Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Leningrádot ostromolja a Bayern München

2008.05.01. 08:15
Luca Toni játszani fog Oroszországban, a Zenit viszont gyengült. Az oroszok történetük legnagyobb sikerére készülnek, és edzőjük, Dick Advocaat szerint nagyon motivált a csapat. Legerősebb összeállításában készül a Rangers a firenzei visszavágóra, első skót csapatként szeretne nyerni Olaszországban. A Fiorentina 1961 után ismét európai kupát akar.

Münchenben Toni hiánya miatt a Bayern volt tartalékos. Szentpétervárott a Zenit alapemberei fognak hiányozni sárga lapos eltiltás miatt. A Bayernnek minimum egy gólt kell lőnie a továbbjutáshoz, de a hihetetlen gyors orosz csatárok életveszélyesek lehetnek a kontráknál. Eltiltottjai térnek vissza a Rangersnek is, amely fáradt csapat benyomását keltette a hét végén, de idén már kétszer jutott tovább idegenben. Most megint bravúrra van szüksége.

Bayern München-Zenit (1-1)

Az első mérkőzésen született döntetlen, illetve az idegenben rúgott gól a Zenit esélyeit növeli. Az is tény, hogy az oroszok védekezésből hihetetlen gyorsan képesek eljutni az ellenfél kapuja elé, és nem feltétlen nekik kell támadniuk ezen a meccsen. Az első mérkőzésen Ribéry szerzett vezetést a Bayernnek, majd Lució öngóljával egyenlített a Zenit; a végén Oliver Kahn lesérült.

A Bayern esélyeit növelheti, hogy míg Luca Toni személyében nagy visszatérőjük lesz, addig a hazaiaknál sárga lapjai miatt nem szerepelhet Arsavin, Ricksen és Radek Sirl, ezért visszatér a védelem tengelyébe a 38 esztendős Gorskov. A Bayernnél Lahm, Podolski és van Bommel veszélyeztetett, a Zenitnél Anzsukov, Krizanac és Pogrebnyak. A Bayern legerősebb összeállításában lép pályára, csak Sagnol hiányzik. A kisebb sérüléssel bajlódó Lahm és Lució biztosan játszani fog, sőt valószínűleg az orrtörött Klose is.

A Bayern tizenharmadik meccsét játssza orosz gárda ellen, eddigi mérlege 6 győzelem, 6 döntetlen, 1 vereség. A Zenitnek ez lesz a 9. meccse német csapat ellen, 1 győzelem, 3 döntetlen és 5 vereség a mérleg.

A Bayern gyakorlatilag megnyerte a német bajnokságot, ezzel második trófeáját húzta be, már csak a harmadik, az UEFA-kupa hiányzik a gyűjteményéből. A Zenit nem szerepel fényesen hazájában. Jelenleg csak a 12. helyen állnak, bár egy meccsel kevesebbet játszottak, mint a többiek. A Bayern remek formában van, az utóbbi 11 meccsén nem talált legyőzőre, legutóbb március 15-én, a Cottbus otthonában kapott ki.

Fiorentina-Rangers (0-0)

Kétszer már bebizonyította a Rangers, hogy képes bravúrokra távol az otthonától is. Aki viszont látta a hétvégi Old Firmet, egyetérthet azzal, hogy ez a Rangers kezd elfáradni, nem fizikálisan, mert azért egy brit csapatról ez nehéz lenne feltételezni, hanem inkább fejben, idegekben. Pedig a firenzei 90 vagy 120 perc pontosan az idegek csatájáról fog szólni.

Nehéz lesz a Rangersnek, mert bár ebben a szezonban jól teljesít vendégként, Olaszországban nagyon rossz az eddigi mutatója. 12. meccse lesz ez, eddig 1 győzelme van, 1 döntetlent ért, kilencszer vereséget szenvedett.

A Rangers 4-ből háromszor, a Fiorentina 5-ből négyszer jutott az elődöntőből valamelyik európai kupa fináléjába. A firenzei csapat még sosem kapott ki otthon skót együttestől.

Erősödni fog a Rangers az első mérkőzéshez képest, letöltötte eltiltását Barry Ferguson és a középpályás Kevin Thomson is. Donadelnek sem kell többet pihennie sárga lapjai miatt, így ő is játszhat.