Valér
2 °C
8 °C

Hiába nyertek bajnokságot, kirúgták őket

2008.05.30. 12:00
Három bajnoki arany után menesztették az olasz Inter éléről Roberto Mancinit. Alain Perrinnek csak egy jött össze a francia Lyonnal, repül ő is. Az utóbbi években mintha divattá vált volna a sikeres szakemberek kirúgása.

Három bajnoki cím után menesztették Roberto Mancinit, az Inter trénerét. Már szezon közben is felmerült az edző távozása, most már viszont tény, hogy a korábban a Chelsea csapatánál dolgozott José Mourinho váltja.

Egyelőre csupán sajtóértesülés, de mivel a világ egyik legismertebb sportlapja, a L’Equipe szellőztette meg, elképzelhető, hogy van alapja a hírnek, miszerint a bajnok és kupagyőztes Olympique Lyon megválik Alain Perrintól. Perrin egy szezont töltött a sorrendben hétszer francia első csapatnál.

A Realnál szeretik az ilyet

Spanyolországban főleg a Real Madridnál nagy divat a bajnokcsapat edzőinek kirúgása. 2003-ban Vicente Del Bosque két pont előnnyel nyerte a Primera Divisiónt a Real Sociedad ellőtt. A szezon közben is sok támadás érte az edzőt, így nem volt túl nagy meglepetés, hogy a bajnoki cím elnyerése után alig egy hónappal kirúgták. Helyére a Manchester United jelenlegi pályaedzője, Carlos Queiróz érkezett, akivel korántsem volt olyan sikeres a csapat, 2004-ben a negyedik helyen végeztek.

A legutóbbi Primera División-szezon végén Fabio Capellót állították fel a kispadról, noha a Real három év szünet után ismét bajnoki címet nyert. Igaz, a Capellót követő Bernd Shusterrel megvédte címét a madridi klub.

Hasonlítunk a topligásokra

Magyarországon is akadt példa sikeres edző kirúgására. Supka Attila 2006-ban bajnok lett a Debrecennel, mégsem vele kezdték az új szezont. Miroslav Beranek érkezett, ő is elsőt csinált a Debrecenből.

2004-ben Pintér Attilával bajnok és kupagyőztes lett a Ferencváros, a játékosok azonban megbuktatták az edzőt. László Csabával kis híján BL-be jutott a Fradi, majd menetelt az UEFA-kupában, de a botrányos 2005-ös kupadöntő után mennie kellett a később a másodosztályba visszasorolt klubtól.

1990-ben az Újpest győzött, utána óriási döbbenetet okozott Varga István menesztése. Vargát Kovács Ferenc mesteredző követte, az Újpestnek 8 évet kellett várnia az újabb sikerre.

Magától ment

1986-ban Giovanni Trapattoni bajnok lett a Juventussal, ekkor már folyamatosan, tizedik szezonjában irányította a füttyös mester, ez idő alatt 6 bajnoki címet nyert velük. Trapattonit nem rúgták ki, új kihívások utáni vágya Milánóba repítette, az Inter edzője lett.