Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Harmadszor is visszatért a Királyok Királya

2008.05.29. 21:53
Henrik Larsson, a Celtic-drukkerek 250 gólos istene, Kiprich József ékpárja, Ronaldinho bálványa és Eto'o mestere 36 évesen utazik az Eb-re. Egy okos futballista portréja.

Lemondta a svéd válogatottságot 2002-ben, 2003-ban és 2006-ban, de mindig visszatért. Harmadszor most kedden.

1992 óta kilencvennegyedszer húzta magára a nemzeti mezt Szlovénia ellen, és ott lesz az Európa-bajnokságon is. A 14 évvel ezelőtti vb-n, amikor Svédország harmadik lett, már stabil csapattag volt, a tornán két gólt szerzett.

A szeptemberben 37 éves csatár akkoriban még a Feyenoordban szerepelt, 1993-ban került Hollandiába, miután hazájában a Helsingborg színeiben két idény alatt 56 meccsen 50 gólt rúgott.

Rotterdamban több poszton játszatták, néha Kiprich József ékpárjaként, de sosem tűnt ki igazán. 1997-ben az akkoriban a városi ellenfél Rangers zsinórban kilencedik bajnoki címéhez asszisztáló Celtic Glasgow nevetséges 650 ezer fontért szerződtette.

Legelső meccsén gólpasszt adott az ellenfélnek, azzal győztek, a másodikon öngólt vétett, az idény végére viszont szerzett 16-ot, a Celtic bajnok lett.

Hét skót szezonjából négyszer nyerték meg az ottani Premier League-et, illetve Premier Divisiont, gólkirály ötször lett. Csak 98-ban és 2000-ben előzték őt meg, amikor épp kettős lábtöréséből lábadozott hét hónapon át.

2004-ig maradt a Celticnél, 315 meccsel és 242 góllal távozott. A legeredményesebb 2000-2001-ben volt, 53 találatnál állt meg, az európai Aranycipőt 35 bajnoki góllal nyerte.

Természetesen a szurkolók abszolút kedvence lett, úgy becézték, King of Kings, vagyis a Királyok Királya.

Ekkoriban már túl volt két válogatottbeli visszatérésén: a 2002-es vb után elköszönt, de 2003 áprilisában egy budapesti, Magyarország elleni, sorsdöntő Eb-selejtezőre visszatért, mert a keretben szinte minden csatár sérült volt. 2-1-re nyertek, Larsson két gólpasszt adott, majd azt mondta, többé nem veszi föl a svéd mezt.

Jordan nevű kisfia (Michael Jordan után) viszont folyton azt kérdezgette, ő miért nem focizik a svéd csapatban, így bő egy évvel később meggondolta magát, újra beválogatták: a portugáliai tornán negyeddöntőbe jutott a csapattal, három gólt szerzett, köztük a torna legszebb fejesgólját.

Skóciából Katalóniába költözött, a Barcelona ingyen szerezte meg, mert lejárt a szerződése. Ősszel jól játszott, betalált a BL-ben egykori otthonában, a Celtic Parkban is, de decemberben a Real elleni derbin megsérült, elszakadt a térdszalagja.

Az utolsó 2005-os meccsekre gyógyult meg, bajnok lett, de igazán a következő idényben volt hasznos tagja a Barcának. Eto'o, Ronaldinho, Messi mögött csere volt, így is rúgott 10 bajnoki gólt, adott számos gólpasszt.

A két legfontosabbat a 2006-os BL-döntőn, amikor az utolsó fél órára jött be, és hozta nehezen kihagyható helyzetbe Eto'ót, majd Bellettit.

"Mindenki csak Ronaldinhóról meg Eto'óról beszél, de én ma este egyiküket sem láttam. Henrik Larsson döntötte el a meccset" - nyilatkozta a vesztes csapat legjobbja, az Arsenal-gólkirály Thierry Henry.

Larsson azt mondta, emlékezett, milyen borzasztó volt 2004-ben két gólja ellenére is elveszíteni az UEFA-kupa-döntőt, és nem akarta újra olyan rosszul érezni magát.

Larsson szerződését a Barcelona meg akarta hosszabbítani, de nemet mondott, hazaigazolt a Helsingborghoz. Megígérte svéd feleségének - ő maga a Zöld-foki-szigetekről származik -, 13 külföldön töltött év után hazamennek.

Különösen a már említett Ronaldinho és Eto'o bánkódott, előbbi azt mondta, a bálványa hagyta el a klubot, utóbbi egyik kedvencétől vált meg. "Rengeteget tanultam Henriktől, ő mutatta meg, hogyan váljak láthatatlanná a védők között,l és hogyan kerülhetek még többször helyzetbe" - mesélte a kameruni csatár.

Aztán 2006 őszén olyan jól ment Larssonnak otthon, hogy a Manchester United ajánlatát nem tudta visszautasítani, 2007. január 1. és március 12. között, a svéd holtszezonban, a Premier League-ben futballozott. Betalált a bajnokságban, a BL-ben és az FA-kupában, az MU azt akarta, maradjon a következő szezon végéig. Itt is nemet mondott a családja miatt, és hazament. A Premier League-aranyérmet postán kapta meg.

Múlt ősszel a Helsingborggal az UEFA-kupában brillírozott, 9 meccsen 9 gólt szerzett.

A válogatottban viszont nem játszott, de május közepén Lars Lagarback szövetségi kapitány Eb-keretében benne volt a neve. Behívása totális meglepetést okozott még hazájában is, az edző elárulta, január óta kérlelte Larssont, térjen vissza harmadszor is.

"Amikor legutóbb elköszöntem, úgy éreztem, elég volt ennyi, de olyan jól ment a játék, hogy nem lett volna értelme elutasítani a meghívást. Nem gondoltam volna, hogy ennyi idősen így bírom majd a focit, de most már úgy tervezem, a 2010-es világbajnokságig folytatom a válogatottban is" - indokolta döntését Larsson.

Kedden, a Szlovénia elleni edzőmeccsen játszott két év után újra, egy kapufát rúgott. Edzője már nem igazán a gólokat várja el tőle, hanem azt az okos futballt, ami mindig is jellemezte: agyban egy lépéssel mindig a többiek előtt jár, gólpasszaival újra, 16 év után is a válogatott kulcsembere lehet.

Persze mint vasárnap, a Celtic gálameccsén megmutatta, ha kell, tud akár ollózni is.