Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Mindent lehet, csak gyáván alibizni nem

2008.09.09. 10:30
A dánok elleni döntetlen után a magyar válogatott szerdán Svédországba utazik, ahol az első fordulóban hozzánk hasonlóan 0-0-t játszó svédekkel várhatóan jóval nehezebb mérkőzést vív. Mindent lehet, csak gyáván alibizni nem.

Még el sem mondta mindenki a véleményét a Dánia elleni selejtezőről, máris nyakunkon a következő megméretés, ezúttal ráadásul szombatinál lényegesen erősebb ellenféllel szemben, idegenben. Svédország hozzánk hasonlóan gól nélküli döntetlennel kezdte a vb-selejtezőket, Albániában, és arra készül, hogy az első fordulóban idegenbeli győzelmet váró közvéleményt a magyar válogatott ellen engesztelje ki.

Erwin Koeman szövetségi kapitány csapatára annak ellenére nehéz mérkőzés vár, hogy a dánhoz hasonlóan a svéd válogatott is volt jóval erősebb a mostaninál. Ez nem azt jelenti, hogy nem a házigazdák a mérkőzés toronymagas favoritjai, de ezzel nem akarjuk levenni a magyar csapat válláról a terhet: a posztján klasszis Ibrahimovic és Mellberg kivételével a svédek iparosok, annak sem a legjobbak.

Mostanában rendszeresen beléjük futunk a selejtezőkben, és a legutóbbi négy mérkőzésünkből hármon egyáltalán nem játszottunk alárendelt szerepet (becsúszott egy csúnya 3-0 Solnában), sőt a portugál Eb-selejtezők nyitómeccsén elcsíptünk egy pontot Svédországban, hogy aztán itthon küzdelmes, hajtós meccsen bosszantó vereséget szenvedjünk.

Még ennél is kellemetlenebb volt legutolsó találkozásunk a Puskás Ferenc stadionban, ahol végig egyenrangú felek csatája zajlott, de percekkel a lefújás előtt Ibrahimovic villant, és lehetetlen szögből lehetetlen gólt lőtt Király Gábor kapujába. Ebben a meccsben benne volt, hogy 1995 után újra megverünk egy magasan jegyzett csapatot, amikor éppen a valóban remek erőkből álló svédeket győztük le.

A 40. meccsünk következik Svédország ellen

Az eddig lejátszott 39 mérkőzésen 16 magyar győzelem mellett 13 svéd siker született, a döntetlenek száma 10. Svédországban húsz alkalommal találkoztak a csapatok, kilencszer a hazaiak nyertek, háromszor Magyarország, és nyolc döntetlen született. A két csapat legutóbb szinte napra pontosan három éve találkozott, akkor a Puskás Ferenc stadionban Ibrahimovic góljával győzött Svédország. Utolsó idegenbeli mérkőzésünkön, 2004 októberében 3-0-ra kikaptunk a szerdai csata helyszínén, Solnában.

Változatlanul érdektelennek tartjuk, milyen eredményt ér el a magyar válogatott, ez a mérkőzés azonban már komolyabb értékmérője lesz Erwin Koeman munkájának, mint a gyenge dánok elleni volt. Idegenben játszunk, ellenfelünket lelkes közönsége végig hajtani fogja, magabiztosságnak pedig soha nem volt híján a svéd csapat.

A válogatott húzóembereinek komoly adósságuk van, reméljük, ők is átérzik ezt, és megpróbálnak úgy játszani, ahogy várjuk. Ezt a svéd csapatot ugyanis meg tudjuk lepni, és ehhez még csodára sincs szükség, egyszerűen úgy kell játszani, ahogy nem várják: bátran.

Dánia ellen nem mertünk kockáztatni, többre értékeltük a biztos döntetlent, mint egy bizonytalan kimenetelű kitámadást, Svédországban azonban ha beállunk bekkelni, megvernek minket, méghozzá úgy, hogy semmi közünk nem lesz a meccshez.

A védelmünk a dán meccsen egészen rendben volt (ne feledjük, egy semmit nem mutató csapat ellen), és ha védekezés esetén sikerül leszűkítenünk a területet, a két szűrővel sem lesz gond, csak ne kelljen egyiküknek se sok futóversenybe bonyolódnia. A támadósorunk adott, a kapitány is elégedett volt Husztival a csatársorban, ezért bízunk benne, hogy ismét a hannoveri támadóval kezdünk.

Ennél jobb megoldás nincs, teljesen felesleges egy centert beküldenünk előre, aki a svéd védők szorításában végigvergődi a meccset, sokkal jobb megoldásnak tűnik a gyors (és reméljük, a dánok ellen látott agilitással pályára lépő) Huszti szerepeltetése, aki mellé viszont muszáj felnőnie a szombati meccsen nagyon keveset mutató támadó középpályásoknak is.

A svédek Ljungberggel sokkal veszélyesebbek voltak, de a szélső az Eb után lemondta a válogatottságot, így most nagyjából úgy összegezhetjük a játékukat, hogy mindenki gondolkodás nélkül rálődözi a labdát Ibrahimovicra, aki vagy kapura fordul vele, vagy a veterán, de még mindig életveszélyes Larssont keresi. Erre fel lehet készülni, különösen azért, mert várhatóan csak a passzokért felelős Kallströmöt kell megfogni.

A svédeknél nem játszik a középpálya motorja, Linderoth sem, a másik rutinos védekező középpályás, Daniel Andersson pedig könnyen zavarba hozható. Mindez csak akkor igaz, ha nem hagyjuk lendületbe jönni ellenfelünket, a magabiztosság ugyanis még egy közepes képességű játékosból is képes klasszismegoldásokat kicsalni.

A magyar válogatott előtt nagyon komoly esély kínálkozik, hogy megmutassa magát. Egy Svédország elleni jó játéknak még akkor is súlya van, ha ez a svéd válogatott igazából messze van attól, hogy világverőnek tartsuk. Egymást biztató és szükség esetén kisegítő, csúszó-mászó magyar csapatot szeretnénk látni, amelyik harcra készteti ellenfelét.

Világbajnoki selejtezők, európai 1. csoport

Málta-Portugália 4-0, Albánia-Svédország 0-0, Magyarország-Dánia 0-0
A csoport állása: 1. Portugália 3, 2. Magyarország, Svédország, Albánia, Dánia 1-1, 6. Málta 0

Következik: szeptember 10.
20.15, Solna: Svédország-Magyarország
20.45, Lisszabon: Portugália-Dánia
20.45, Tirana: Albánia-Málta