Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Hirtelen meggazdagodott a Ferencváros

2008.05.09. 14:00
A Ferencváros angol befektetője pontosan tudja, lesznek olyan lépések, amelyek egyes szurkolóknak nem tetszenek, a konfliktusokat fel kell vállaniuk. A 2,3 milliárd forint megérkezett, a Fradinak öt százaléka maradt, de a nyolcas igazgatótanácsban három ember képviseli a klubot.

Péntek délelőtt megérkezett a Ferencváros bankszámlájára az angol befektetőtől a tulajdonjogért járó 2,3 milliárd forint - jelentette be Rieb György, a zöld-fehér klub elnöke. Ezzel az angolok 95 százalékos tulajdonrészt szereztek az egyesületben, a fennmaradó öt százalék maradt a Ferencvárosé, ami meghatározott kérdésekben vétójogot biztosít az klub számára.

Rieb György kijelentette: ezzel megmenekült a klub, amelynek adóssága 1,7-1,8 milliárd forint. Hozzátette: először a múltat kell rendezni, a tervek szerint június közepéig minden adóságát törleszti az FTC.

A ferencvárosi vezető elmondta, hogy szerződésben rögzítették, milyen kérdésekben van beleszólási joga az egyesületnek: "A legfontosabb talán, hogy nem változhat a klub címere, színe, a stadion nem költöztethető máshova, ezen kívül még rengeteg egyéb feltételt is meghatároztunk, ezek azonban üzleti titoknak minősülnek."

Rieb arról is beszélt, hogy május végén kerül sor a labdarúgó Zrt. közgyűlésére, melyen új, nyolctagú igazgatótanácsot választanak. Ebben három helyet a Ferencváros képviselői foglalnak majd el.

"Azt gondolom, ez is mutatja, mennyire korrekt a kapcsolatunk az angolokkal, hiszen az ötszázalékos kisebbségi tulajdonrész mellé sokkal kevesebb hely járna nekünk, de azt szeretnék, hogy minél eredményesebben tudjunk együttműködni, ezért több olyan személynek biztosítanak helyet, akik ismerik az itthoni körülményeket" - mondta Rieb.

Terry Robinson, a Sheffield United elnöke felügyeli a Ferencvárosnál végbemenő változásokat. Az angol vezető szerint a cél, minél előbb egy eredményes klub felépítése.

"Ez több lépésben valósítható meg. Fejleszteni kell az infrastruktúrát, a klubot és a csapatot. Mindenkinek a segítségére szükségünk van, szeretnénk együttműködni a szurkolókkal is, de eleinte lesznek olyan népszerűtlen döntéseink is, melyek bizonyára nem tetszenek majd egyes csoportoknak. Ezeket a konfliktusokat azonban muszáj felvállalnunk a sikeres jövő érdekében. Az FTC legnagyobb értéke jelenleg a múltja, azért dolgozunk, hogy a jövője is fényes legyen" - mondta Robinson.

A sportvezető hangsúlyozta: nagyon fontos az akadémiai rendszer kiépítése, a fiatal tehetségek megfelelő képzése.

"Szeretnénk minél több fiatal, saját nevelésű magyar játékost szerepeltetni, de csak velük nem érhetjük el céljainkat, ezért nyáron mindenképpen érkeznek külföldi futballisták is a klubhoz. A távlati cél természetesen a Bajnokok Ligája-szereplés, de ez nagyon messze van, mindig csak egy lépést szabad előre gondolkozni, ez pedig jelenleg a feljutás kiharcolása a következő szezonban. Úgy gondolom, mindenki számára egyértelmű, mennyire nehéz a másodosztályban megszerezni az első helyet." - tette hozzá Robinson.

Robinson elmondta: három napig marad Budapesten, ezalatt a Ferencváros vezetőivel közösen elkészítik azt a munkatervet, amely alapján elkezdődik a klub átalakítása.