Valér
4 °C
8 °C

Manchester másodszor? Chelsea először?

2008.05.20. 15:10
A labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében két angol csapat, a Manchester United és a Chelsea találkozik. A szerdai összecsapáson mindkét oldalon klasszisok szerepelnek, Ferguson mester azonban tízszer annyi meccsen ült kispadon a BL-ben, mint Avram Grant. Az izraeli BL-ileg így is többre vitte, mint elődje, José Mourinho.

Szerda este Moszkvában eldől, hogy az angol bajnokság első vagy második helyezettje lesz Európa legjobb csapata. Az orosz fővárosban rendezik a Manchester United-Chelsea labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét.

A meccs több szempontból is érdekes, elég ha azt nézzük, hogy a tavalyi szezon után idén is ez a két csapat végzett az első helyen Angliában, mégpedig ugyanabban a sorrendben. (2006-ban éppen a Chelsea volt az első a manchesterieket megelőzve.)

Harmadszor azonos országból

A BL történetében most fordul elő harmadszor, hogy azonos országbeli csapatok játsszák a döntőt. 2000-ben két spanyol, a Real Madrid és a Valencia, három évvel később két olasz, az AC Milan és a Juventus csatázott a végső sikerért. A Real kiütötte riválisát, a Milan - amely előzőleg csak negyedik lett a bajnokságban - büntetőkkel verte az olasz elsőt.

Angolokkal ez most először történik meg, bár tavaly közel jártak hozzá, hiszen az elődöntőben akkor is érdekelt volt a Manchester United, Liverpool, Chelsea hármas, csakhogy a kakukktojás AC Milan elorozta előlük a trófeát.

Ferguson, Giggs és Scholes ismételhet

A mostani döntő résztvevői már a helyszínen vannak, a szurkolók is, akiket az orosz hatóságok igyekeznek egymástól távol tartani, hiszen mint mindig, megvan a veszélye a szélsőséges drukkerek közötti különmeccseknek.

A Manchester legutóbb 1999-ben játszott döntőt, akkor egy emlékezetes meccsen az utolsó percekben fordított a Bayern München ellen. Az eset érdekessége, hogy akkor már jó ideje a jelenlegi edző, Sir Alex Ferguson volt a csapat menedzsere. A mostani csapatból Giggs, Brown, Neville és az akkori találkozót eltiltása miatt kihagyni kényszerült Paul Scholes ismételhet. A MU-nak egy BEK-elsősége is van, még az ősidőkből, 1968-ból.

Grant jobb, mit Mourinho?

A Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics nem titkoltan a BL megnyerését tűzte ki célul 2003-as színre lépésekor, de eddig az elődöntő volt a csúcs. Amennyiben idén sikerülne nyerniük, az nagy pofon lenne a csapat egykori edzőjének, Jose Mourinhónak, akivel nem sikerült hazavinni a trófeát.

A helyére kinevezett Avram Grant egy esetleges diadal után sem lehet benne biztos, hogy megtarthatja állását, hiszen a Barcelonátol távozó Rijkaardot emlegetik és az Intertől esetleg elköszönő Mancinit mint lehetséges utódot.

A két együttes kedden edz(ett) először a Luzsnyikiban, előbb a Manchester ismerkedhet a helyszínnel egy órán át, majd szintén hatvanpercnyi átmozgatás vár a Chelsea futballistáira.

Hatezer rendőr kontra 42 ezer angol

A biztonságra összesen 6 ezer rendőr és katona vigyáz, hétfő óta folyamatosan érkezik a várhatóan 42 ezres angol szurkolósereg, s a két tábor kezelése nem kis feladatot ró a rendfenntartó erőkre, akik munkáját a szélsőséges manchesteri és londoni drukkereket jól ismerő angol tisztek is segítik.

Az esélyeket illetően a vélemények megoszlanak, az elmúlt években is hol egyik, hol másik csapat tudott nyerni a bajnoki, illetve kupaküzdelmekben.

Ugyanez igaz a játékoskeretet elemezve is, mindkét oldalon világsztárok sora áll az edzők rendelkezésére. Így kérdés, hogy Ferguson pályára meri e küldeni egyszerre a Ronaldo-Rooney-Tevez hármast, miként az is, a túloldalon ki lesz Drogba ékpárja.

Tízszer annyi meccs

Egy dolog van, amiben sokkal jobb a Manchester, az az edzők BL-előélete. Grant tavaly szeptemberben ült először a Chelsea kispadjára, eddig 15 BL-mérkőzést tudhat maga mögött. Ezzel szemben Ferguson 22 éve tartó manchesteri pályafutása alatt 151 Bajnokok Ligája-meccsen dirigálta csapatát.

A MU mellett szól a két együttes egymás elleni örökmérlege, amely szerint az eddigi - az angol bajnokságban, az FA-kupában és a Ligakupában vívott - 147 mérkőzésből 42 végződött döntetlennel, 65 manchesteri siker áll szemben 40 Chelsea-győzelemmel.

A várható összeállítások:

Moszkva, szerda 20.45. Játékvezető: Lubos Michel
Manchester United: Van der Sar - Brown, Ferdinand, Vidics, Evra - Cristiano Ronaldo, Scholes, Carrick, Park - Tevez, Rooney
FC Chelsea: Cech - Essien, Alex, Terry, A. Cole - Ballack, Makelele, Lampard, J. Cole - Drogba, Malouda