Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Töketlen bajnokok a Bajnokok Ligájában

2008.05.19. 15:10
A labdarúgó Bajnokok Ligájában utoljára tíz éve játszotta a döntőt két bajnok. Azóta az is előfordult, hogy két olyan azonos országbeli döntőzött, amelyek egyike sem volt bajnok, tavaly pedig két harmadik helyezett találkozott a végén. Szerdán a Premier League 2006/07-es szezonjának elsője és másodikja csap össze.

Szerdán rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét, amelyben két angol csapat, a Manchester United és a Chelsea érdekelt. Ebből máris kitűnik, idén sem csak olyan csapatok jutottak el a legvégéig, melyek előző évben bajnokok lettek hazájukban.

Most legalább az egyikük bajnok, de például egy évvel korábban két olyan csapat (Milan és Liverpool) döntőzött, amely 3.-ként, a selejtezőből indulva kvalifikálta magát a sorozatra.

Reformok a 90-es évek elején

A korábban BEK-ként (Bajnokcsapatok Európa Kupája) futó sorozat 1991-ben alakult át BL-re, utóbbinak a 92-ben győztes Barcelona volt az első győztese. A Bajnokok Ligája első öt évében csak az európai bajnokok indulhattak, de az UEFA vezetői a több meccs és az ezzel járó nagyobb bevétel reményében kibővítették a sorozatot.

Real Madrid-Juventus

Ennek megfelelően a 97-98-as idényben már nemcsak a bajnokok, hanem az erősebb bajnokságok másodikjai is indulhattak. Három évvel később még jobban kibővítették az elitországokból származó csapatok mezőnyét, már a vezető bajnokságok első négy helyezettje állhatott rajthoz.

Így nem is meglepő, hogy a BL-ben annak kibővítése óta mindössze egy szezon volt, amikor két bajnok játszotta a döntőt. Ennek is éppen tíz éve: a Real Madrid és a Juventus 1998-ban csapott össze, Mijatovics góljával a spanyolok nyertek. Egy évvel később az emlékezetes Manchester-Bayern döntőre is úgy került sor, hogy egy évvel korábban az Arsenal és a Kaiserslautern volt az angol, illetve a német első.

A bővítés ebből a szempontból legviccesebb epizódja 2000-ben történt, amikor két spanyol csapat, a második Real Madrid és a negyedik Valencia döntőzött, az egy évvel korábbi, 98-99-es bajnokságot a Barcelona nyerte.

A Valencia egy évvel később is a legjobb kettőbe jutott - pedig csak negyedik lett a bajnokságban -, de ismét alulmaradt, kikapott az akkori német bajnok Bayern Münchentől. Egy évvel később fordítva történt, az akkori spanyol bajnok Real Madrid azt a Leverkusent verte a döntőben, amely az előző évben csak negyedik volt a Bundesligában.

A bajnokságban 16 pont, a döntőben vereség

A 2003-as olasz párharcra a Juventus érkezett bajnokként, a Milant is maga mögé utasítva, a manchesteri döntőben mégis a csak negyedik, 16 ponttal lemaradt milánóiak nyertek büntetőkkel. Egy évvel később ismét egy bajnok (Porto) és egy második (Monaco) találkozott, a portugálok kiütéses győzelmet arattak.

Porto-Monaco

A Milan hiába nyerte meg a 2004-es olasz bajnokságot, hiába jutott be a 2005-ös BL-döntőbe, kikapott az angol bajnokság negyedikjétől, a Liverpooltól. A 2006-os finálét a spanyol bajnok Barcelona nyerte - amelyet akkor egyébként is a legerősebb klubnak tartottak a világon -, legyőzve az angol második Arsenalt.

Barcelona-Arsenal

Egy éve a Milan és a Liverpool is a harmadik helyről kvalifikálta magát a BL-be, mégis ők játszották a döntőt, míg idén a tavalyi és nem mellékesen az idei angol bajnokság első két helyezettje a finalista. Sokan vitatkoznak, melyik a jelenlegi legerősebb bajnokság, de az a tény, hogy 2005 óta mindig van angol döntős a BL-ben, sokat elárul.

Összességében nem elhanyagolható tény, hogy amióta nemcsak a bajnokok vehetnek részt a BL-ben, mindössze négyszer (Bayern 2001, Real 2002, Porto 2004, Barcelona 2006) nyerte bajnok a címet.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft