Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A nagypapa se venné fel, Del Piero mégis

2008.09.04. 21:36
Új szezonhoz új mezeket kaptak a futballisták: a Barcelona, a Juventus, a Manchester United, majdnem az összes sztárcsapat előjött valamilyen pikáns húzással, hogy felöltöztesse szurkolóit, megtöltse a klubkasszát. Vannak szépek és csúnyák, válasszon, melyik tetszik és melyik nem.

A hét végén Olaszországban és Spanyolországban is elkezdődött a futballbajnokság, Angliában már két hete megy, így hamarosan találkozhatunk a csapatok legújabb mezeivel.

A legjövedelemezőbb markentingszempontokat figyelemben tartva a sztárklubok idén is háromféle mezt használnak, hazait, idegenbelit és váltót, vagy ahogy ők nevezik, BL- vagy kupamezt.

Az olaszoknál a Juventus ment rá az újdonság kifizetődő hatására, amikor aranyszínű trikót mutatott be. Gyakorlatilag inkább mustársárga, szépnek nem mondható, de kétségtelenül egyedi.

Spanyolországban a Barcelona már alapmezével is újított, hiányoznak a csíkok, fele gránátvörös, fele kék, hasonló, mint tíz éve, a klub 100. születésnapján volt. A másik sárga, vékony vörös-kék betéttel, ilyet már Cruyffék is viseltek a hetvenes években.

A retróra szavazott a Manchester United is, amikor tiszta kék harmadik pólót hozott ki, olyat, amiben 1968-ban George Best és társai megszerezték az egyesület első BEK-győzelmét. Szokatlan, de tradicionális, és a kék nadrággal meg a sportszárral jól mutat.

Az Arsenal is emlékezik, at 1989-es bajnoki győzelmére, amikor Michael Thomas az utolsó forduló utolsó percében, a szezon utolsó kapura lövésével szerezte meg az első helyet az ágyúsoknak. Pont olyan sárga mezben tette, amilyet Cesc Fabregasék idén viselnek, ha nem otthon játszanak.

Merész húzás a Liverpooltól a szürke váltó, amit lehet csúnyának tartani, de stílustalannak nem. A BL-ben használatos zöld a fekete betétekkel kicsit taszító próbálkozás, de legalább a hagyományokat tükrözi.

A végére hagytuk azt a három mezt, amelyekkel nem tudunk mit kezdeni. Se nem szépek, se nem tradicionálisak, valamiféle divattervezői ámokfutás eredményei lehetnek.

Melyik mez a legcsúnyább?

 • 1501
  Mustár Juventus
 • 1214
  Kékes Marseille
 • 986
  Sárga Chelsea
 • 878
  Szürke Liverpool
 • 354
  Zöld Liverpool
 • 296
  Kék MU
 • 239
  Feles Barcelona
 • 217
  Sárga Arsenal
 • 194
  Sárga Barcelona
 • 158
  Fehér MU

A Manchester United idegenbeli szerelése teljesen jellegtelen, fehér, piros és kék nyakkal, kommersz MTK-kék nadrággal. Sokkoló a Chelsea svédsárga váltótrikója a királykék csíkozással, hozzá sárga gatyával, zoknival. De a szezon legbizarabb kollekciója az Olympique Marseille világoskék-fekete trapéz vagy inkább deltoidmintás meze, amilyet angol futballistákra erőltettek a nyolcvanas-kilencvenes évek legsötétebb napjaiban, és maximum nagyapáink hordtak 1970-ben, vagy még annál is régebben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!