Szilárda
0 °C
6 °C

Az UEFA betiltaná a gyerekkereskedelmet

2008.05.16. 07:01
Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke szeretne gátat szabni annak, hogy a gazdag klubok már 18 éves koruk előtt felvásárolják a tehetséges játékosokat.

A francia sportvezető azt szeretné elérni, hogy a futballisták pályafutásuk első profi szerződését csak azzal az egyesülettel köthessék meg, amelyben nevelkedtek. Szavai szerint mindig is az elitklubok rendelkeztek a legjobb játékosokkal és edzőkkel, de ha a jelenlegi folyamatok alapján hamarosan a legjobb utánpótláskorú labdarúgóik is a tulajdonukban lesznek, az a futball halálát jelentheti.

A nemzetközi szövetség (FIFA) szabályai csak a 16 éven aluliak szerződtetését tiltja, Platini ezt a korhatárt szeretné 18 évre felvinni.

A játékosok szakszervezete nem támogatja a javaslatot.

Korábban viszont keményen bírálta az emberkereskedelmet Clarence Seedorf, az AC Milan holland futballistája.

"Olyan, mintha a húspiacra kerülnének szegények. Itt egy friss hús Argentínából, amelyik finomnak ígérkezik, így hát eladják Olaszországba, onnan pedig Spanyolországba vagy Angliába exportálják. Rég nem arról van szó, hogy megtalálják neki a legalkalmasabb csapatot, már csak a pénz körül forog minden" - kesergett a klasszis a La Gazzetta dello Sport című olasz napilapban.

A Bajnokok Ligája-győztes sztár szerint senkit sem érdekel, hogy a tinédzserkorú játékos beilleszkedik-e a környezetébe, hanem egyszerűen a sorsára hagyják.