Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az Eb-győztes is kipipálva

2008.05.24. 21:44
Mintha mi készültünk volna az Eb-re és kellemes edzőpartnerként a görögöket választottuk volna. Simán nyertünk.

Az első félidőben kaptunk egy gólt, mondhatni szokás szerint. Nem mutattunk semmit, valljuk meg ez sem váratlan. De az, hogy a görögök sem fociztak, az már teljesen érthetetlen. Két hét múlva kezdődik az Európa-bajnokság és az ember azt gondolta volna, hogy ezt a meccset azért kötötték le, mert mondjuk támadás-variációkat, védekezési szituációkat akarnak gyakorolni.

Ehhez képest semmit nem csináltak a görögök. Mi az első félidőben a megszokott játékunkat játszottuk. Nem sok ötlet, kapura veszélytelen támadójáték. Ráadásul még szerencsénk sem volt. A félidő utolsó minutájában egy szerencsétlenre sikeredett védekezés után a görögök jutottak előnyhöz, amúgy érdemtelenül.

Az első félidő sok izgalmat nem hozott, elég alacsony színvonalú mérkőzés szemtanúi lehetett a Puskás-stadionba kilátogató közel hétezer néző.

A második félidő remekül kezdődött. Dzsudzsák élete első válogatott góljával egyenlített. Nagyon okosan focizott a magyar csapat, de ehhez az is kellett, hogy a görögök még mindig nem mutattak semmit. Huszti beadását Juhász fejelte be, ezzel már vezetett a magyar csapat. Sőt, alig két perc múlva Huszti megint remekül ívelt az ötösre, a visszafejelt labdát már Vanczák is befejelhette volna, itt még védett a kapus, de a lecsorgót Vadócz bepofozta, ezzel már kiütés szélén állt az Európa-bajnoki cím védője.

A görögverés képekben

Hajnal még riogatott messziről, 11-es gyanús szituációk, de az utolsó másodpercekben váratlanul a görögök szépítettek. Ez sem von le semmit a magyar csapat teljesítményéből. A második negyvenöt percben lefocizták a görögöket, akiknek van még mit javulniuk az Eb kezdetéig. Ez nagyon kevés lesz az oroszok, a spanyolok vagy a svédek ellen.

A magyar válogatottat ha valamiért, az akarás miatt szokták dicsérni mostanában, most viszont már gólokat is sikerült lőnünk. Az utóbbi években nem láthattunk ilyen masszív középpályás-sort. Vadócz és Dárdai beválogatása telitalálatnak bizonyult, miközben Gera egészen magas színvonalon irányította a csapatot. Örömteli Dzsudzsák első gólja és az is bebizonyosodott, hogy Husztit bárhova is teszik a csapatban, remekül helytáll.

Végre nem csak harcolni láttuk a mieinket, hanem eredményesen futballozni is. 1987 után győztük le a görögöket, hét nyeretlen meccs után vertük meg őket. Talán legközelebb tétmeccsen is sikerül.

A meccs után a magyarok szöetségi kapitánya, Erwin Koeman a következőket mondta:

"Motíváltak voltunk, ez a győzelem nagyon sokat jelent a csapatnak. Talán néhány embert meglepett, hogy Huszti volt a támadónk, de én nem véletlenül küldtem őt előre. Minden játékos szászszázalékot nyújtott, Husztit azért emelném ki közülük, mert nem a megszokott posztján játszott, és az új feladatát is kiemelkedően oldotta meg."

Otto Rehhagel, a görög válogatott szövetségi kapitánya:

"Mi azt hittük, barátságos meccset játsszunk, a magyarok úgy küzdöttek, mintha az Európa-bajnokságon lennének. Ellenfelünk nagyon jól játszott, agresszív volt, és megmutatta az összes hibánkat. Ez a vereség időben jött figyelmeztetés, rengeteget kell még dolgozni, ha sikeresek akarunk lenni az Eb-n."

Magyarország-Görögország 3-2

Magyarország: Fülöp - Szélesi, Vanczák, Juhász, Löw - Dárdai, Vadócz, Gera (Koltai, 87.), Hajnal (Orosz, 80.) - Dzsudzsák, Huszti

Görögország: Nikopolidisz (Halkiasz, 23.) - Szeitaridisz, Dellas (Pacazoglu, 71.) , Kirjakosz, Toroszidisz - Ancasz, Baszinasz (Liberopulosz, 76.), Kacuranisz, Amanatidisz (Jannakopulosz, 46.) - Hariszteasz, Gekasz (Szamarasz, 46.)

Gólszerzők: Dzsudzsák (46.), Juhász (58.), Vadócz (60.) ill. Amanatidisz (45+2.), Liberopulosz (89.)

Sárgalapok: Hajnal (45+4.) ill. Kacuranisz (45+4.)