Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Magyarország-Horvátország 1-1

2008.05.31. 21:41 Módosítva: 2008-06-01 09:09:46
Az Eb-felkészülési meccs első félidejében két potyagól esett, igazságos elosztásban. A horvátok legjobbja, Niko Kovac mindkét kapuba lőtt egyet-egyet. A horvát gól előtt a válogatott kapusa, Fülöp Márton óriásit hibázott, ennél is nevetségesebb volt a horvátok öngólja, amit Pletikosának köszönhetnek. A második félidőre leült a meccs, maradt a döntetlen, Erwin Koeman két komoly ellenfél után is veretlen a magyar válogatottal.

A horvátok kezdték jobban az Eb előtti utolsó felkészülési meccsüket, az első percekben két helyzetük is volt, a magyar csapat a 8. percben jutott el először a vendégek tizenhatosához.

Az első szögletet (és rögtön utána a másodikat is) a vendégek rúgták a 11. percben, de ezek nem jelentettek veszélyt a magyar kapura. Látszott, hogy a horvát a jobb csapat, a magyar válogatott becsülettel küzdött és hajtott, és a meccs 20. percére kiegyenlített lett a játék.

A 23. percben váratlanul, helyzet nélkül, potyagóllal szerzett vezetést a vendégcsapat. Egy szöglet után a magyar kapus, Fülöp alászaladt a beívelésnek, a labda átszállt a feje felett, Niko Kovac az ötösről fejelt az üres kapuba.

A gól addig egyáltalán nem volt benne a horvátok játékában, megfogta a magyar csapatot, visszaestünk.

A meccs nem barátságos hangulatú, sok a szabálytalanság, a lökdösődés. Az első sárga lapot Gera kapta egy túl kemény belépőért.

A 44. percben nevetséges potyagóllal egyenlített a magyar csapat. Egy bal oldali szöglet után négy emberen pattant meg a labda, végül Niko Kovac térdéről pattant a hálóba. Pletikosa nagyot hibázott, hogy nem jött ki a kapuból.

A második félidőt is a horvátok kezdték jobban, az 54. percben Niko Kovac egy fejessel két kapufát ért el, a beívelésnél nagyot hibázott a magyar védelem.

A 62. percben kettőt cseréltek a horvátok, a két veseátültetésen átesett Ivan Klasnic is pályára lépett. A 63. percben Orosz Péter állt be a magyar csapatba, miután Dzsudzsákot hordágyon vitték le a pályáról.

A cserék és az ápolások miatt leült a meccs, a 66. percben Huszti egy szép akció végén az ötösről fejelt fölé. A 71. percben Klasnicot az utolsó pillanatban, az ötösön szerelte Juhász. A 74. percben Huszti jobbról gurított be egy szabadrúgást, Hajnal az ötösről kapura sarkalta a labdát, veszélytelenül.

A 77. percben egy újabb kemény belépő után Hajnal kapott sárgát, amit a két csapat egy kis lökdösődéssel ünnepelt meg. A 80. perc után teljesen beszorult a magyar csapat, de nem volt komoly horvát helyzet. A meccs utolsó lehetősége Huszti előtt adódott, aki a 86. percben a tizenhatosról kapásból lőtt fölé.

Az első félidő jobb játékot hozott, biztos, hogy a horvát csapat ezzel a vérszegény, de masszív teljesítménnyel nem jut messzire az Eb-n. Kiemelkedő egyéni teljesítmény egyik csapatnál sem volt, a magyarok közül Juhász és Huszti játszott a legjobban, Fülöp óriásit hibázott a horvát gól előtt.

Horvátország komolyabb küzdelemre kényszerítette a magyar csapatot, mint egy héttel korábban a görög, sokkal több volt a test-test elleni küzdelem. A magyar csapat holland szövetségi kapitánya, Erwin Koeman két, komoly ellenféllel játszott meccs után is veretlen még a válogatottal.

Erwin Koeman: "Elégedett lehetek a bemutatkozásommal és az elért eredményekkel, de ennél is fontosabb volt a csapattal együtt töltött két hét, ami igen hasznosnak bizonyult. A horvátok ellen elsősorban a védelem stabilizálására kerestem a választ.

A bekapott gólnál Fülöp valóban hibázott, de ezenkívül jól védett. A mérkőzésen az első öt percet leszámítva, amikor komoly gondjaink voltak, nagyon jól játszottunk, úgy érzem, ez a döntetlen volt a maximum amit most elérhettünk.

Ugyanakkor ezt az eredményt is helyén kell kezelni, még akkor is ha egy nagyszerű ellenféllel szemben értük el."