Mátyás
-6 °C
1 °C
Alpesi sí
Percről Percre

A Portsmouthé az FA-kupa

2008.05.17. 19:35
A meglepetésdöntőben nem történt nagy meglepetés és a Portsmouth nyerte a Cardiff ellenében az FA-kupát 2008-ban. A déli kiscsapat 69 év után győzött a sorozatban és története során először szerepelhet európai kupában.

A tavalyi Chelsea-Manchester United (1-0) szuperdöntő után idén két kiscsapat került az FA-kupa fináléjába: a Premier League-ben végül nyolcadik Portsmouth és a Championshipben tizenkettedik Cardiff játszott szombat délután. A Pompey negyedszer jutott a döntőbe (egyszer megnyerte, 1939-ben), a walesiként Angliában futballozó Cardiffnak ez volt a harmadik fináléja (egyszer már szintén győzött a Wembley-ben, 1927-ben).

Az első osztályú csapatnak a Manchester Unitedet is búcsúztatnia kellett a döntőhöz (az Old Traffordon), a Cardiffnak talán egyszerűbb volt az útja, a több alsó osztályú együttes mellett a Middlesbrough volt a papíron legerősebb ellenfele.

Az első félidőben nem derült ki, hogy melyik az első osztályú klub, a Cardiff is bátran ment előre. A Pompey egy gólt kapott eddig a sorozatban, így nehezen volt elképzelhető, hogy a rutinos csatár, Robbie Fowler nélkül felálló Cardiff megtömi Herry Redknapp együttesét. A Cardiffnál volt többet a labda, igai gólhelyzete azonban nem akadt.

A másik oldalon az Ajaxszal BL-győztes, évekig az Arsenalban futballozó Kanu volt veszélyes, olyannyira, hogy nyolc perccel a félidő vége előtt megszerezte a vezetést. John Utaka adott be jobbról, a cardiffi kapus, Peter Enckelmann csak ütni tudta a labdát, hiába állt ott egy védi is, Kamu bekotorta a labdát a hálóba.

A szünet előtt egyenlítettek a walesiek, de a játékvezető kezezés miatt jogosan nem adta meg a találatot.

A fordulás után a Cardiff eredménytelenül küzdött az egyenlítésért, a hajrában kitámadva a Portsmouth Sylvian Distin révén majdnem növelte az előnyt.

Az eredmény nem változott, így a kétszeres angol bajnok Pompey története során először indulhat európai kupában, az UEFA-kupában. A Cardiff győzelme lett volna az igazi nagy meglepetés, de a Portsmouth sikere is hihetetlen történet. A klub két éve csak az utolsó pillanatban maradt bent az első osztályban, tavaly már fordulókon keresztül veretlen volt, a végén stabil középcsapat lett. Idén is sokáig versenyben volt az UEFA-kupás helyezésért, végül lemaradt róla. A sikerek egyértelműen a 61 éves Harry Redknappnek köszönhetőek, aki tavaly novemberben közel került ahhoz, hogy eltávolítsák a futballból. Éjszaka kutatták át házát, őt pedig a repülőtérről vitték be kihallgatásra. Az angol futballban egyelőre komolyabb konkrétumok nélküli kenőpénz-ügyben hallgatták ki. Redknapp megtörten és dühösen reagált arra, hogy egy volt játékosa átigazolásával kapcsolatban felmerült, hogy kenőpénzt fogadott el. Azóta pert indított a rendőrség ellen és a legvalószínűbb az, hogy azért keverték az ügybe, mert az akkor megüresedett angol kapitányi posztra az első számú esélyes. A kihallgatás után egyértelmű lett, nem ő lesz McClaren utóda.