Benedek
-5 °C
5 °C

Kétezer pucér ember a futballstadionban

2008.05.13. 11:32
Csaknem egy évtized után ismét meztelen emberekből álló tömeget fotózott vasárnap Bécsben Spencer Tunick amerikai művész, méghozzá a júniusi, közös svájci-osztrák rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság döntőjének színhelyén, az Ernst Happel stadionban. Az Eb június hetedikén kezdődik, a finálét huszonkilencedikén rendezik.

Az installáció az Eb kulturális programjához kapcsolódott, és a "2008 - Österreich am Ball" elnevezést viselte. A beállításokhoz 1840 embert és 1000 futball-labdát használt fel a fotós, aki 1999-ben egyszer már készített felvételeket az osztrák fővárosban meztelen embercsoportról, méghozzá a mai Museumsquartier előtti téren. A vasárnap délutáni, többórás fotózásra mintegy háromezer önkéntes jelentkezett, de csak valamivel több mint a felük jelent meg. Tunick eredetileg azt szerette volna, hogy 2008-an szerepeljenek a fotókon.

Rengeteg meztelen ember, galéria

A tablók alanyainak nem járt pénz a fellépésükért, de ingyen kapnak az autogrammal ellátott fotókból. A beállításokhoz leginkább a tribünöket és az aréna egyes részeit vették igénybe, de a gyepet - a júniusi kontinensviadal igazi helyszínét - megkímélték. A művész a stadion hangszóróinak segítségével mozgatta és vezényelte a tömeget.

A fotósorozat és az installációhoz készülő film június 23-tól lesz megtekinthető a Karlsplatzon található Kunsthalle "public space" területén.

Spencer Tunick 1992-ben kezdett el meztelen embereket fényképezni New York utcáin. 1994 óta világszerte több mint 75 installációt rendezett. Fényképeihez kísérleti elrendezésekben állítja össze az embercsoportokat a nyilvános térben. Az eddigi legnagyobb, nevéhez fűződő "megmozdulás" 2007-ben volt Mexikóvárosban, ahol egyszerre 18 ezer embert kapott lencsevégre. Még ugyanabban az évben 600-an kísérték el a svájci Aletsch gleccserre, hogy a hideg ellenére levetkőzzenek, felhíva a figyelmet a klímaváltozás következményeire.