Auguszta
-4 °C
2 °C

Legyõzte a német bajnokot a MAC-MTK

2008.05.14. 14:31
A MAC 11 éves labdarúgói rangos nemzetközi tornát nyertek Svájcban, legyõzve többek között az FC Luzern és a legutóbb német bajnok Stuttgart együttesét.

Annak ellenére, hogy felnõtt szinten a magyar futball messze van Európa élmezõnyétõl, az utánpótláskorúak még tudnak örömet szerezni a szurkolóknak. Az MTK fiókcsapataként mûködõ MAC-Népstadion 11 éves korosztályát Svájcba hívták nemzetközi tornára.

A csapatot 11 játékos, 2 edzõ és számtalan szülõ, rokon képviselte a luzerni tornán. A hétfõi fõ megméretés elõtt szombaton is részt vehettek egy nemzetközi versenyben a gyerekek.

A szombati eseményen egy gólon múlott, hogy nem éremért játszhattak, a Jegenstorf elleni csoportmeccsen az utolsó másodpercekben egyenlített a svájci csapat.

Így a Luzern jutott a döntõbe, ahol a Stuttgart hasonló korú gyerekei - sokak szerint gyerekektõl ritkán látható játékkal - 6-0-ra leiskolázták a hazaiakat. A magyar együttes hiába szerzett hét meccsén 27 gólt, lemaradt.

A hétfõi tornán aztán a magyar csapat egy hatos csoportba került, ahol öt hazai gárdával kellett megmérkõznie.

A Kircheim/Teck, az FC Luzern, a Schaffhausen, az Emmen United és a fõleg olaszokból álló Mendrisiotto ellen két döntetlen mellett három gyõzelmet szereztek, 11 gólt rúgtak, és mindössze egyet kaptak a félpályás meccseken, amelyeken a kapus elõtt nyolc mezõnyjátékos játszott az egyszer 25 perces találkozókon.

A magyarok csoportelsõként jutottak tovább. A negyeddöntõben a szintén svájci Team Seetal ellen hiába játszottak jobban, csak a döntetlen jött össze, ami után büntetõk következtek. A magyar gyerekek valamennyit értékesítették, 6-5-tel továbbléptek.

Az elõdöntõben következett a Luzern, amely szombaton gyõzött ellenük. A játékvezetõ mindent megtett a hazai sikerért, de sikerült kihúzni a meccset döntetlenre. Egy apuka megjegyezte, ha az MAC helyett egy horvát vagy szerb együttes szerepelt volna, az a játékvezetõ búcsúmeccsét jelentette volna.

A döntetlent követõ büntetõrúgások során a magyarok ismét nem hibáztak, a kapus Iváncsik megfogott egyet, így következhetett a Stuttgart elleni döntõ. A német együttes 7 gyõzelemmel és 20-0-s gólkülönbséggel jutott el idáig.

Hiába játszottak jobban a magyar csapatnál, az addigra már alaposan elfáradt gyerekek igazi csapatként, egymást segítve küzdöttek, és sikerült kiharcolniuk a döntetlent. Ismét jöhettek a büntetõk.

Az addig remeklõ magyarok az elsõ hármat kihagyták (két kapufa, egy védés), de szerencsére a németek is izgultak, õk sem tudtak betalálni. A negyedik párban a magyar játékos belõtte, a túloldalon elõbb egy kapufa, majd egy fantasztikus Iváncsik-védés következett, hogy a svájciak és a németek megtanulják, milyen a magyaros ünneplés.

Akadt gyerek, aki a kihagyott büntetõje után még zokogott, de máris ugrált, énekelt, és volt, aki vízzel locsolta a másikat örömében. Amikor már mindenki a díjátadásra készült, még akkor is ugráltak, énekeltek és próbáltak szabadulni a szintén õrjöngõ szülõk szorításából. Akadt apuka, aki a gyõzelem után egy órával is csak azt tudta hajtogatni: "Ezek a gyerekek fel se fogták, mekkora siker ez." A hétfõi tornán 15 büntetõbõl 12-t belõttek a MAC-os gyerekek, az ellenfeleknél 16-ból 9 lett gól.

A siker értékét növeli, hogy az egy évvel idõsebb csapatok között (többek között a Colchester, a Karlsruhe, a Rapid, a Luzern, a Salzburg és a St. Gallen gárdáját megelõzve) a Vasas-Pasarét diadalmaskodott, így teljes sikert könyvelhettek el a magyarok Svájcban.

A magyar eredmények:

FCL-Pfingst-Masters 2008, Luzern
2008. május 12. U11 korosztály

MAC-MTK- ircheim/Teck (svájci) 4-0
MAC-MTK-FC Luzern (svájci) 1-1
MAC-MTK-Schaffhausen (svájci) 0-0
MAC-MTK-Emmen United (svájci) 2-0
MAC-MTK-Mendrisiotto (svájci) 4-0
Negyeddöntõ:
MAC-MTK-Team Seetal (svájci) 1-1 büntetõkkel 5-4
Elõdöntõ:
MAC-MTK-FC Luzern (svájci) 0-0 büntetõkkel 6-5
Döntõ:
MAC-MTK-VfB Stuttgart (német) 0-0 büntetõkkel 1-0

Végeredmény:
1. MAC-MTK
2. VfB Stuttgart
3. FC Luzern
4. Schaffhausen

A tornagyõztes csapat:
Balogh László Baross Gábor, Baross Tamás Beke Zsolt, Beschenbacher Kornél, Erszény Ádám Iváncsik Norbert, Komódi Kevin, Práth Dávid, Szidor Szabolcs, Újvári Bence
Edzõk: Varga István, Újvári Gábor