Szilárda
0 °C
6 °C

Vb-döntőre hajt a strandfutball-válogatott

2008.05.14. 14:39
Az osztrákokat és a litvánokat simán verte, az esélyesebb svájciaktól kikapott a magyar strandlabdarúgó-válogatott a benidormi vb-selejtezőn. A magyar csapat a 16 közé jutott, csütörtökön a cseheket kellene vernie a negyeddöntőért.

A magyar strandlabdarúgó-válogatott Bécs és Madrid érintésével pénteken utazott a spanyolországi Benidormba. A dubaji edzőtáborban megsérült Vernyik Dávid kiesése után tíz játékos maradt Bódi Attila szövetségi kapitány keretében: Badalik Szabolcs, Besenyei Ferenc, Czinkon Szabolcs, Ivitz Zoltán, Kis Krisztián, Kovács Krisztián, Simonyi Gábor, Szűcs László, Ughy Márk és Weisz Tamás, írja az mlsz.hu.

Király Gábor, az MLSZ strandfociért felelős szervezője az Indexnek elmondta, a benidormi tornán 24 csapat indult, a júliusi marseille-i világbajnokságon Európának négy helye van. A csoportmeccseken Ausztria, Litvánia és Svájc volt a három ellenfél.

Izsvák Zsolt, a sportág hazai promótere szerint a biztos továbbjutás elvárható volt a csapattól, sőt a legjobb nyolc közé kerülés is teljesíthető. A vb-részvételt jelentő elődöntő kiharcolása azonban bravúros eredmény lenne, hiszen a negyeddöntőben vélhetően a házigazda spanyol együttes várna a mieinkre.

Vasárnap a magyar csapat 3-1-re győzött Ausztria ellen. Az első harmadban az osztrákok szereztek előnyt, a meccs második szakaszában azonban előbb Simonyi egyenlített, majd Besenyei büntetőből a vezetést is megszerezte. A 3-1-es végeredményt Ivitz állította be, tizennégy másodperccel a lefújás előtt.

"Az egész csapattal elégedett vagyok, végig türelmesen, okosan játszottak a fiúk, azután is, hogy ellenfelünk vezetést szerzett - nyilatkozta a mérkőzés után Bódi Attila szövetségi edző. - Védelmünk remekül játszott, a centerek, Simonyi és Besenyei is megtették a magukét. Nem volt igazán jó a mérkőzés, de ne feledjük, hogy ez a torna nyitó találkozója volt, amelyen a győzelem megszerzését tekintettük a legfontosabbnak."

A magyar válogatott hétfőn a második meccsét is megnyerte, Litvánia ellen győzött 6-2-re, és ezzel biztossá vált, hogy továbbjutott csoportjából. Kis, Simonyi, Weisz és Besenyei góljával már az első harmadban elhúztunk 4-0-ra. Később Simonyi és Weisz ismét betalált, két gólt a litvánok is szereztek.

"Ismeretlen volt számunkra a litván gárda, de remekül megoldottuk a feladatot, nem okozott gondot a győzelem megszerzése - értékelt a mérkőzés után Bódi Attila. - Türelmesen játszottunk, a jó első harmad megadta az alaphangot. Ez a meccs jó gyakorlás volt a svájciak elleni rangadó előtt. Azon a találkozón lemérhetjük, mit tudunk egy igazán erős ellenféllel szemben."

A svájciak elleni meccs előtt az volt a kérdés, hogy az első vagy a második helyen jut tovább Magyarország.

A keddi csoportdöntőn Svájc kezdett jobban, 3-0-ra is vezettek, az első harmad utolsó másodpercében Weisz szépített. A második harmadban a svájciak még kettővel megtoldották előnyüket, az utolsó harmadban már nem esett gól. A vége 5-1, a beszámolók szerint ennyivel jobb volt az ellenfél.

"Ilyen arányban is megérdemelten győzött Svájc, amelyről tudtuk, hogy jobb nálunk, összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között készülhetett a tornára. Sajnos sem taktikailag, sem futómennyiségben nem nyújtottuk azt, amit elvártam a fiúktól, márpedig csak ebben az esetben lehetett volna esélyünk szoros eredmény elérésére. A csehek nagyjából hasonló játékerőt képviselnek, mint mi, így megfelelő akarattal, hozzáállással legyőzhetjük őket. Mindenképpen továbbjutást várok ellenük" - mondta Bódi Attila.

A vereség ellenére Weiszék a második helyen bejutottak a legjobb 16 közé, csütörtökön a FIFA európai ranglistáján 13. cseh válogatott lesz az ellenfél (a magyar csapat a 11.). Ha azt a meccset hozza az együttes, már csak egy lépés választja el a vb-részvétellel egyenértékű elődöntőbe kerüléstől.