Ukrajna elbukhatja az Eb-rendezést

2008.07.22. 11:47 Módosítva: 2008.07.22. 13:18
Az UEFA egyre kilátástalanabbnak látja az Ukrajnában kialakult helyzetet, így nem elképzelhetetlen, hogy a lengyelek a németekkel rendezik a 2012-es futball Eb-t.

Brit sajtóértesülés szerint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) felkérte Németországot, hogy szükség esetén "ugorjon be" Ukrajna helyett, és rendezze meg Lengyelországgal közösen a 2012-es Európa-bajnokságot.

A Daily Telegraph úgy tudja, hogy az UEFA német részről a lengyel határhoz viszonylag közel eső Berlint és Lipcsét szemelte ki póthelyszínként.

A kontinentális szervezet ellenőrei két hete súlyos elmaradásokat tapasztaltak a társrendezőként eredetileg kijelölt Ukrajnában: jelentés szerint feszült a politikai helyzet, késnek a stadionépítések és az infrastrukturális beruházások. Az ellenőröknek szeptemberben kell a végrehajtó bizottság elé letenni beszámolójukat.

Michel Platini UEFA-elnök akkor beszélt először arról, hogy esetleg más ország lehet a házigazda: "Az előkészületek nem állnak azon a szinten, amelyet vártunk. A tornáért nem csak önök, hanem én is felelek." A francia vezető korábban úgy fogalmazott, október elejéig eldől, hogy a felmerült problémák ellenére Ukrajna adhat-e otthont a 2012-es Eb-nek.

Az UEFA korábban már többször is szóvá tette Ukrajnának a közlekedési hálózat és a szállodaellátottság súlyos fogyatékosságait, míg Lengyelország címére ugyancsak küldött figyelmeztetést az ottani stadionépítési-fejlesztési munkák lassú üteme miatt.

Az ukránoknak már június elején terveket kellett volna bemutatni a kijevi Olimpiai Stadion átépítésével kapcsolatban, de időközben szerződést bontottak azzal a tajvani építőipari céggel amely a munkálatokat végezte volna. Ugyanakkor egy bevásárlóközpontot le kellett bontani, mert akdályozta volna a stadionból történő kijutást.

Az UEFA végrehajtó bizottsága szeptember végén ülésezik Bordeaux-ban, s várhatóan akkor dönt véglegesen a 2012-es Eb-ről. Annak érdekében, hogy ezen az ülésen ne vegyék el Ukrajnától a rendezés jogát, Viktor Juscsenko államfő arra utasította a kormányt: jövő péntekig dolgozzon ki egy tervet, amely révén felgyorsíthatóak lesznek az előkészületek.

Lengyelország és Ukrajna tavaly április 18-án nyerte el a rendezési jogot a 2012-es Eb-re, a szintén kandidáló Olaszország és a közösen pályázó Horvátország és Magyarország előtt.

Eddig mindössze egyszer, 1986-ban fordult elő, hogy egy nagy labdarúgótorna rendezési jogát elvegyék, akkor Kolumbia helyett Mexikó rendezhette a világbajnokságot.

A 2010-es dél-afrikai vb-vel kapcsolatban is egyre több kifogást hallani, így nem elképzelhetetlen, hogy ott is új helyszín után néz a FIFA.

A németek cáfolják a megkeresést

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) cáfolta, hogy az európai szövetség (UEFA) felkérte volna beugró társrendezőnek az ukránok helyett, a 2012-es Európa-bajnokságra a lengyelek mellé. Wolfgang Niersbach, a DFB főtitkára kijelentette, ez ügyben nincs hivatalos kapcsolat az UEFA és a DFB között, így felkérést sem kaptak, hogy Németország legyen társrendező a lengyelekkel.

.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM