Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Minden idők leghosszabb BL-döntője jön

2008.05.21. 10:13
Moszkva balhémentes finálét, a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics győzelmet tervez, ám egyiket sem egyszerű végrehajtani.

Nem volt meccshangulat Moszkvában egy estével a Bajnokok Ligája döntője előtt. Szerda este a Manchester United a Chelsea-vel játszik, ám erre a villanyoszlopokon lobogó BL-zászlókon kívül csak a Vörös téren felhúzott Champions-sátor emlékeztet.

Normál esetben kedden már angolok lepnék el a teret, kapatosan énekelnének, zrikálnák egymást, csakhogy a finálé idei helyszíne nem egy dél-, nyugat., vagy észak-európai város, hanem keleti.

Moszkva a BL-döntő előtt

Katonás rend van, az utcákon nemhogy részeg külföldi, szemét sincs, a 11 milliós világvárosban koldust sem látni, inkább néhány Ladát, temérdek Mercedest, sok Bentleyt és Ferrarit. Sok a rendőr, vannak katonák, külsőre Moszkva szigorú rendben van. "Kicsit kitakarított Putyin, már valamivel jobb, mint előtte" – tudjuk meg idegenvezetőnktől.

A rendet fenn akarják tartani mindenáron, ezért a drukkereket csak annyi időre engedik Oroszországba, hogy épp nem maradnak le a meccsről. A tervek szerint szerdán a reptérről egyenesen a stadionba viszik őket, majd a lefújás után vissza, és irány haza. Persze mindez csak azokra érvényes, akiknek érvényes jegyük van a meccsre, nekik nem kellett vízum sem.

Ha húsz angol felbukkant az utcákon, de ők sem egy csapatban, hanem szétszóródva, kettesével-hármasával. A Chelsea, illetve United-fanek száma ránézésre egyforma, de Moszkva egyértelműen a londoniaknak szurkol.

Orosz kölykök kántálják a klub nevét, fényképeztetik magukat, egyértelmű, Roman Abramovics klubtulajdonos erős kapocs. Ők a Chelski, a United meg a Redski, ahogy a kis zászlók felirata szól. Utóbbiak vezére talán az a fiatal lesz, aki Giggs-mezt visel, ám nem a klasszikus 11-es, hanem szerdán várható rekordra utaló 759-es számmal.

A multimilliárdos vezér maga is megérkezik a döntőre, egyértelmű, ünnepre számít: az egyik luxushotelt teljes egészében kibérelte, óriási parti van tervben, ha nyernek.

A város balhémentes finálét, Abramovics győzelmet tervez, ám egyiket sem egyszerű végrehajtani. Az angol szurkolók a repülőkön várhatóan besöröznek, a United meg 18 legjobb, teljesen fitt játékosával, sérültek és eltiltott nélkül készül a mérkőzésre. A Chelsea-nél az utolsó edzésen, kedden Claude Makelele rácsúszott Ashley Cole bokájára, így a balhátvéd szereplése kérdéses. Valószínű persze, hogy végül a kezdőcsapatba kerül.

Biztos, hogy minden idők leghosszabb BL-döntője lesz a szerdai. Az időeltolódás két óra, Greenwichhez képest három, ahhoz, hogy tartani tudják a k-európai idő szerint fix 20.45-ös kezdést, helyi idő szerint 22 óra 45 perckor kezdődik. Azaz nyertest május 22-én hirdetnek.

De csak Moszkvában. A döntő valamivel nyugatabbra még 21-én véget ér, ha lesz hosszabbítás, ha nem.

(Tudósítónk a Vodafone közreműködésével vesz részt a moszkvai BL-döntőn.)