Ágnes
-1 °C
2 °C

Aranyat érhet C. Ronaldo aranylába

2008.05.21. 13:02
Manchester vagy Chelsea? Ronaldo vagy Drogba? Aranycipő vagy a statisztikák? Mi dönt? Ma este BL-döntő Moszkvában, nagy pénzért, nagy dicsőségért.

Azon kívül, hogy megnyerte az angol labdarúgó-bajnokságot, újabb sikert könyvelhetett el a Manchester United együttese. A klub portugál játékosa, Cristiano Ronaldo nyerte a legtöbb gólt szerző európai játékosnak járó aranycipőt.

Aranycipő 33 gólért

A játékos 31 gólt szerzett, és miután az angol bajnokság kettes szorzóval szerepel az UEFA-nál, megelőzte a 33 gólos, de csak másfeles átlaggal számolható holland Huntelaart és az idei bajnokságban 40 találatos, ám egyszeres szorzójú walesi Rhys Griffithst.

A Chelsea gondjait növelheti, hogy a portugál kikapcsolására alkalmasnak tűnő Ashley Cole sérült. Az angol válogatott balhátvéd a londoniak keddi edzésén az egyérintős játék során ütközött csapattársával, Claude Makelelével, majd a bokájához kapott, és azonnal az orvosi stáb segítségét kérte. Kisebb ápolás után Cole visszatért a pályára, de néhány perc múlva az öltőzőbe vonult. Ezzel együtt nem kicsi a valószínűsége, hogy fogcsikorgatva pályára lép.

Rajta kívül mindenki egészséges a kékeknél. Sir Alex Ferguson, a Manchester United szakvezetője leginkább Michael Ballacktól és Didier Drogbától tart. Véleménye szerint az ő kikapcsolásuk lehet a győzelem egyik kulcsa.

Mindegy, mikor játszanak

"Mindketten kiváló futballisták, ráadásul remek formában vannak. Igyekszünk ráerőltetni az akaratunkat a Chelsea-re, de Ballack és Drogba veszélyes. Fizikailag a Chelsea erősebb nálunk, mi viszont pontosabban és gyorsabban játszunk" - mondta.

"Nekünk mindegy, mikor kezdődik a meccs, a BL-döntőben hajnali 4-kor ugyanolyan éberek lennénk, mint este 9-kor" - mondta Rio Ferdinand arra a kérdésre, nem lesz e szokatlan számukra a moszkvai idő szerinti 22:45-ös kezdés.

A fogadóirodák valamivel esélyesebbnek tartják a Manchester Unitedet, vélhetően azért, mert mégiscsak riválisuk előtt végeztek a bajnokságban, és menedzserük, Sir Alex Ferguson nagyságrendekkel tapasztaltabb Avram Grantnál, akinek ez lesz az első Bajnokok Ligája-döntője. A skót szakembernek 151, izraeli kollegájának 15 BL-meccse van.

A számok a Chelsea-nek kedveznek

A számok amúgy a Chelsea győzelmét vetítik előre, a két együttes legutóbbi 14 egymás elleni meccséből csak kettőt nyertek meg a manchesteriek. Szintén a kékek mellett szól, hogy az eddigi három házidöntőből mindig az a csapat került ki győztesen, amely az adott évben hátrébb végzett a bajnokságban.

2000-ben a Valencia harmadik, a Real ötödik lett, a döntőt mégis a madridiak nyerték 3-0-ra. Három évvel később a két olasz csatájában a harmadik helyen végzett Milan büntetőkkel verte a bajnok Juventust.

115 milliót keres a győztes

A tét nem kicsi, a dicsőségen kívül egy angol felmérés szerint 85 millió fonttal, 26,1 milliárd forinttal gazdagodik a győztes. Ez az összeg nem tartalmazza azt a további 30 milliót, amelyet a két angol klub az eddigi BL-menetelésével egyformán keresett.

A BL-szponzor MasterCard által készített tanulmány megállapította, ekkora összeg jön ki a támogatói és televíziós díjakból, a játékosok értéknövekedéséből és a jegyeladásokból. A vesztes gárda 30 millióval vigasztalódik.

Tavaly az AC Milan még csak 67 millió fontot kasszírozott a trófea elhódításával, 2005-ben a Liverpool 46, 2004-ben a Porto szerény 10 millió fontnak megfelelő összeggel gazdagodott.