Ágnes
-5 °C
2 °C

Be vagy rezelve, nem mered befújni?

2008.09.03. 14:44
A futballbajnokság 6. fordulójában Szombathelyen a Vasas 92. percben fejelt gólját elvette a játékvezető, mert a szöglet előtt reklamáló Sowunmi szabálytalankodott a beadásnál. Arany Tamás idén már nem vezet Vasas-meccset.

Az NB I. 6. fordulójának szombati Haladás-Vasas meccsét a hazai csapat nyerte 1-0-ra. A mérkőzés után az angyalföldi csapat arra kérte Vágner Lászlót, a Játékvezetői Bizottság elnökét, hogy a pályán és a pályán kívül tanúsított viselkedése miatt Arany Tamás játékvezetőt egy ideig ne küldje Vasas-meccsre. Vágner László erre szóbeli igéretet tett, írta a Nemzeti Sport.

Thomasnak köszönhetitek

Arany Tamás az Indexnek elmondta, sportszerű meccset vezetett egészen a 92. percig, a Vasas folyamatosan támadott az egyenlítésért. Akkor egy jobbszélről érkező Vasas-beadás elakadt az egyik hazai hátvédben, a játékos könyökéről pattant az alapvonalon túlra a labda.

Arany szögletet adott, mivel a kezezést nem itélte szándékosnak, tizenegyes pedig nem lehetett, mert az eset (mint a tévéfelvételeken jól látható) a tizenhatoson kívül történt.

A Vasas csereként beállt csatára, Thomas Sowunmi számon kérte a játékvezetőn, hogy Szombathelyen miért nem merik a bírók befújni a tizenegyest, miért vannak berezelve. Arany rendre utasította a játékost, és felszólította, hogy a játékkal törődjön.

Jött a szöglet, a beadásnál a felugró Sowunmi a levegőben szabálytalankodott. Arany a lökést azonnal lefújta, a csatár így érvénytelen gólt fejelt, szabadrúgással jött a Haladás. Az itéletet mindenki tudomásul vette, Sowunmi is csak legyintett egyet, és elindult kifelé.

A lefújás után a játékvezető Antal Péternek, a Vasas technikai vezetőjének kérdésére azt mondta, a vereséget "Thomasnak köszönhetitek". Arany Tamás elmondása szerint ezt úgy értette, ha a csatár nem szabálytalankodik a szögletnél, kiegyenlíthetett volna.

Ezt a kijelentést értette úgy a Vasas képviselője, hogy Sowunmi szöglet előtti reklamálása miatt állt bosszút a játékvezető, és érvénytelenítette a gólt.

Ha nem kéri a Vasas, akkor is levették volna

Vágner László, a Játékvezetői Bizottság elnöke az Indexnek elmondta, ha a klub nem kéri, akkor is levették volna a Vasas-meccsekről Aranyt. A bajnokság előtt bármely csapat leiratkozhat bármely bíróról.

Szezon közben ritkán hoznak ilyen döntést, de minden olyan esetben, ha egy klub és egy játékvezető konfliktusba keveredik, az a szokás, hogy az adott bírót egy ideig nem küldik az adott csapat meccseire. Arany Tamás az ősszel biztosan nem fúj már Vasas-meccsen, ez az összes érintett érdeke.

Ezzel a győzelemmel a Haladás - éppen a Vasast megelőzve - feljött a bajnokság harmadik helyére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!