Szabolcs
20 °C
35 °C

Sztrájkkal kezdődik a szlovén bajnokság

2008.07.19. 18:53 Módosítva: 2008.07.20. 18:24
Nem akarnak pályára lépni a hétvégi első bajnoki fordulóban a szlovén futballisták, mert nem tudtak megegyezni munkakörülményeik javításáról a klubjaikat tömörítő szervezettel. A klubok jó része anyagi problémákkal küzd. A legutóbbi szezonban egy csapat sem szűnt meg csőd miatt, mint az elmúlt években.

A szlovén futballra is jellemző, hogy a legjobb játékosok külföldön keresik kenyerüket, a tíz főre zsugorodott élvonal nem hozza lázba a nézőket. Az amúgy egyébként sem magas színvonaláról ismert bajnokság a sztrájkkal tovább veszíthet presztízséből.

A játékosok szakszervezete többek között kéthetes szabadságot kért az idény közepére, emellett pedig a szerződések egységesítését szorgalmazta. Utóbbi területen született ugyan egy tervezet, de azt a futballisták képviselői nem tartották kielégítőnek, így a sztrájk mellett foglaltak állást. Branko Florjanic, a klubok szervezetének elnöke azt mondta, tudomása szerint minden játékos rendelkezik megfelelő kontraktussal.

Az önálló szlovén bajnokság 1991 óta íródó történetében eddig csak négy csapat tudott bajnok lenni. A legsikeresebb eddig a Maribor csapata, amely hét bajnoki címmel büszkélkedhet. Az első négy aranyat az ország egyik legnépszerűbb csapata, az Olimpija Ljubljana nyerte, amely azonban a 2004/2005-ös szezon végén tönkrement és megszűnt. Így sem maradt a főváros futballcsapat nélkül, hiszen az Interblock az idei szezonban az ötödik helyen végzett. A Maribor és az Olimpija mellett a Gorica négyszer lett bajnok, míg az utóbbi két évben a Domzale vívta ki az elsőséget.

A Domzale tavaly gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott. Hol a Koper, hol pedig a Gorica üldözte, de megszorítani egyik sem tudta, a végén 12 pont előnnyel nyerte a bajnokságot. A gárda 172 napig veretlen volt hazai pályán. Tavaly szeptember végén a Goricától, majd idén március 29-én az Interblocktól kapott ki odahaza. A csapat legjobbja a 33 mérkőzésen 22 gólt szerző és gólkirály horvát Dario Zahora, aki korábban a Dinamo Zagrebben is játszott.

A tízcsapatos élvonal utolsó helyén végzett csapat, a Livar Ivancna Gorica kiesett, míg a 9. Drava Ptuj osztályozót játszott a másodosztály második helyén végzett Bonifika csapatával. A Drava 2-0-val és 0-1-el az élvonalban maradt. A bajnoksághoz a másodosztály legjobbja, a Rudar Velenje csatlakozott.

Több magyar játékos is szerepelt a szlovén bajnokságban. A Primorje Ajdovscina csapatában Makra Zsolt hét mérkőzésen lépett pályára. A Nafta Lendavában Kocsárdi Gergely 18 meccsen egy gólt lőtt, Sebők József 26 találkozón hétszer volt eredményes.

Emlékeztető

A 2007/2008-as bajnokság végeredménye: 1. Domzale 76, 2. Koper 64, 3. Gorica 57, 4. Maribor 52, 5. Interblock Ljubljana 50, 6. Primorje Ajdovscina 48, 7. Nafta Lendava 47, 8. Celje 45, 9. Drava Ptuj 44, 10. Livar Ivancna Gorica 17.

Gólkirály: Dario Zahora (Domzale) 22 góllal. Kiesett Livar Ivancna Gorica. Feljutott a Rudar Velenje.

Kupadöntő: Interblock Ljubljana-Maribor 2-1 (Rakovic 31., 71., ill. Rozman 52., öngól).