Krisztina
18 °C
24 °C

A Heartsot vezetheti a bukott Fradi-edző

2008.07.11. 15:52
László Csaba, a Ferencváros egykori trénere - az ugandai válogatott szövetségi kapitánya - hétfőn együtt repül el a csapattal Belfastba, hogy megnézze a Hearts Glentoran elleni felkészülési mérkőzését.

A magyar edző túl van egy beszélgetésen Anatolij Korobocska klubigazgatóval. Kettejük edinburgh-i konzultációján már konkrétumok is szóba kerültek, az ugandai labdarúgó-szövetség engedélyt adott Lászlónak a tárgyalásokra. A klubhoz közel álló források szerint a hét közepén be is jelentik, hogy a 44 éves szakember lesz a skót klub új trénere.

Az afrikaiak nagyon sajnálják László távozását. Lawrence Mulindwa, a szövetség elnöke szerint profizmust hozott a válogatotthoz, a csapat megbízható, egyenletes teljesítményt nyújtott a magyar edzővel. Alig maradtak le a legutóbbi Afrikai Nemzetek Kupájáról, a vb-selejtezőkön pedig továbbra kiélezett harcot folytat Uganda Beninnel és Angolával a továbbjutásért. „Nagyon nehéz afrikai csapatot vezetni, sok kérdés és körülmény van, amit az edzőnek le kell tudnia küzdeni. László Csaba magasszintű munkát végzett, remekül együtt lehetett vele működni, sok jó tanácsot fogadott meg" - magyarázta Mulindwa.

A Heartsnak 120 ezer fontos lelépti díjat kell fizetnie Lászlóért, akinek 48 ezer font volt az éves fizetése, és 2010-ig szóló szerződést kötött az afrikai országban. A skótoktól ennél nyilván többet fog kapni.

A Hearts 2007-ben a negyedik helyen végzett, a csapatot alaposan megerősítette a milliárdos tulajdonosa, Vlagyimir Romanov. Ennek ellenére az idei szezonban nem jutottak a bajnoki címért folyó rájátszás legjobb hat csapata közé, szerény teljesítményt nyújtva csak a 8. helyen zártak. A közben klubigazgatói posztra előléptetett Korobocskával kezdték a szezont, majd Stephen Frail lett az edző, de a szezon végén mennie kellett.

Az erdélyi származású, de Németországban letelepedett László Csaba a magyar válogatottat irányító Lothar Matthäus segítőjeként lett ismert Magyarországon. A Ferencváros vezetőedzőjeként is dolgozott, az UEFA-kupa csoportkörében 2004-ben idegenben legyőzte a Heartsot. A Ferencvárostól 2005-ben menesztették a Sopron ellen botrányos körülmények között elvesztett magyarkupa-döntő után.