Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Messi: Sorfalat állunk és alázunk

2008.05.07. 16:29
Kapcsolódó cikkek (1)
A Bernabeuban szerdán késő este rendezik a 156. El Clásicót. A vendég katalán csapatnak abban a kellemetlen élményben lesz része, hogy játékosai - a spanyol hagyományokat követve - sorfalat állva, tapssal köszöntik a már bajnok Real Madridot.

Az első Barcelona-Real Madrid összecsapásra 1929. február 17-én került sor, amelyen a Real Madrid 2-1 nyert, idegenben. A meccsen Rafa Morera két góljával vezetett a Real, Manuel Parera csak szépíteni tudott. A Barca aztán gyorsan visszavágott, hiszen májusban első győzelmét aratta a Realnak akkor otthont adó Estadio Chamartiban. A Barcelona csak 1931-ben nyert először odahaza örök riválisa ellen.

1935-ben oda-vissza tönkreverte egymást a két csapat. A Real otthon (az eddig csúcsnak számító) 8-2-re verte a katalánokat, a gólokat Jaime Lazcano (14., 42., 73.), Ildefonso Sanudo (21., 35., 47., 81.), Luis Regueiro (29.), illetve José Escola (17.) és Ramon Guzmán (68.) lőtték. A visszavágón a Barca 5-0-al küldte haza a fővárosi gárdát

Az ötvenes években különösen sokat jelentet az El Clásico, hiszen a Real ekkor a korszak egyik legnagyobb csapata volt. De mielőtt még Di Stefanó, Kopa, Puskás és a többiek megjelentek volna, 1950. szeptember 29-én a Barcelona története legnagyobb csapását mérte a fővárosiakra. Nicolau, Marcos Aureli 2-2 gólt szerzett, Cesar, Gonzalvo III és Basora lőtték még a katalánok góljait, a madridisták fájdalmait Molowny és García Glez találatai enyhítették (7-2).

A Barca az El Clásico történetének első 35 évében csak négy alkalommal tudott nyerni Madridban, sőt az 1949 és 1964 közötti tizenhat meccsen egyszer sem. Egy fantasztikus meccs származik ebből az időszakból, 1960. december 4-én, a Camp Nouban. Az egyik oldalon Kubala, Suarez, Evaristo, a másikon Santamaria, Di Stefano, Puskás, Gento. A Barca 2-0-s hátrány után egyenlített, de Gento két góljával, majd Di Stefano találatával 5-3-ra nyert a Madrid. Az említett tizenhat év alatt a Real Madrid nyolc, míg a Barcelona öt alkalommal lett bajnok.

A katalánok 1960-as elsősége után nagyon sokat, 14 évet kellett várniuk a Barca-híveknek egy újabb bajnoki címre, miközben örök riválisuk öt alkalommal ünnepelhetett. A 1973/74-es szezonban szenzációs győzelmet aratott a Barcelona a Bernabeuban, Asensi duplájával, valamint Cruyff, Pérez és Sotil góljaival 5-0-ra nyertek idegenben. Az ezt követő hat szezonból ötször megint a Real tudott az élen végezni.

Az 1974-es Barca-siker

1985-ben lett megint bajnok a Barcelona, utána öt évig zsinórban a Real Madrid nyert.

1994 és 1995 januárja mindkét szurkolótábornak emlékezetes marad. Az első évben nyerte sorozatban negyedik bajnoki aranyát Barca, egy esztendő múlva a Real taszította őket le a trónról. 1994. január 8-án Barcelonában hatalmas Real-verés volt, majdnem napra pontosan egy esztendő múlva a Madrid a Bernabeuban vágott vissza alaposan riválisának. Az első meccsen Romário mesterhármast ért el, Koeman és Iván Iglesias is eredményes volt, a madridi fiesztán Zamorano, az akkor még madridista Luis Enrique és Amavisca lőtték a gólokat.

Barcelona-Real Madrid 5-0, 1994-ből
Az 1995-ös Real Madrid-Barcelona 5-0

A legutóbbi 12 esztendőben négy Barca és ugyanennyi Real bajnoki siker született. Az idei a Real Madrid 31. bajnoki címe, a Barcelona 18 alkalommal nyert. Az utóbbi esztendők három legjobb El Clásicójának videóját is megmutatjuk.

Hiába nyert a Real, a végén a Barcelona ünnepelt:

2005. április 10. Real Madrid-Barcelona 4-2

A 12. fordulóban a Madrid harmadik hazai vereségét szenvedte el ezen a meccsen:

2005. november 19. Real Madrid-Barcelona 0-3

A 26. fordulóban játszották ezt a meccset. Mint később kiderült, nagyon hiányzott a hazaiaknak az itt elszórt két pont, hiszen a végén pontegyenlőséggel, de jobb egymás elleni mutatóval lett bajnok a Real Madrid.

2007. március 11. Barcelona-Real Madrid 3-3

Nem csak az idei pocsék szereplés miatt, hanem a legutóbb hazai pályán elszenvedett vereségért is fűtheti a katalánokat visszavágás vágya, tavaly karácsony előestéjén a Real nyert a Nou Campban 1-0-ra. Nem lesz könnyű, mivel a vendégek közül Iniesta, Ronaldinho, Milito sérülés, Eto'o és Deco eltiltás miatt hiányzik. A másik oldalon csak Cannavarót kell pótolni.

Lionel Messi, a Barcelona legjobbja nyilatkozatai szerint már a következő szezonra koncentrál, de ő is ott áll majd a sorfalban, mikor a vendégek a pályára lépő - a bajnokságot a múlt héten megnyerő - Real Madridot tapssal köszöntik.

Luis Enrique kapcsán említettük azokat, akik mind a két klub alkalmazásában álltak. Ez a mai napig szentségtörésnek számít. Luciano Liz Raga volt az első, aki 1905-ben a Madridból a Barcelonába igazolt és José Quirante, aki egy évvel később Barcelonából Madridba költözött.

Az ötvenes-hatvanas években az átjárás nem volt jellemző, mindössze négyet jegyeztek fel, azok is Barcelonából mentek a Realba. Bernd Schuster volt az első nagy név 1988-ban, két múlva Luis Milla távozott szintén a fővárosba. Hagi a Brescia érintésével érkezett Barcelonába, 1994-ben pedig Michael Laudrup ment el onnan. Luis Enrique kavart nagy vihart 1996-ban, majd 2000-ben Luis Figót utálták nagyon a Camp Nouban.

Ronaldonak sem bocsátanak meg a mai napig, igaz, ő az Interből ment a Realba. Eddig az utolsó pedig Javier Saviola volt, aki tavaly távozott Madridba.