Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Zenit tönkreverte a Bayernt

2008.05.01. 20:29
A meccs elején még a Bayernnek volt helyzete, de a 4. perctől kezdve a Zenit lemosta a pályáról nagyhírű ellenfelét. A szentpétervári csapat története legnagyobb sikerét érte el, a 4-0-ás győzelem UEFA-kupa döntőt ér.

Dick Advocaat, a Zenit edzője öt alapemberét nélkülözte a találkozón, míg a Bayern csapatában még a sérüléssel bajlódó Kahn is meggyógyult. A Bayern az első percekben kihagyott egy nagy helyzetet, a negyedikben már vezetett a Zenit: Pogrebnyak 20 méteres szabadrúgása talált utat Kahn hálójába.

Többet támadott és birtokolta a labdát a vendég német csapat, de amikor az oroszoknál volt a labda, nagyon gyorsan eljutottak Kahn kapujáig. Egy ilyen akció során Zirjanov remek testcsellel csapta be Demichelist, majd 10 méterről Kahn kapujának hosszú sarkába lőtt, ezzel a 39. percben már 2-0-ra vezetett a Zenit.

Kettős cserével próbált frissíteni a Bayern, de az oroszok a második félidőben sem adtak esélyt a vendégcsapatnak. Két német próbálkozás után az 54. percben Anzsukov lépett el a jobb oldalon, mintaszerű beadására Fajzulin érkezett és már hárommal ment a Zenit.

Az orosz kapusnak, Malafejevnek akadt még dolga, de folytatódott az orosz focivarázslat. Dominguez szép középre gurítását Pogrebnyak belsőzte 15 méterről a kapuba. Kiütötték a Bayernt! Az egyetlen hibát a kétgólos Pogrebnyak követte el, buta szabálytalanság miatt sárga lapot kapott, emiatt ki kell hagynia a döntőt.

A Zenit káprázatos teljesítményt nyújtott. Az első góltól kezdve esélye sem volt a Bayernnek, így május 14-én a Manchesterben a szentpéterváriak lesznek a finálé résztvevői. Az élete utolsó nemzetközi kupameccsén védő Oliver Kahnnak az orosz csapat a két mérkőzésen öt gólt rúgott .

UEFA-kupa elődöntő, visszavágó

Zenit-Bayern München 4-0 (2-0). Gólszerző: Pogrebnyak (4., 73.), Zirjanov (39.), Fajzulin (54.). Továbbjutott a Zenit, 5-1-es összesítéssel.