Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Lőttek az Arsenalnak és a Chelsea-nek?

2008.05.30. 11:43
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vissza akarja szorítani az európai elitcsapatok pályára lépő külföldijeinek számát. Kérdés, közös nevezőre lehet-e hozni az EU-szabályozást és az új FIFA-döntést, amely öt főben maximálta a légiósokat. Blatter és Platini lavinát indíthat el.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) sydneyi kongresszusán nagy többséggel elfogadta Sepp Blatter elnök előterjesztését, amely szerint egy csapatban maximum öt külföldi játékos léphet pályára kezdőként.

Az úgynevezett hat plusz ötös szabályt a jelenlévők közül százötvenöten támogatták, csupán öten szavaztak ellene.

Az új rendszert 2012-től szeretné bevezetni a szövetség, a kongresszus ezért arra kérte Blattert és Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) elnökét, mindent tegyenek meg, hogy Európában is életbe léphessen a szabály.

Európa nincs kényelmes helyzetben

Erre azért van szükség, mert az Európai Unió állásfoglalása szerint a döntés ellenkezik az EU-n belül a szabad munkaerő-áramlást biztosító joggal.

"Keressük a megoldást Európában, de addig is azt tanácsoljuk a kluboknak, hogy 2010-től maximum hét, 2011-től hat, 2012-től öt idegenlégiós kapjon helyet a kezdőcsapatokban" - mondta a FIFA-elnök, hangsúlyozva, így hat hazai játékos mindenképpen szerephez juthat, és a cserékkel maximum három plusz nyolcas felállás jöhet létre.

Platini jelezte, támogatja Blatter elképzeléseit: "Európa nincs kényelmes helyzetben, de mindent megteszünk, hogy elérjük a kijelölt célt."

Bosman kezdte

A futballon belüli szabad munkaerő-áramlásról 1995-ben döntött a bíróság, miután a belga Jean-Marc Bosmannak adott igazat abban, hogy az EU tagországainak játékosai szabadon igazolhatóak a tagországok között.

2003-ban a Belgiumban légióskodó Balog Tibor nyert csatát, aki a Juventus támogatásával – oroszok és románok is mellé álltak - bebizonyította, az EU-n kívüli játékosokért sem kérhetnek pénzt a klubok, ily módon az ő precedens értékű ítélete után még inkább mozgásba lendült a játékospiac.

A FIFA mostani határozata jelentős konfliktusokat is okozhat a jövőben, mert az Európai Unió főszabályként világossá tette, akár tizenegy külföldi is játszhat egy angol vagy holland csapatban. Márpedig ha az élet minden területére érvényes ez a szabályozás, a futball sem lehet kivétel, hacsak a FIFA és az EU külön megállapodást nem köt. A döntés hátrányosan érintheti a legnagyobb klubokat, amelyek idegenlégiósok nélkül elképzelhetetlenek.

A Manchester még fel tudna állni

A BL-győztes Manchester United még éppen képes lenne felállni a hat plusz ötös rendszerben, de a Chelsea hét légióst nevezett a BL-döntőre, az Arsenalnál pedig gyakorta előfordult a szezonban, hogy csak a kispadon volt angol.

A legtehetősebb klubok eddig úgy játszották ki a szabályozást, hogy kettős állampolgárokká nyilvánították a dél-amerikai futballistákat; az aranylabdás Kakának is van olasz útlevele, de ugyanígy bármelyik argentin sztárról kiderülhet, hogy spanyol a nagymamája, és megkapja az állampolgárságot.