Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Erdélyi csapat a román futballbajnok

2008.05.08. 07:24
Tizenegyesgóllal győzött a CFR Cluj a városi rangadón, megtartotta előnyét a Steauával szemben, így megnyerte a román futballbajnokságot. A kolozsvári milliárdos Pászkány Árpád csapata ezzel bekerült a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Megragadta utolsó lehetőségét a kolozsvári CFR és megnyerte a román futballbajnokságot. Az utolsó fordulóban 1-0-ra legyőzte városi riválisát, a már a forduló előtt kiesett Universitatea Clujt, így a Steaua hiába verte 5-0-ra nem hivatalos fiókcsapatát, a Gloria Buzaut, a CFR lett a bajnok.

Tizenegyes, piros lap

A komoly biztonsági intézkedések mellett megtartott kolozsvári mérkőzés a sportoldal.ro tudósítása szerint nem hozott különösen jó játékot. Az óvatosság kellett is, mert az U szurkolói kedden megfenyegették saját játékosaikat, hogy baj lesz, ha nem játszanak teljes erőbedobással a mérkőzésen. A hazaiak kihagyták helyzeteiket, pedig többször is fölényben voltak, miközben Bukarestben a Steaua megszerezte a vezetést.

A második félidő közepén, a 64. percben a hazaiak játékosa, Fabio Bilican birkózta le a 16-oson belül az argentin Ruizt. Hosszas vitatkozás után Cadú lőtte a büntetőt, és nem hibázott.

Még mindkét csapatnak adódtak helyzetei, az U-nál viszont második sárgával kiállították Edvant. Az eredmény nem változott, a CFR a kolozsvári futball első bajnoki aranyát szerezte.

Majdnem elrontották

A helyi milliárdos, Románia gazdagjainak egyike, Pászkány Árpád csapata a sikerrel selejtező nélkül a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott. A 76 pontos CFR mögött a Steaua egy ponttal lemaradva lett a második, így a BL harmadik selejtezőkörében indulhat.

Nem bukaresti csapat legutóbb 17 éve nyert bajnokságot (az Universitatea Craiova), erdélyi - nem az egykori Román Királyság-beli - 1970-ben (az UTA Arad).

A CFR szezonja felemásra sikerült, a fölényesen végigjátszott őszt végigkínlódott tavasz követte. Ötpontos vezetéssel kezdte február végén az évet, később 11 pont is volt a fórja a legnagyobb ellenfélnek tartott Steauával szemben. A következő fordulóban azonban a bukaresti csapat egy vitatott meccsen 3-0-re győzött, ezután a Steaua szárnyalni kezdett, a kolozsváriak meg bukdácsoltak. A bukarestiek zsinórban tíz meccset nyertek, hét fordulóval a vége előtt az élre álltak. Az utolsó négy körben azonban otthon döntetleneztek a temesvári Polival, illetve kikaptak a címvédő Dinamótól. Utóbbi eggyel a vége előtt történt, és ez azt jelentette, hogy az újra élre ugró CFR-nek csak meg kell vernie a már kiesett városi riválist a bajnoki címhez.

Hiába nyomogatta a gombokat

A Steaua elnöke, Gigi Becali már télen jelezte, "nyomogatni fogja a gombokat", vagyis ahogy csak tudja, a pályán kívül is megpróbálja befolyásolni a bajnokság alakulását. Úgy tűnt, a bukarestieket valóban segítették bizonyos bírói tévedések. A legfurább eset a Rapid elleni rangadón történt. A Rapid stadionjában, hazai vezetésnél a nézőtér hazai részéről megdobták a bírót, aki lefújta a meccset, és azt 3-0-lal a Steauának ítélték. Ehhez képest is érdekes, hogy végül bukaresti - mármint a Dinamo - kaparta ki a gesztenyét a kolozsváriaknak.

A CFR egykor szánalmas stadionja az új szezonra teljesen megújul, 26 ezres aréna várja akár a Barcelonát, a Chelsea-t vagy a Manchester Unitedet.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft