Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A Manchester City lehet az új Chelsea

2008.09.03. 19:24
Arab kézbe kerül a kisebbik manchesteri futballklub: Robinhót azonnal a világ legjobban fizetett futballistájává tették, miután elhozták a Real Madridból. Ő csak a kezdet, az 560 milliárd fontos vagyon bárkire elég. Az Abu Dzabi-Dubaj párharc következő nyertese a Liverpool lesz?

Megvette a Manchester City futballklubot vasárnap este 220 millió fontért az ADUG, vagyis az Abu Dzabi United Group nevű közel-keleti befektetői csoport, majd hétfő este brit rekordot jelentő 32,5 millió fontért szerződtette a Real Madridtól a brazil Robinhót.

A világklasszis hetek óta a Chelsea-be vágyott, de az új manchesteri tulajdonos az igazolási szezon utolsó óráiban meggyőzte: azzal, hogy heti 160 ezer fontos fizetéssel a világ legjobban kereső játékosává tette.

Másnap a támadó már arról beszélt, angol bajnok akar lenni a Cityvel, még ha Manchester kisebbik csapata 1976 óta nem is nyert semmit. (A jóval sikeresebb United az első számú klub a városban.)

340x

Az arab csoportot vezető Dr. Sulejman Al-Fahim valamivel óvatosabb, csak 2010-ben várja a Premier League első helyére egyesületét, idén megelégedne a négybe kerüléssel és a Bajnokok Ligája-indulással. Annyit azért megjegyzett a The Sunnak adott interjújában: ”Nagyobbak leszünk, mint a Real Madrid és a United!”

Váratlan lenne, de nem lehetetlen, legalábbis ha az új mecénás anyagi felkészültségét nézzük: a 16. leggazdagabb arab, Al-Fahim csak afféle ügyvezetője a cégnek, az Egyesült Arab Emírségek uralkodói családja áll mögötte, 560 milliárd fontra becsült vagyonnal.

Összehasonlításképp: a Chelsea-ből sztárklubot csináló Roman Abramovics vagyona 12 milliárd font. A Manchester City mögött 50-szer több pénz áll.

A City hétfő este már mintegy 220 millió font összértékben licitált többek között Ruud van Nistelrooyra, Klaas-Jan Huntelaarra, Mario Gomezre, és ráígért az MU 28 millió fontos ajánlatára az extottenhames Dimitar Berbatovért. Végül Robinhót sikerült megszerezniük, de Al-Fahim állítja, ez csak a kezdet, januárban, amikor újra megnyílik a piac, körülnéznek.

”140 millió fontért el lehet hozni Cristiano Ronaldót, de Fernando Torres és Cesc Fabregas is érdekel bennünket. A brazil Ronaldo és Ronaldinho szintén” – nyilatkozta.

Üzletpolitikája a volt Mirror-újságíró, jelenleg az arabianbusiness.com oldalt szerkesztő közel-kelet-specialista, Anil Bhoyrul szerint a következő: ”Mindent komolyan gondol, de nem eröltet semmit. Megteszi az ajánlatát, aztán vár a reakcióra.”

robinho

Valószínűleg az idő rövidsége miatt eddig csak a Real Madrid reagált, meg a City-szurkolók, akik kedd óta arabos viseletben ünnepelnek stadionjuk környékén, és zsákszámra viszik a 10-es számú Robinho-trikót. ”A vevők 95 százaléka vett Robinho-mezt, háromszor akkora volt a forgalmunk, mint eddig” – idézte a Guardian a fanshop vezetőjét.

A drukkerek szerencséjüket és a fényesnek tűnő jövőt ünneplik, a Newcastle, az Arsenal és a Liverpool egyelőre bánkódhat: az ADUG mindháromnál próbálkozott, de csak 10, 20 és 25 százalékos részesedést kaphatott volna, nekik viszont az egész, vagy majdnem annyi kellett.

A thaiföldi, hazájában eltávolítása óra körözött exelnök, Takhsin Sinawatra 90 százalékot adott el az araboknak, tízet meghagyott magának.

A Liverpoolnak kell aggódnia legkevésbé, a Guardian szerint a Dubai Investment Company (DIC) már bejelentkezett értük, 500 millió fontért vinné a klubot a jelenlegi amerikai tulajdonosoktól.

A számok emészthetetlenül nagyok, de reálisak, mert a pénz az olajból jön, ami az Egyesült Arab Emírségekben kvázi a csapból folyik. Ha egy dollárral emelkedik egy hordó olaj ára, az Abu Dzabi-i uralkodói família, amely hercegségének területén található a világ olajkészletének 10 százaléka, aznap 280 millió fonttal gazdagodik, állítja a Guardian.

Mindez még nem lenne ok a féktelen költekezésre, de a háttérben presztízsharc folyik az Emírségek legnagyobb tartománya, Abu Dzabi, és leghíresebb, de kisebb tagja, Dubaj között.

A Közel-Keletet napjainkban a legtöbben Dubajjal azonosítják, itt épült föl a világ első hétcsillagos szállodája, itt épül a világ legjobban kereső sportolójának, Tiger Woodsnak az első golfiskolája, itt rendeztek először nemzetközi golfversenyt a klasszis részvételével, ide érkezik évente a legtöbb turista.

Az ADUG feje, Sejk Mansour Bin Zayed Al Nahjan néhány éve megunta mindezt, úgy érzi, Abu Dzabinak vissza kell vennie vezető helyét a térképen. Mindenben egyenlítettek – szálloda, golf stb. -, sőt, ő 2009-re már Forma-1-es futamot is szervezett. Óriási lépés lenne, ha a világ legnépszerűbb sportjában, a futballban az élre tudnának törni.

”Sejk Mansournak azért kell a City, hogy segítsen a Közel-Kelet sportközpontjává tenni Abu Dzabit” – mondja Bhoyrul.

A Pool-rajongók bizakodhatnak, az ADUG épp a DIC orra elől halászta el a Cityt, így most nekik kell egyenlíteniük.

Manchester Eastlands nevű negyedének klubját a drukkerek hétfő óta már Middle-Eastlandsként (magyarul Közel-Keletként) emlegetik, és ha minden a tervek szerint alakul, olyan fényűző is lesz.

Egyelőre ugyanis még nem történt meg az adásvétel Sinawatra és az ADUG között, csak szóbeli megegyezés létezik. Tíz napjuk van az Abu Dzabi-iaknak, hogy megkössék az üzletet, és lelépjék a dubajiakat.

Állítják, ez már formaság, így januártól indulhat az igazi építkezés: megszűnik a Chelsea utóbbi években látott pénzügyi hatalma a labdarúgásban. A City – és majd a Liverpool – mindenkin túltehet, komoly szándékok esetén tényleg a világ első számú futballklubjaivá válhatnak, új pénzügyi szintre helyezve a labdarúgást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!