Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A politikusok körberajongják a Zenitet

2008.05.16. 13:25
Dmitrij Medvegyev elnök a Kremlben fogadta az UEFA-kupában győztes orosz futballcsapatot, a szentpétervári Zenitet. Ezzel a tetőfokára hágott a szerdai meccs óta dúló Zenit-láz.

Az államfő pezsgővel koccintott a játékosokkal a nagy diadalra, majd együtt fényképezkedett a futballistákkal, akik elhozták neki megmutatni a skót Rangersszel szemben 2-0-s győzelemmel elhódított kupát.

"Az első félidő érthető módon nagyon feszült volt, nem lehetett tudni, melyik csapat kerekedik felül, aztán a második félidőben minden a helyére került, a kupa a hatékony bajnoké lett, amely nem véletlenül győzött" - idézte Medvegyevet az ITAR-TASZSZ. Az elnök az ezután várt újabb nemzetközi labdarúgósikerekre célozva hozzátette, a maga részéről gyakran és szívesen fotózkodna hasonló alkalomból, akár minden évben.

A csapatot már a repülőtéren több száz szurkoló várta, a kupa bemutatására sok ezren gyűltek össze. Közülük néhány ezren a meccs utáni és a péntekre virradó éjszaka is nagy ünneplést csaptak Szentpétervár központjában, a Nyevszkij sugárúton és a Palota téren, de rendbontás nem fordult elő.

A csapat fogadására kivonult előkelőségek között volt Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója is, a Gazprom ugyanis a Zenit főszponzora. Kijelentette, hogy eddig Szentpétervár volt az orosz labdarúgás központja, de most már az európai foci fővárosává vált.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök és Medvegyev elnök még a meccs estéjén telefonon gratulált a csapatnak. Medvegyev elmondta, hogy az orosz szurkolók már nagyon kiéheztek egy ilyen eredményre, s reményét fejezte ki, hogy ez talán majd fokozza a grundokon játszó gyerekek érdeklődését a foci iránt.

Egyre-másra nyilatkoztak a győzelemről a politikai és a kulturális élet jeles személyiségei - az egyik képviselő egyenesen mozarti játékról beszélt -, de még az orosz ortodox egyház is kifejezésre juttatta a győzelem feletti örömét.