Auguszta
-3 °C
2 °C

Vagy a Zenit, vagy a Glasgow Rangers

2008.05.14. 07:40
Négyből három hazai meccsét nem tudta megnyerni az UEFA-kupa tavaszi sorozatában a skót Glasgow Rangers, mégis döntőbe került. Az orosz Zenitet kétszer idegenbeli gól tartotta életben, utána azonban a két német nagycsapatnak - Leverkusen, Bayern München - egyaránt négyet vágtak. A Gazprom pénzelte oroszokat esélyesebbnek tartják, a skót védelem viszont már sok jó csatárt megállított.

Amikor 2006-ban Dél-Korea a világbajnokság után megköszönte a holland kapitány, Dick Advocaat munkáját, talán maga sem gondolta, hogy két év sem telik el, és hatvanévesen újra a figyelem középpontjába kerülhet.

Igaz, kisebb kerülővel ment a szentpétervári Zenithez, az ausztrálok ki is borultak, mert előzetesen azt mondta: elfogadja a kapitányi posztot, ám végül nemet mondott. Valahogy jobban csábították a fehér éjszakák, mint a távoli földrész, de leginkább a Gazprom pénze játszhatott szerepet. A Zenitet ugyanis megvásárolta az orosz óriásvállalat, a holland pedig feladatot kapott: bajnokságot kell nyerni.

A hollandokkal 2004-ben Eb-elődöntőig jutott Advocaat érkezése után sorra nyerték meccseiket, és novemberben megszerezték a bajnoki aranyat. A Zenit huszonhárom év után lett újra első, és eközben állva maradt az UEFA-kupában is, igaz, ahhoz nem sok köze volt. Ha az Alkmaar legyőzte volna az Evertont, az oroszok a csoportkört sem élik túl. A hollandok azonban megbicsaklottak, és bár egyenlítettek az angolok ellen, a hajrában kikaptak, így csoportharmadikként a Zenit továbbkerült.

A sorsoláskor talán örült is a Villarreal, hogy velük kell játszania, hiszen februárban az orosz bajnokság szünetel, a csapat nincs játékban, tovább lehet lépni könnyen. De már a hazai győzelem (2-1) is csak az utolsó percben jött össze, a visszavágón pedig jött Pogrebnyak, lőtt egyet, a spanyolok ezzel el is búcsúztak.

A következő körben az ex-BL-es Marseille volt az ellenfél, és 3-0-s hazai előnynél kevesen gondolták, hogy a franciák kieshetnek. Pogrebnyak viszont talált egy gólt megint, a visszavágón kettőt vágott, az oroszok a franciákat is elintézték.

A Zenit innentől szárnyalni kezdett, a Leverkusennek és a Bayern Münchennek is bevágtak négyet, a megizmosodott szurkolótábor pedig rázendített az "Auf wiedersehen" szólamra. Oliver Kahn méltatlanul búcsúzott az európai meccsektől.

Csak amiatt szomorkodhattak, hogy Pogrebnyak elkövette azt a fatális hibát, hogy egy teljesen felesleges sárga lapot begyűjtött, ami egyszersmind azt jelentette - jóllehet, a döntőig tíz gólt szerzett -, Manchesterben nem lesz módja segíteni csapatán. A Nedved-effektus után annyiban különbözött a szintén szőke játékostól, hogy nem fakadt sírva a kezdőkörben, igaz, nem is BL-döntőtől marad távol. Ott majd szerepelhet ősztől.

Erre Advocaat annyit mondott, eddig is voltak hiányzóik, tudták pótolni őket, most sem ijednek meg. Advocaat kifejezetten várta, hogy a döntőben a Glasgow Rangers legyen az ellenfelük, mert korábban a skót csapattal dolgozott, és ugyan két bajnoki címet nyert vele, a BL-ben igen gyatrán játszottak, a főtábla előtti utolsó selejtezőben 2001 őszén a Fenerbahce kiverte őket. A törökökkel szemben ki lehetett volna esni, de olyan elképzelés nélküli játékot mutatott a Rangers, ami a szurkolóikat is felbőszítette.

A Rangers ebben a BL-kiírásban sem volt improvizatívabb. Igaz, a Lyon otthonában nyertek, de utána nem tudtak továbbjutni a csoportból, így kerültek át az UEFA-kupába. Ott aztán szenvedtek a Panathinaikosz ellen, a hazai gól nélküli meccset követően Athénban 1-1-et csináltak, ez elég volt a kövezkező körhöz.

A Bréma ellen nyertek hazai pályán (2-0), ez utána többé nem sikerült, de gól nélküli meccsre mindig képes volt a csapat. Idegenben mentek tovább a Sporting (2-0) és a Fiorentina ellen is, az elődöntőben pontosabban lőtték a büntetőket.

A Rangers erénye a védelme, ennek megy majd neki az Arsavinnal felálló orosz csatársor, és a kissé statikus skótokat könnyen megforgathatják. Persze több csapat is ezt gondolta már, mégsem tudtak kellő hatékonysággal játszani, jóllehet, a Sporting és Fiorentina támadói is feltalálják magukat a kapu előtt.

A Zenit nem a második vonalbeli brazilokban látta a felemelkedés lehetőségét, szlávokat igazolt, horvátot, csehet, mindössze négy nem régióbeli játékossal álltak fel. Az argentin Dominguez és a holland Ricksen többször játszott, a török Fatih Tekke és a dél-koreai Lee csak elvétve.

A skótok számíthatnak szurkolóikra, hiszen a Celtic legutóbbi kupadöntőjekor negyvenezer skót a sevillai folyóparton, kivetítők előtt ülve nézte végig a meccset. Manchester lényegesen közelebb van, az invázió is nagyobb lehet, de akár a csalódottság is.

Pontosan úgy, mint három éve, amikor szintén orosz csapat nyert. A CSZKA Moszkvára kevesen fogadtak volna, mert a hazai pályán játszó Sporting volt az ellenfél. Most már nem számítana meglepetésnek a Zenit sikere, a fogadóirodák erre kevesebb pénzt adnak. Más kérdés, a Rangerst az 1972-es KEK-döntő előtt is esélytelenebbnek tartották, mégis legyőzte 3-2-re a Dinamo Moszkvát.