Szilvia
5 °C
16 °C

Elveszítettünk két pontot a gyenge dánok ellen

2008.09.07. 00:02 Módosítva: 2008-09-07 22:12:13
A magyar válogatott a szombati, Dánia elleni vb-selejtező egyes szakaszaiban remekül játszott, és egyértelműen jobb volt ellenfelénél, mégsem sikerült megnyernie Erwin Koeman szövetségi kapitány bemutatkozó mérkőzését. Csak az eredmény miatt panaszkodhatunk, a csapat biztatóan teljesített.

A magyar válogatott néhol remekül játszva győzelmi esélyt szalasztott el a Dánia elleni selejtezőn. Ellenfelünk ugyan nagyon gyenge napot fogott ki, ez viszont nem von le a mérkőzés jelentős részében fölényben játszó magyar csapat érdemeiből semmit. Ahogy korábban mondtuk, a teljesítményt értékeljük, az eredmény teljes mértékig lényegtelen.

Igazi csatár nélkül, Huszti Szabolccsal a támadósor előtt kezdte a mérkőzést a magyar válogatott, melyben meglepetésre balhátvédként kapott szerepet az egyébként jobboldali védőt játszó Bodnár László. Visszakerült a csapatba a sérüléssel bajlódó Dárdai Pál, a korábban a csapatkapitányi karszalagot is viselő berlini középpályás lett Vadócz párja a fedezetsorban, a ballábas szélsők közül pedig Dzsudzsák Balázs került a kezdőbe.

Bátran indítottuk a mérkőzést, elsősorban a jobboldalon futott néhány szép magyar támadás, a dánok ellenben meglepően passzívak voltak, az első húsz percben nem akadt épkézláb támadása ellenfelünknek, a magyar válogatott egyértelműen uralta a meccset.

Huszti látszatra ugyan eltűnt a dán védők között, de sok keresztmozgással többször mutatta magát, kérte a labdát, az első félórában kétszer is ő veszélyeztetett a dán kapu előtt.

Az Erwin Koeman felállása nem vizsgázott rosszul, furcsamód pont az egyik kulcsjátékosnak számító Dzsudzsák játszott a szokottnál szürkébben, bár abban, hogy a magyar válogatott kis híján előnnyel mehetett pihenni, neki is jelentős része volt, de Huszti végül elrontotta a helyzetet.

A PSV támadója a második játékrészre már nem jött ki. Cseréje jogos volt, hiába látszott rajta, hogy nagyon akar, ez ma nem az ő napja volt, Koeman pedig úgy gondolta, az aktív Husztit Dzsudzsák helyére visszahúzva beküldi Torghellét.

A döntés több szempontból is bátornak tűnt, de bejött, a magyar csapat a második játékrész elején egyértelműen jobban játszott ellenfelénél, és Torghellével újabb ziccert alakított ki.

A mieink védekezése néhány kisebb megingástól eltekintve továbbra is szilárd volt, a gyenge dánok helyzetig sem igazán jutottak el.

A magyar válogatott többször is remekül használta ki, hogy a dán védelem mindkét szélén meglehetősen bizonytalan játékosok szerepeltek, középen Martin Laursen volt borzalmas, így a második félidő bizonyos részeiben percekig a dán kapu előtt tudtuk tartani a labdát.

Koeman: megnyerhettük volna a mérkőzést

A magyar válogatott holland szövetségi kapitánya a játékkal inkább elégedett volt, mint az eredménnyel, vagy ahogy ő fogalmazott, inkább elveszítettünk két pontot, mint nyertünk egyet. Huszti Szabolcs játékát külön is kiemelte, ugyanakkor megjegyezte, ezen a szinten az olyan ziccerből mindenképpen gólt kell szerezni, amilyet az első félidőben elhibázott.

"Nagyon tetszett az akarat, ami végig jellemezte a játékosaimat, ezt szeretném látni a folytatásban is. A rendszer megvan, véleményem szerint ez a szisztéma egyáltalán nem egy, hanem háromcsatáros formáció. Ha Svédországban tudjuk hozni ezt a teljesítményt, szép eredményt érhetünk el."Koeman aztán elmondta, hogy azért kezdett a keretben lévő két balhétvéd helyett egy jobboldali védővel a balhátvéd posztján, mert Rommedahl gyorsaságával egyedül Bodnár sebessége vehette fel a versenyt.

A dán szövetségi kapitány, Morten Olsen katasztrofálisnak nevezte csapata második félidei teljesítményét, ugyanakkor nem látszott meglepettnek a magyar csapatot látva. Kiemelte, néhány játékosa nagyon gyenge volt, és gratulált a magyar csapat szívós, lelkes játékához.

Ellenfele rossz játéka meghozta a magyar csapat önbizalmát is, így pedig, hogy a középpályások mertek játszani, néha kifejezettén szép megmozdulásokkal indultak meg a dán kapu felé.

A befejezések viszont nem sikerültek, a beíveléseket könnyedén fejelte ki a magas dán középső védőpár, az átlövések pedig elkerülték a kaput. Nem egyszer alakult ki helyzet a vendégek hajmeresztő hibáit követően, de a helyzetbe kerülő magyar játékosok sem választottak jó megoldást.

A gólnélküli döntetlennel a dánok lehetnek elégedettebbek, hiszen gyakorlatilag semmit nem tettek a győzelemért, az első félidőben látott Bendtner-lövésen kívül, ami a kapufáról majdnem befelé pattant, nemhogy helyzetük, de veszélyes támadásuk sem akadt.

Ez a magyar válogatott kritikája is: nem tudtuk legyőzni a borzasztó rossz, vagy talán valóban ennyire gyenge ellenfelünket, de Erwin Koeman csapatát semmiképpen sem lehet bántatni szombat esti teljesítménye miatt.

A magyar válogatott ugyanis tudta, mit akar játszani, és a mérkőzés nagy részében meg is valósította a szövetségi kapitány elképzeléseit, és csak balszerencséjének köszönheti, hogy nem győzött a holland mester bemutatkozó tétmérkőzésén.

A csapat legjobbja, Huszti Szabolcs hagyta ki a győztes gólt érő helyzetet, de a döntetlen ellenére egyáltalán nem lehetünk elégedetlenek, hiszen, ahogy korábban is jeleztük, eredményt nem, csak teljesítményt kérünk számon a csapattól – ezzel pedig tulajdonképpen komoly gond nem volt szombat este.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?