Olga, Liliána
20 °C
35 °C

A liechtensteini bajnok is itt játszik

2008.07.20. 12:47 Módosítva: 2008.07.20. 18:26
Az utóbbi nyolc esztendőben csak zürichi és bázeli klub tudta megnyerni a svájci bajnokságot. Idén minden bizonnyal négyen pályázhatnak a bajnoki aranyra, az utóbbi években vegetáló Grasshoppers is odaérhet. Megnyerte a másodosztályt, így története során először jutott fel a liechtensteni FC Vaduz az élvonalba.

Az FC Basel kettős győzelmet aratott, hiszen a bajnoki cím mellé a kupagyőzelmet is begyűjtötte. A csapat az utóbbi hét évben negyedszer lett bajnok.

A huszadik fordulóig a Basel, a Zürich és a Young Boys előzgette egymást a tabellán, ezután a bajnoki cím védője, az FC Zürich kiszállt a versenyből. A 28. forduló után a Young Boys vezette a bajnokságot, előbb a Luzerntől, majd öt hét múlva a Neuchateltől kapott ki odahaza, miközben a Basel nem hibázott, így története 12. bajnoki címet nyerte, ezzel a Grasshoppers és a Servette mögött a harmadik legsikeresebb svájci klub lett.

A Young Boys nagy lehetőséget szalasztott el, pedig a berniek már nagyon régóta várnak erre a sikerre. A gárda utoljára 1986-ban tudott bajnok lenni, az utóbbi öt esztendőben rendre az élbolyban végeztek.

A kilencvenes évek közepének sikercsapata, a Garsshoppers idén is csak a középmezőnyben végzett, 2003-ban tudtak utoljára bajnokok lenni, azóta jelentősen meggyengültek, a szezonnak volt olyan szakasza, amikor a kiesőzóna közelében foglaltak csak helyet. A végén a negyedik helyen zárt a zürichi klub.

Két magyar játékos is szerepel a svájci élvonalban. A válogatott hátvédje, Vanczák Vilmos a Sion csapatában 30 mérkőzésen lépett pályára és 2 gólt szerzett. A csapat megnyugtató, hétpontos távolságra az osztályozótól a hetedik helyen zárt. Nagy Gábor az Aarau csapatában egyetlen meccsen sem lépett pályára, a szezon végén el is hagyta a klubot és Ciprusra, az APEP csapatához szerződött.

Nagy meglepetésre kiesett a 2005/2006-os szezonban még BL-csoportkörben szereplő FC Thun. A St. Gallen a kilencedik helyen zárt, így osztályozót kellett játszania második liga második helyén végzett alakulattal, az AC Bellinzonával, amely közben a Basel ellen a kupadöntőbe is bejutott. A Bellinzona oda-vissza legyőzte a St. Gallent, így az FC Vaduz mellett feljutott az élvonalba. Liechtensteinben nem rendeznek önálló bajnokságokat, legjobb csapataik, így az FC Vaduz, az FC Balzers, az USV Eschen, az FC Schaan a svájci ligákban szerepelnek, csak kupasorozat szerepel a hercegség futball-programjában, amelynek győztese természetesen az UEFA-Kupában indulhat. A svájci futball története során először indulhat liechtensteini az élvonalban.

Az átigazolási időszak eddig semmi rendkívüli hírrel nem szolgált, nagy nevek nélkül készülnek a svájci élvonal legjobbjaihoz. A bajnokcsapat, az FC Basel a kieső St. Gallenből leigazolta Gelabertet és Gjasulát, a svéd Malmötől Behrang Safarit, a tavaly még a spanyol élvonalban szereplő Gimnastic együttesétől David Angel Abrahamot, valamint az AS Roma B csapatából Daniel Unalt. Távozott viszont Daniel Majstrovic az AEK Athénba, Vratislav Lokvenc az Ingolstadtba, Kodzsi Nakata pedig a Kashima Antlersbe.

Az FC Zürich két fiatalt hozott fel az utánpótláscsapatból és a Young Boys is alacsonyabb osztályú gárdákból erősített, távozott viszont a berniektől Hakan Yakin, aki Katarba szerződött. A Neuchatel szinte teljesen lecserélte csapatát, érkezett az egyiptomi válogatott Husszein Szulajmani, és az argentin Furios. A Sion trénere Uli Stielike lett és a Bellinzona is új edzővel vág neki az új szezonnak.

A bajnokságban 10 csapat szerepel, két oda-visszavágós kör, azaz 36 forduló után hirdetnek bajnokot. A 10. helyen végzett kiesik a másodosztályba, a 9. helyezett osztályozót játszik a másodosztály második helyén végzett csapattal.

Emlékeztető

A 2007/2008-as bajnokság végeredménye: 1. FC Basel 74, 2. Young Boys 70, 3. FC Zürich 56, 4. Grasshoppers 54, 5. FC Aarau 47, 6. FC Luzern 44, 7. FC Sion 43, 8. Neuchatel Xamax 41, 9. St. Gallen 34, 10. FC Thun 27.

Gólkirály: Hakan Yakin (Young Boys) 24 góllal.
Kiesett a St. Gallen és az FC Thun. Feljutott az FC Vaduz és az AC Bellinzona.
Kupadöntő: FC Basel-AC Bellinzona 4-1 (Derdiyok 30., Majstrovic 62., Streller 63., Huggel 65., ill. Pouga 56.)