Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Csatatérré változtatták Varsót a huligánok

2008.09.03. 12:28
Úgy tűnik, a következő Európa-bajnokság egyik házigazdája nem képes megoldani az ország futballjának legnagyobb problémáját. A rasszista és szélsőséges lengyel csoportok ismét hallattak magukról, egy hétközi kupamérkőzés előtt robbant ki újabb botrány.

Kedden játszották a Polonia Warszawa-Legia Warszawa ligakupa-mérkőzést. A találkozó előtt a két csapat szurkolótábora összecsapott Varsóban. A két tábor kövekkel és petárdákkal dobálta meg az őket a stadionhoz kísérő biztonságiakat, egy rendőrautót szétvertek. 741 embert lekapcsoltak, a lengyel médiában ez a nap vezető híre.

Mivel a lengyelek 2012-ben Ukrajnával közösen Európa-bajnokságot rendeznek, várhatóan szigorú büntetés vár a randalírozókra, akár 1-10 éves szabadságvesztéssel is sújthatják őket. A találkozó 1-1-es döntetlennel ért véget, de az összecsapás miatt már csak 1500-an értek be a mérkőzésre. A háborúról egyelőre csak egy semmitmondó videót találtunk, az alábbin viszont a két tábor korábbi nagy csatája látható.

Nem ez volt az első összecsapás, és gyaníthatóan az utolsó sem a két tábor között. Mégsem ez számít kiemelt eseménynek Lengyelországban, hiszen a lódzi vagy a krakkói huligánok összecsapása már-már háborús helyzetet hoz évről évre. Nemrégiben az egyik ismeretterjesztő csatorna mutatott be filmet a lengyel futballhuligánokról.

Alig négy hónap telt el azóta, amikor a nyílt utcán agyonvertek egy futballszurkolót a lengyelországi Radzionkowban egy közeli klub szimpatizánsai. A negyedosztályú csapat 23 éves drukkerét hárman támadták meg az élvonalbeli - és néhány kilométerrel arrébb lévő - Bytom táborából, palackokkal ütlegelték, majd megrugdosták, amikor már a földön hevert. A fiatalember a bytomi kórházban belehalt sérüléseibe. A rendőrség hat személyt őrizetbe vett, akik - ha bebizonyosodik a bűnösségük - tíz évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.

Egy évvel ezelőtt, tavaly nyáron is hatalmas botrányt csináltak a lengyel futballhuligánok, akkor Vilniusban. Az Intertotó-kupában a Vetra Vilnius 2-0-ra vezetett a szünetben a Legia Varsó ellen, amikor a csalódott és balhézni vágyó vendégszurkolók berontottak a pályára. A több száz lengyel huligán összecsapott a rendőrökkel, akiket kövekkel, fémrudakkal és pirotechnikai eszközökkel is dobáltak. A verekedés közel fél órán át tartott, a meccset nem tudták folytatni. A rendőrség 9 lengyelt őrizetbe vett.

Szinte nincs olyan hét, amikor ne történne valamiféle rendbontás Lengyelországban. A bundaügyektől szétzilált lengyel futball vezetőinek óriási problémát jelent ez négy évvel a következő Eb előtt. Azt már nyilvánosságra hozták a szervezők, hogy a huligánok egészen biztosan nem vásárolhatnak jegyeket az Eb-re. A probléma gyökerét többen az egyre magasabb munkanélküliség miatt kialakuló rasszista nézetek terjedésében látják. A munkanélküliség 16 százalék, a fiatalok körében pedig jóval magasabb, 25 százalékos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!