Auguszta
-3 °C
2 °C

Sokat köszönhetünk Edwin van der Sarnak

2008.05.22. 13:51
Hiába játszott a meccs nagyobbik részében fölényben a Chelsea, hiába jutott a büntetőpárbajban is előnyhöz, mégis a Manchester United nyerte a Bajnokok Ligáját. A MU története során harmadszor lett Európa legjobb klubcsapata.

Az első félidőben a Manchester United irányította a mérkőzést, többet birtokolta a labdát, a vezetést is megszerezte. A hajrában egy védelmi hiba után egyenlített a Chelsea, innentől a londoni kékek kezében volt a meccs. Az, hogy nem tudtak élni vele, sokkal inkább a szerencsén múlt, mintsem a manchesteri védelmen.

A végén sokat voltak a játékosok a füvön, rengeteget állt játék sérülések és szimulálások miatt. Mindenki a büntetőket várta. Az addig remeklő Cristiano Ronaldo kis híján negatív hőssé vált, ilyen rosszul talán még életében nem rúgott 11-est. John Terry eldönthette volna a párharcot, ha nem csúszik meg a lövés pillanatában. De megcsúszott, kimaradt a büntető, folytatódott a párbaj, amelynek végén Anelka kihagyta, a Manchester célba ért.

Klikk!

Méltón ünnepelt a Manchester United. Pontosan 50 éve veszett oda a müncheni repülőgép-katasztrófa során a fél manchesteri csapat. 40 éve szerezték első európai kupagyőzelmüket. "Megmondtam, hogy nem felejthetjük el az ötven évvel ezelőtti tragédiát, az akkor elhunytak emlékéért is játszottunk - mondta Sir Alex Ferguson, a MU menedzsere. - A sors kezünkre játszott. Szerintem abban is volt valami sorsszerű, hogy John Terry elcsúszott a büntetőnél. Ezért is mondom, hogy ebben a szezonban sokszor mellénk állt a szerencse."

Sir Bobby Charlton, aki annak idején túlélte a poklot, a helyszínen követte az eseményeket, és szemtanúja lehetett annak, hogy Ryan Giggs átadja a múltnak szenzációs rekordját. A walesi, aki a Scholesszal, Wes Brownnal és Gary Nevillel együtt részese volt az 1999-es BL-győzelemnek, 759. klubmérkőzését játszotta.

John Terry lábában volt a Chelsea BL-győzelme, de egy szerencsétlen mozdulattal elhibázta sorsdöntő 11-est. A meccs után vigasztalhatatlanul zokogott a a londoniak csapatkapitánya.

"Sokat köszönhetünk Van der Sarnak, nemcsak ma, az egész szezonban. Nagy érdemei vannak abban, hogy ilyen kiváló a védekezési mutatónk - folytatta Ferguson. - Nagyon-nagyon büszke vagyok a csapatomra, de az ünneplés csak ma estig tart. Holnapról már a következő feladatokra koncentrálunk. Az eufória a díjátadásig tartott, de gyorsan elszáll, az élet megy tovább. Csak az elismerés hangján tudok szólni veterán játékosainkról. Scholes törött orral játszotta végig a meccset. Nem véletlen, hogy Giggs, Scholes és Gary Neville ilyen régóta van a klubnál. Büszkék vagyunk rájuk."

Érthetően szomorúbb volt Avram Grant. A Chelsea mestere úgy érezte, csapata nem érdemelt vereséget. "Nagyon rossz dolog büntetőkkel veszíteni. Azt gondolom, az első 30 percet leszámítva mi uraltuk a meccset. Irányítottuk a játékot, helyzeteink és kapufáink is voltak, sőt a büntetőpárbajban is előnyünk volt, mégis kikaptunk. A legnagyobb büntetés a büntető. John Terry szomorú volt, sírt, de korábban ő tette a legtöbbet azért, hogy itt lehessünk. Vállalta a felelősséget, hogy az utolsó 11-est rúghassa. Elrontotta, de ettől még nagy játékos, és ma a csapat egyik legjobbja volt. Nagyszerű volt a csapatszellem, kiválóan játszottunk."