon meggazdagodott Tatárföld köztársaságielnök-helyettese, Alekszandr Guszev tölti be, aki kijelentette, nem lehetne méltóbban ünnepelni fennállásuk 50. évfordulóját, mint egy bajnoki címmel.

A szovjet időkben az élvonal közelébe sem jutott, az orosz bajnokságban is csak 2003 óta élvonalbeli Rubin Kazanynál komolyan gondolják a fentieket. Az elnök nem beszél a levegőbe. Külföldi és orosz válogatott játékosok egész sorát vitte Tatárföld legnépesebb városába. A befektetés egyelőre nem hiábavaló.

Az egyesület szerveződéséről már a 30-as évektől fellelhetők dokumentumok, de a hivatalos alapítási dátum rovatban valamiért 1958 áll. Az alapításnál a híres repülőgépgyártó, a Gorbunov-gyár bábáskodott, fontosnak találták, hogy a vállalatnak legyen sportegyesülete. A Szpartak Moszkva elleni 1947-es mérkőzés volt a premier a klub életében, akkor még Iszkra néven szerepeltek. A Szovjetunió idejében sosem jutottak el az első osztályig, de még annak közelébe sem nagyon. 1964-ben a második vonal 2. zónájában a második helyet szerezték meg, de a rájátszást követően nem sikerült bekerülni a feljutásért harcoló négy csapat közé. 1965-ben vették fel Rubin Kazany nevet. 1971-ben kiestek a második vonalból, csak 1975-ben kerültek vissza. 1977-ben megint lejjebb csúsztak, és a szovjet bajnokságok 1991-ig íródó történetében többé már nem sikerült visszakapaszkodniuk.

Az újjászerveződő orosz bajnokság harmadosztályában szerepeltek, 1997-ben nyerték meg az középzónát, eggyel feljebb jutottak. 2002-ben léptek még egyet, a klub történetében először feljutottak az élvonalba. 2003-ban máris a harmadik helyen végeztek, így első élvonalbeli tagságukat rögtön bronzéremmel és UEFA-kupás indulással ünnepelték, de egyetlen párharcot sem éltek túl. A Rapid Wien rögtön kiverte őket, noha Bécsben le tudták győzni ellenfelüket. 2006-ban már mentek egy kört, de a Parma nagyobb tudása jelentette a végállomást.

A Centralnij

A köztársaságielnök-helyettes támogatása révén jelentős pénz áramlik a klubba az olajbizniszből, illetve a gépiparból. Ennek eredménye az idei erősítés a játékoskeretben, illetve az is, hogy a Rubinnak a világon szinte egyedülálló módon két stadionja van. Az egyik, a Centralnij 30 ezer férőhelyes, ez egy szinte minden igényt kielégítő, modern létesítmény. Amerikai stílusban épült, 133 férőhelyes VIP-páholya van, a stadion közvetlen szomszédságában, 4666 négyzetméteres területen szállodakomplexum, egészségügyi és fittnesscenter, gyógyászati központ, éttermek és szórakoztató egységek helyezkednek el. Emellett egy 10 ezer fős, teljes egészében ülőhelyekkel ellátott stadionjuk is van, itt a tartalékcsapat edz és játssza meccseit.

Az együttes trénere 2001 óta az a Kurban Berdijev, aki a Kajrat Alma-Ata és az SZKA Rosztov csapataiban 155 élvonalbeli meccset játszott a szovjet bajnokságban. Edzőként kazah kupadöntős volt, ezt követően kupagyőztes és bajnok lett a türkmén Nisza Asgabattal. 1997 és 1999 között türkmén szövetségi kapitány volt.

A csapat kapujában Szergej Rizsikov áll. A 27 éves hálóőr korábban a Szaturn és a Tom kapusa volt. Cseréje a korábban válogatott kerettag Szergej Kozko, valamint a grúz Nukri Revisvili.

A védelemben több remek játékos is található, a következő három játszott az eddigi összes győztes meccsen. A grúz válogatott, az utóbbi három szezonban az ukrán Metallurg Zaporizzsjában futballozott Dato Kvirkvelia, a horvát válogatott Stjepan Tomas, aki a Vicenzában, a Comóban, a Fenerbahcéban és a Galatasarayban is focizott, végül a Newell'stől érkezett argentin Cristian Ansaldi. Van még egy grúz védő, Lasza Szalukvadze, továbbá nem játszik mindig Roman Saronov, Alekszandr Orehov, valamint a brazil Gabriel.

Dinamo Moszkva-Rubin 0-2

A középpályán világsztárok sorát lehet felfedezni. A 43-szoros orosz válogatott Szergej Szemak, a 2002-es vb-n is szereplő, dél-afrikai Macbeth Sibaya, az ukránok egykori nagy reménysége Szerhij Rebrov, az orosz utánpótlás két nagy reménysége, Alekszandr Rjazancev és Jevgenyij Baljajkin, valamint a török válogatott Gökdeniz Karadeniz verseng a csapatba kerülésért. A sort egy moldáv válogatott, Alexandru Gatcan zárja.

A csatársorban egy újabb török játékos, a Galatasarayból érkezett Hasan Salih Kabze, valamint a szerb válogatottban több mint 100 meccset játszott és 35 gólig jutott Szavo Milosevics szerepel. Mellettük a fiatal Alekszandr Buharov kapott többször lehetőséget.

A feltételek tehát adottak, az eredmények is jönnek. Ezzel együtt sok van még hátra, amíg november vége felé Tatárföldre kerül az orosz bajnoki cím. Ha oda kerül.