Lenke
14 °C
28 °C

Tényleg elvehetik a futball-vb-t Dél-Afrikától

2008.07.14. 10:35 Módosítva: 2008.07.14. 10:36
Bár a rendezők magabiztosak, és kijelentették, mindennel készen lesznek a világbajnokságra, a FIFA nem osztozik optimizmusukban. A szövetségnek amellett, hogy tanácsadók helyszínre vezénylésével próbál segíteni, az esetleges új helyszínekre is kész terve van.

Dél-Afrika már a 2006-os futball világbajnokság rendezéséért is kandidált, egyetlen szavazattal maradt alul a később remek tornát rendező Németország mögött. A csalódás nem vette el a kedvüket, tudva, hogy a FIFA Afrikának szánja a 2010-es eseményt, újra pályáztak, és ezúttal Marokkót megelőzve (a szavazatok aránya 14-10 volt, a harmadik egyiptomi pályázat egyetlen voksot sem kapott), elnyerték a világbajnokság rendezési jogát.

Az össznépi örömködést gyorsan lehűtötték a felmerülő gondok, mostanra pedig odáig fajultak a rendezés körüli problémák, hogy a FIFA valóban fontolgatja a világbajnokság új helyszínre költöztetését. A teszt a 2009-ben esedékes Konföderációs Kupa lesz, ha akkor súlyos rendezési hiányosságokat tapasztal a testület, a tornát másik ország kapja. A helyszínre utazó Sepp Blatter FIFA-elnök azt nyilatkozta, három olyan országgal is kapcsolatban áll, akik egy év alatt fel tudnak készülni a vb megrendezésére.

A dél-afrikaiakat sújtó problémák változatosak, és hiába próbálja maga a FIFA is elkendőzni őket, néhánnyal közülük látványosan nem tudnak mit kezdeni. A FIFA főtitkára, Urs Linsi a helyszínen tartott sajtótájékoztatón méltatta az ország összefogásának eredményeként elért eredményeket, és biztosította a helyieket, hogy csak a legvégső esetben viszik máshova a viadalt – de megjegyezte „problémák valóban vannak, de nem látom okát, hogy a célért szívvel-lélekkel harcolva ne tudnánk megoldani őket”.

A legnagyobb gond az infrastruktúrával van, ahogy a dél-afrikai szervezési bizottság elnöke, Irvin Khoza elmondta, a FIFA által megadott határidő a stadionok építésének megkezdésére (és a meglévők átalakítására) 2007 januárja volt, csakhogy időközben kiderült, a munkálatok az eredeti költségvetésben szereplő összeg csaknem háromszorosába, mintegy 8,3 milliárd randba fognak kerülni. Ez nagyjából egymilliárd dollár.

Ennyi pénz természetesen nem állt a szervezők rendelkezésére, ezért újra kellett tárgyalni a torna költségvetését, amivel újra ment az idő. Khoza így kénytelen volt türelmet kérni, bár a legújabb hírek már arról szólnak, hogy az új költségvetéssel és az állami garanciával megigényelt kölcsönökkel tulajdonképpen minden esély megvan rá, hogy az összes stadion és egyéb infrastruktúrát érintő beruházás időben elkészül.

Hogy ezt biztosítva lássák, a FIFA Horst Schmidt személyében állandó tanácsadót nevezett ki a projekt élére, aki a németországi világbajnokság egyik főszervezője volt, és tanácsadóként részt vett több nagy esemény szervezésében és lebonyolításában is (emellett a német szövetség főtitkára). A lépés természetesen tovább növelte a torna megrendezésében kételkedők számát, ezért a FIFA közleményt adott ki a sportvezető új megbízatásáról.

„A szervezőkre hatalmas feladatot ró a világbajnokság megrendezése, ezért a FIFA saját keretein belül igyekszik minden olyan segítséget megadni, amivel elősegítheti a rendezés sikerét. Ezért a legutóbbi torna sikerét megalapozó bizottság elhivatott, hozzáértő tagjainak bevonásával szeretnénk a két rendező között a know-how eredményes áramlását biztosítani.”

A másik komoly probléma Dél-Afrika közbiztonsága. A FIFA ebben az ügyben is lépésekre szólította fel a rendezőket, hiszen mind Fokvárosban, mint Johannesburgban vannak városrészek, melyeket igencsak javasolt elkerülniük a turistáknak. A vendégek által sűrűn látogatott környékeken is túl magas a bűnözés aránya. A szervezők ígéretet tettek a közbiztonság javítására, és elsősorban a látogatók tájékoztatásában látják a helyzet megoldását.

Ennél sokkal megnyugtatóbb volt a bejelentés, miszerint az új állami büdzsében szerepel a rendőrség modern eszközökkel történő felszerelésének költsége is, ráadásul a rendfenntartók létszámát a világbajnokság idejére 41 ezerre növelnék, és az eseményig hátralévő időben folyamatosan speciális kiképzésben részesülnek a helyi rendőrök. Időközben kiválasztották azokat a kerületeket is, ahol a futballisták szállásai lesznek.

A FIFA svájci elnöke, Sepp Blatter nem győződött meg arról, hogy minden rendben lesz, ezért – némileg talán óvatlanul – kibökte, hogy a tárgyalások eredményt hoztak, és már létezik az úgynevezett B terv, ha esetleg Dél-Afrika valamilyen oknál fogva nem lenne képes a 2009-es Konföderációs Kupáig az összes feltételnek eleget tenni. A kijelentés után azonnal találgatni kezdett mindenki, hogy ki lehet a befutó, de erről több információ nem szivárgott ki.

1986: Kolumbia helyett Mexikó

Eddig egyszer fordult elő, hogy a labdarúgó-világbajnokságot végül nem az az ország rendezte meg, amely elnyerte a jogot. 1982-ben a FIFA Kolumbinát választotta az 1986-os világbajnokság helyszínéül, ám egy évvel később közölték, anyagi okok miatt nem tudják megrendezni a tornát. A FIFA 1983. májusi stockholmi tanácskozásán Mexikót jelölte helyettesnek.

A dél-afrikai szervezők azonnal számon kérték a FIFA vezetőin a nyilatkozatot, amire válaszul (a tüzet oltva) Jerome Valcke reagált, mondván, muszáj bebiztosítaniuk magukat, ha netán valamilyen természeti katasztrófa történne (példaként a 2003-as kínai női világbajnokságot hozta fel, amit a SARS-járvány kitörése miatt vittek az USA-ba), de biztosította a szervezőket, hogy Dél-Afrika változatlanul élvezi a FIFA támogatását, és eszük ágában sincs másik országot megbízni.

Múlt csütörtökön robbant a következő bomba: bejelentették, a Nelson Mandela Bay/Port Elisabeth stadion, mely a Konföderációs Kupa egyik helyszíne is lett volna, csak egy hónappal az esemény előtt készülne el, ezért a nagy biztonsági kockázat miatt kikerült a 2009-es tornának otthont adó stadionok közül. A döntés azért is nagy gond, mert a dél-afrikaiak ezt szánták a leglátványosabb helyszínnek, és maga a stadion is szépnek ígérkezett.

Ahogy a lengyel-ukrán Eb-vel, úgy a dél-afrikai világbajnoksággal kapcsolatban is egyre komolyabb a közvélemény és a lebonyolító szervezet aggodalma, ezért hiába próbálják elbagatellizálni a szervezők a meglévő problémákat. Most valóban benne van a pakliban, hogy mindkét eseményt mások rendezik meg, nem azok, akiket a jog a voksolások után megilletett.