Auguszta
-7 °C
0 °C

Ki állítja meg a görögöket és a cseheket?

2008.09.03. 14:41 Módosítva: 2008-09-03 14:57:34
A görögök a sikertelen Európa-bajnokság után is magabiztosan várják a világbajnoki-selejtezőket. Tehetik, nem túl acélos csoportba kerültek. A csehek sem szomorúak a sorsolás miatt, hatosukból a lengyelek lehetnek komoly vetélytársaik.

A magyar válogatott Dánia ellen kezdi a világbajnoki-selejtező sorozatot az európai 1. csoportban, de a mieink szombati debütálása mellett 23 másik helyszínen további 46 válogatott is pályára lép. A részt vevő 53 országot kilenc csoportba sorsolták, mindegyikben körmérkőzéses tornát rendeznek, a győztesek közvetlen szereplői lesznek a 2010-es (egyelőre) dél-afrikai világbajnokságnak. A nyolc legjobb eredményt elért második helyezett csapat a rájátszásba kerül, ahol oda-visszavágós alapon döntik el, ki megy még tovább.

Háromrészes sorozatuk első felvonásában - mivel az 1. csoporttal a magyarok indulása miatt külön foglalkozunk - csak a 2-es és a 3-as jelűre térünk ki részletesen.

A második csoport ránézésre nem tűnik életveszélyesnek, Görögország és Svájc az Eb után a vb-re is könnyedén kvalifikálhatja magát. Ebben az előzetes várakozások szerint Izrael akadályozhatja meg kettejüket. A csoportelsőségre az a görög válogatott a legesélyesebb, amely sikeres bemutatkozással szeretné feledtetni gyalázatos nyári produkcióját. A válogatott pont nélkül fejezte be az Eb-t, a klubcsapatok is leégtek a kupaselejtezőkben. A jó eredményt Luxemburgban kell elérniük a csapatoknak, ami nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak. Szerdán Lettországba utazik a görög válogatott.

Ki nyeri a 2. csoportot?

 • 187
  Svájc
 • 166
  Görögország
 • 75
  Izrael
 • 15
  Lettország
 • 14
  Luxemburg
 • 9
  Moldova

A svájciak Ottmar Hitzfeld irányításával talán az egész sorozat legfontosabb meccsét játsszák máris Izraelben. Az elmúlt szezonban a Bayernt irányító szakember szerint a továbbjutás szempontjából sorsdöntő a Ramat Ganban rendezendő összecsapás. Hitzfeld nem hívta meg a keretbe a Milan védőjét, Philippe Senderost, Alex Freire pedig sérülés miatt nem számíthat. A Dortmund támadója kerettag, de játéka erősen kérdőjeles. Elutazik a csapattal az Eb-t sérülés miatt kihagyó Blaise Nkufo is.

A csoportból Moldova és Luxemburg biztosan nem fog beleszólni az első két helyért folyó harcba, a lettek pedig olyan a bravúrban reménykednek, amilyet a 2004-es Eb selejtezőiben mutattak be; akkor rájátszás után kijutottak a kontinensviadalra. Érdekesség, hogy a 2008-as Eb selejtezői után a görögök és a moldávok ismét egy csoportba kerültek.

A 3. csoport egyértelmű favoritja Csehország, a második helyért a lengyelek a szlovákokkal és a szlovénokkal lehetnek nagy csatában. Csehország és San Marino kihagyja az első játéknapot, északi szomszédunk szerdán mutatkozik be, Észak-Írországban. Az osztrák szövetségi kapitányi posztot elvállaló Karel Brückner helyett eddigi segítője, Petr Rada lett a cseh szövetségi kapitány.

Ki nyeri a 3. csoportot?

 • 318
  Csehország
 • 66
  Lengyelország
 • 24
  San Marino
 • 13
  Szlovákia
 • 12
  Észak-Írország
 • 3
  Szlovénia

A hét végén a szlovákok Észak-Írországot fogadják, akiket eddig még nem sikerült legyőzniük, igaz, csak egyetlen barátságos meccs szerepel korábbi közös történetükben, amelyet tíz éve Belfastban a hazaiak nyertek 1-0-ra

Izgalmas csata várható a lengyel-szlovén összecsapáson. A lengyelek balul sikerült Európa-bajnokságon vannak túl, de Leo Beenhakker továbbra is élvezi a szövetség bizalmát. A szlovéneknek idén nem nagyon megy, négy barátságos meccsükből csak a magyarok ellen tudtak nyerni, még márciusban, Zalaegerszegen. A két gárda negyedszer találkozik, a lengyelek eddig soha nem kaptak ki, sőt gólt sem kaptak szombati ellenfelüktől. Két győzelem mellett egy 0-0-s döntetlen áll. Érdekes lesz a cseh-szlovák párharc, a 2008-as Eb-selejtező után ismét egy csoportban szerepel a két ország. Legutóbb mindkétszer a csehek nyertek, idegenben 3-0-ra, odahaza 3-1-re.

Csoportok, műsorok

1. csoport

A csoport tagja: Albánia, Dánia, Magyarország, Málta, Portugália, Svédország.

Az első játéknap műsora szombaton: Albánia-Svédország (Tirana, 18:45), Magyarország-Dánia (Budapest, 19:45), Málta-Portugália (Ta’Qali, 20:00).

2. csoport

A csoport tagja: Görögország, Izrael, Lettország, Luxemburg, Moldova, Svájc

Az első játéknap műsora szombaton: Moldova-Lettország (Tiraszpol, 18:00), Izrael-Svájc (Ramat Gan, 19:55), Luxemburg-Görögország (Luxemburg, 20:15).

3. csoport

A csoport tagja: Csehország, Észak-Írország, Lengyelország, San Marino, Szlovákia, Szlovénia.

Az első játéknap műsora szombaton: Szlovákia-Észak-Írország (Pozsony, 17:30), Lengyelország-Szlovénia (Wroclaw, 17:00).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!