Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Filippo Inzaghi, a legpocsékabb gólkirály

2008.05.27. 22:56
Filippo Inzaghi nem tud passzolni, társai között ügyetlen, mindig lesen van és reklamál, mégis a világ egyik legjobb csatára, mert a faráról is a kapuba pattan a labda. Portré.

"Olyan vékony, mint egy maratonista, úgy fut, mint egy csaj, nincs annyi erő a lábában, hogy a tizenhatoson kívülről a kapuba rúgja a labdát, és ha épp nem feldobni készül magát, lesen van" - írta Filippo Inzaghiról az angol Four Four Two magazin egyik olaszszakértője, Riccardo Rossi.

Nagyjából igaza van, de az sem kamu, hogy a lassan 35 éves csatár hivatalos futballmeccseken már majdnem 300 gólt rúgott, utóbbi hét bajnokiján például tizet.

A Milanban épp 100-nál jár, a jubileumi vasárnap az Udinese ellen született. Előtte a Juventusban 89-nél tartott, amikor 2001-ben átigazolták. Az UEFA európai kupáinak gólkirálya - Raúllal együtt - 63 találattal, az egyetlen ember a futballtörténelemben, aki minden tornán lőtt gólt, amin elindult. VB, Eb, olasz bajnokság, Olasz Kupa, UEFA-kupa, BL, klubvilágbajnokság, Olasz Szuperkupa, Európai Szuperkupa, Intertotó-kupa, Inzaghinak mindegyiken van legalább egy gólja.

A Juvéval, a Milannal és a válogatottal mindet megnyerte, kétszer a BL-t, világbajnok is, csak hogy a fontosabbakat említsük. Olasz gólkirály még az Atalantával az 1996-97-es szezonból, 24 találattal, a liga 15 csapatának gólt rúgott, csak a Parmát és az Udinesét kímélte. Utóbbi rekord, Michel Platinivel közösen tartják, igaz, a francia idején még 16 klub indult a Serie A-ban.

Johann Cruyff azt mondta Inzaghiról, egy centet nem fizetne érte, hogy focizni lássa, tíz éve válogatottbeli társai kiröhögték, olyan ügyetlenül bánt a labdával. Technikája sokat azóta sem fejlődött, mégis olyat tud, mint kevesen a labdarúgásban: gólt szerezni minden testrészével.

Fejjel, jobbal, ballal, ollózva, földön fekve, mellel is megtalálta már a kaput, mint ahogy néhányszor kézzel, meg persze lesről indulva, mondhatni, ez a specialitása. A legviccesebb, hogy úgy gondolja, egyik erőssége a lescsapda kijátszása, remek helyezkedéssel.

Valójában annyi történik, hogy minden negyedik-ötödik lesét elnézik, esetleg elengedik, és mivel meccsenként legalább hatszor, nyolcszor, néha tízszer van lesen, meccsenként egy gól mindenképp van benne így.

Ha valaki nem tudja, melyik játékos a pályán Filippo Inzaghi, könnyen rájöhet: az aki, folyamatosan mutogat a partjelzőnek. Nemrég viccelt is ezzel, azt mondta, érzi, öregszik, mert az utóbbi időben néha hajlamos elfogadni a bíró ítéletét.

Valószínűleg erőszakossága és állandó háborgása is hatással van az asszisztensekre, ha meg elengedik, már késő: jó formájában a faráról is bepattant a labda, ő a klasszikus középcsatár kihalófélben lévő mintapéldánya.

Nem is viselt mást, csak a 9-es mezt egész életében, kivéve talán egy emlékezetes alkalmat, amikor a válogatottban legnagyobb cimborája, Cristian Vieri elvitte előle kedvenc számát. Egy Wales elleni vb-selejtezőn, kritikus meccsen megkaparintotta a 10-est, abban rúgott mesterhármast.

Cingár felépítése, ropi karjai ellenére még bőven túl a harmincon is igen gyors, ha öt-hat méternél többet nem kell futni a labdával. Ha kell, általában belebotlik, vagy elpattant tőle, gólpassza ha 10 lehet 15 éves profi karrierje alatt.

Nem túlzás, góljai legalább 20 százalékát lesről érte el, mégis van benne valami, ami becsülendő és utánozhatatlan: mindig ott van, ahová a labda pattan, és sosem adja föl.

2003 ősze és 2006 tavasza között a legtöbben visszavonultak volna a helyében: megsérült a térde, a háta, a könyöke, legsúlyosabban a bokája. Kórházról kórházra járt, többször műtötték, gyakorlatilag két szezont kihagyott.

De vissza akart jönni, hogy mehessen a 2006-os vb-re: kijutott, és bár csak 33 percet játszott csereként - gólt ennyi idő alatt is rúgott -, világbajnok lett. Élete meccsét a tavalyi BL-döntőben játszotta, amikor a Milan az ő duplájával nyerte meg a kupát.

Ősszel megint nem ment neki, a bajnokikon egyszer talált be, igaz, amikor a legjobban kellett, a BL-ben négyszer, a Világkupa-döntőn kétszer érte el a kaput. Idén tavasszal megint megsérült, kihagyott másfél hónapot, de újra vissza akart térni, mert a nyári Eb-re pályázik. Egy hónap alatt bevert 9 gólt, köztük egy mesterhármast, meg egyet az Inter elleni derbin.

Roberto Donadoni szövetségi kapitány egy másik öregnek, Alex Del Pierónak jelezte, kiviszi, nem tehet más, hiszen - 33 évesen először - olasz gólkirály lett. Meglepetés, de egyelőre úgy tűnik, Inzaghit otthon hagyja, bár végleges keretet csak május 28-án jelöl.

Ha viszi, nem mondhatni, újabb nagy futballistával bővül a keret, de egy nagy góllövővel mindenképp.