Viola
-5 °C
-2 °C

Aljasabb 11-est rúgott, mint Panenka

2008.09.08. 11:04 Módosítva: 2008-09-08 13:05:58
Kicselezte a kapust az Atletico-PR csatára, Alan Bahia a 11-es elvégzése közben a brazil futballbajnokság legutóbbi fordulójában: büntetője meghökkentő, de szabályos.

Furcsa büntetőgól esett a brazil bajnokság legutóbbi fordulójában: a Atletico-PR-Palmeiras mérkőzésen Alan Bahia lövőcsellel elfektette a kapust, majd a hálóba gurította a labdát.

Csapata így egyenlített 1-1-re, a rúgás után a vendégek kapusa és több társa reklamált a bírónál, de megadták a gólt, az ellenkező futballista sárgát kapott.

Mivel végül győzött a Palmeiras – 2-1-re –, nem tiltakoztak tovább, de Brazíliában jelenleg is vitatéma, szabályos volt-e Bahia mozdulata.

Első látásra nem tűnik annak, nem tudunk róla, hogy korábban valaki hasonlóan egyértelmű csellel fektette volna el a kapust, de a szabályoknak utána nézve azt tapasztaltuk, a gól érvényes, pontosabban megadható.

A tizenegyes elvégzésére vonatkozó előírásban nincs utalás arra, hogy ne lehetne megállni, vagy bármilyen mozdulatot csinálni, csak az van kikötve, hogy egyszer lehet a rúgónak a labdához érnie, és előre kell elvégeznie a büntetőt.

A kapus szempontjából érvénytelen lehetne, mert az ki van kötve, hogy a labda elrúgásának pillanatában a kapusnak a gólvonalon kell lennie, ami itt nem történt meg: a kapus már a vonaltól vagy másfél méterre fekszik.

Ilyen esetben viszont az a szabály, ha a labda a hálóba kerül, gólt kell ítélni, mert nem a rúgó játékos, hanem a védekező hibázott.

Régebben még előírás volt, hogy a támadó játékos mozgása a labda felé haladva nem törhet meg, de ezt néhány éve eltörölték.

Bahia gólja tehát érvényes, bár a játékvezetőt akkor sem lehetett volna hibáztatni, ha újra löveti vagy nem adja meg a találatot. A szabálykönyvben benne van, a bíró joga eldönteni, mikor tekinti elvégzettnek a büntetőt.

Bahia gólja legalább annyira forradalminak tűnik, mint a cseh Panenkáé az 1976-os Európa-bajnokságon. Kérdés, lesznek-e, lehetnek-e követői.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!