Ágnes
-1 °C
2 °C

Megvan minden idők legjobb BL-döntője

2008.05.19. 20:29
Az angol Sun magazin rangsorolta a BEK, illetve a BL 1956 óta íródó történetének legjobb döntőit. Harmadik a mára klasszikus Manchester-Bayern, második a glasgowi Puskás-show 1960-ból, az első helyen a Liverpool hihetetlen feltámadása végzett.
Kupák

Szerdán Moszkvában rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét. Azt még nem tudni, milyen meccset hoz a Manchester United és a Chelsea összecsapása, de az angol Sun már rangsorolta az eddigi legjobb tíz BEK-, illetve BL-döntőt.

A Milan kétszer is oktatott

A tizedik helyen az 1977-es római finálé zárt, amelyen az angol Liverpool 3-1-re nyert a számos klasszissal és a dán Simonsennel megerősített német Mönchengladbach ellen. Nem mellesleg ez volt Bob Paisley együttesének első diadala a sorozatban, amelyet egy év múlva megismételt.

A kilencedik helyen az 1989-es döntő van, akkor a Milan leiskolázta a Steaua együttesét, szinte az első félidőben agyonverte a románokat. Az olaszok a két holland klasszis, van Basten és Gullit duplájávalé nyertek 4-0 arányban.

A nyolcadik az 1967-es finálé. Hiába vezetett már a 11. percben az olasz Internazionale, a skót Celtic megfordította a találkozót a Helenio Herrera által felkészített és számos, egy évvel később Európa-bajnokságot nyert olasz játékossal felálló együttes ellen 4-1-re.

Emlékezetes négy perc

A hetedik helyen az 1956-ban indult sorozat első döntője áll. A Real Madrid kétgólos hátrányból, di Stefano vezetésével és Rial duplájával fordítva tudott nyerni 4-3-ra a francia Stade de Reims ellen.

A hatodik az 1968-as döntő. Ez leginkább négy percről marad emlékezetes. A Manchester United és a Benfica a 90 perc alatt nem bírt egymással (1-1), de a hosszabbításban a 97. és a 100. perc között az angol együttes háromszor is betalált, így magabiztosan nyerte a trófeát.

Magyar edző verte Puskásékat

Szintén egy régi döntő, az 1962-es következik a sorban. Az amszterdami fináléban hiába szerzett Puskás Ferenc a Real Madrid színeiben húsz perc alatt három gólt, csapata mégis kikapott a címvédő Benficától, amelyben Eusebio kétszer volt eredményes. A portugál csapat 5-3-as sikerének magyar vonatkozása is van, a csapat edzője Guttmann Béla volt.

A negyedik szintén egy Milan-gála, az 1994-es Barcelona elleni kiütés. A meccs előtt szinte mindenki a Johann Cruyff által dirigált spanyolok sikerét várta, de a Milan fantasztikus játékkal leiskolázta ellenfelét, és többek között Szavicsevics pazar emelésének köszönhetően 4-0-ra győzött.

Puskás-parádé a második helyen

A dobogó legalsó fokán a 99-es Bajnokok Ligája döntő áll, amelyen Basler már a 6. percben vezetéshez juttatta a német együttest. Amikor már szinte mindenki a kupa átadására készülődött, az angolok Sheringham és Solskjaer révén a 91. és a 93. percben szerzett gólokkal megfordították az eredményt.

Győztesek

A második helyen egy magyar vonatkozású találkozó, az 1960-as Real Madrid-Eintracht Frankfurt szerepel. A glasgowi Hampden parkban rendezett meccsen a spanyol csapatból di Stefano három gólt is szerzett, de mégsem ő, hanem a négy gólig jutó Puskás Ferenc volt a 7-3-as meccs hőse.

Az első a 2005-ös döntő. A Liverpool a történeténelem egyik legnagyobb feltámadását mutatta be. A meccs szünetében a Milan 3-0-ra vezetett, de az angolok a második játékrészben hat perc alatt egyenlítettek, majd büntetőkkel meg is nyerték a sorozatot.