Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Gulácsi: A győztes érzés leírhatatlan

2008.07.25. 16:49
A magyar U-19-es válogatott kapusa az uefa.com interjújában beszélt a magyar csapat sikereinek titkáról, liverpooli terveiről, ambícióiról és arról, mit jelentett Magyarországnak a válogatott parádés szereplése.

Bár a magyar U-19-es válogatott 1-0-ás vereséget szenvedett az Európa-bajnokság elődöntőjében Olaszországtól, a fiatalok elérték azt, amire itthon igen régen volt példa: az utca embere a futballról beszélt. A kicsikről. Arról a csapatról, mely szempillantás alatt maga mellé állította a futballsikerekre évek óta (hiába) áhítozó országot, és bár a döntőbe jutás elmaradt, a bronzérem miatt sincs miért szégyenkeznie Sisa Tibor szövetségi kapitány csapatának.

Gulácsi Péter

Született: 1990. május 6. Budapest
Magasság: 190 cm
Súly: 75 kg
Első klubja: BVSC
(2003-tól a Sándor Károly Akadémia tanulója és játékosa volt, ahova már az MTK-tól került)
Jelenlegi klubja: Liverpool

A többek között a korosztály bombafavoritjának számító Spanyolországot is legyőző magyar válogatottból több játékos is kitűnt a mezőnyből, öröm volt látni, ahogy ellenfeleink két, esetenként három védővel vigyázták Németh Krisztián minden lépését, de említhetnénk középhátvédeink magabiztos teljesítményét, vagy a torna egyik legjobb kapusát, Gulácsi Pétert. Az alábbiakban az uefa.com vele készült interjújából idézünk.

„Nagyon örülünk annak, amit eddig elértünk, de már most előre nézve a következő lépésre koncentrálunk. Amit Csehországban elértünk, az fantasztikus, ez nagyon nagy siker az egész magyar labdarúgás számára, de nem állhatunk meg itt, még ennél is boldogabbá szeretnénk tenni szurkolóinkat – ez most a legfontosabb cél a csapat számára.” – kezdte értékelését a Liverpool alkalmazásában álló kapus.

„A győztes érzés egyszerűen leírhatatlan, és nagyon fontos számunkra. A nyitómeccsünk előtt mi sem tudtuk, mire számíthatunk saját magunktól, de az ott elért győzelmünk hihetetlen önbizalommal ruházta fel a csapatunkat. A mi erőnk a csapategységben van, hiszen nemcsak tudjuk, hogy jók vagyunk együtt, de jó barátok is vagyunk, ami nagyon fontos egy csapatnál.

Ez a magyar válogatott már 5-6 éve együtt játszik, és mivel már nagyon jól ismerjük egymást, minden mérkőzés olyan, mint amikor az ember a barátaival játszik. Nálunk soha nem fordulhat elő, hogy valaki csak saját magáért játszik, itt mindig a csapat az első.

Sokat számítottak a szurkolók, erőt adtak nekünk, olyan volt pályára lépni, mintha hazai pályán játszanánk – emelte ki a szép számú magyar szurkoló jelenlétének fontosságát a kapus. – Azok a csapattársak, akik külföldön játszanak, már többször léptek pályára ekkora tömeg előtt, de az itthon játszóknak ez teljesen új élmény volt. A fantasztikus hangulat, amit a szurkolók teremtettek sokat segített.

A mostani eredményeink azt jelentik, hogy végre van miért örülniük a magyar futballbarátoknak, a jövőre nézve azonban sokkal többet, hiszen ez a csapat, ha együtt marad, még sok örömet okozhat a szurkolóinak – akár már felnőtt szinten is.”

Gulácsi, aki a Liverpool tartalékcsapatának kapusa nem ment el szó nélkül amellett sem, hogy a játékosoknak személy szerint mit jelenthet egy ilyen siker, hiszen őt magát is az U-17-es csapatban nézte ki magának az angol sztárcsapat. „A Liverpool megnézett néhány válogatott meccsen, majd elhívott egy tíznapos edzőtáborba, ahol elég jól teljesíthettem, mert egyből utána szerződést kínáltak.

Egy éve vagyok itt, és ez az idő nagyon sok minden változtatott meg bennem. A legfontosabb a hozzáállás, itt mindenki profi és igyekszik a saját munkáját a legmagasabb szinten ellátni. Ez az elejétől fogva nagyon tetszett nekem, boldog vagyok, hogy itt lehetek és keményen dolgozom azért, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból.”

Gulácsi elmondta, nagy álma valamilyen nemzetközi tornát nyerni magyar színekben, és annak ellenére, hogy U-19-es szinten ez már nem sikerülhet, a kapus ambíciói mit sem változtak. „Először is szeretnék bemutatkozni a felnőtt válogatottban, és szeretnék a Liverpoolban is az első csapat keretéhez tartozni, bár tudom, hogy ez rettenetesen nehéz feladat lesz.

Lehet, hogy szükségem van még egy évre a tartalékok között, de már szeretnék részt venni a nagycsapat edzésein is, mielőtt kölcsönadnak. Azt hiszem, álmodni sem lehet jobb edzésekről, mint amikor az ember Steven Gerrarddal vagy Fernando Torressel néz szembe.

Tisztában vagyok vele, hogy még sokat kell tanulnom, gyorsabbnak kell lennem a vonalról kimozdulva, és agresszívebben kell kiindulnom a beadásokra is. Érzem magamon, mennyit fejlődtem az elmúlt évben, és ez nagyban megkönnyítette számomra a helytállást az Európa-bajnokságon is. Ez pedig jó jel a jövőre nézve.”