Ödön
1 °C
11 °C

Egy félidőn át lefociztuk a svédeket

2008.09.10. 23:09 Módosítva: 2008-09-11 00:19:54
A magyar válogatott az első félidőben minden várakozást felülmúlva szinte végig fölényben játszott, és hiába szenvedett végül 2-1 arányú vereséget Svédországgal szemben, Erwin Koeman csapata olyat tett, amit régen láttunk: győzelemre játszott idegenben.

Erwin Koeman szövetségi kapitány érdekes húzással lepte meg ellenfelünket, hiszen három védővel állt fel a magyar válogatott a Svédország elleni vb-selejtezőn, a balhátvéd Bodor védekezésnél ugyan visszazárt, de tulajdonképpen középpályást játszott. Elöl Torghelle volt a center, mögötte pedig rengeteg keresztmozgással Huszti szerepelt a második csatár szerepkörében.

Svédország-Magyarország 2-1 (0-0)

Stockholm, Rasunda Stadion, 30.000 néző

Svédország: Isaksson - Mellberg, Majstorovic, Hanson - Nilson, Anderson, Kallström, S. Larson, Holmen - H. Larsson, Ibrahimovic (Rosenberg 81.)

Magyarország: Babos - Szélesi, Juhász, Vanczák - Bodor (Dzsudzsák 80.), Vadócz, Dárdai (Rudolf 70.) - Gera, Hajnal - Huszti - Torghelle

Gólszerzők: Kallström (55.), Holmén (64.) ill. Rudolf (93.)
Sárga lap: Ibrahimovic (37.), ill. Gera (34.), Hajnal (87.)

A meglepetés ült, az első félidőben a magyar válogatott gyakorlatilag lefocizta a pályáról a svédeket, akik nemhogy helyzetet nem tudtak kialakítani Babos kapuja előtt, de középpályás védekezésük többszöri hibája, és a cseleket bátran felvállaló magyar játékosok miatt alárendelt szerepet játszott. Nagy gólhelyzet nem alakult ki a mieink előtt sem, de mindennél többet mond, hogy a svéd közönség kifütyülte csapatát az első félidő végén.

A második játékrészt is jól kezdtük, de egy labdavesztés után pont úgy váltottuk el magunkat hátul, ahogy azt a svédektől reméltük, Larsson pedig tökéletes labdával szolgálta ki Kallströmöt, aki megszerezte a svédeknek a vezetést. A magyar csapat, ha hozzáállásban és akarásban kiemelkedőt nyújtott is az első félidőben, ahhoz még nem elég erős, hogy ne fogja meg egy idegenben kapott gól, a várakozásoknak megfelelően feljebb is jöttek a svédek.

Ez pedig – Henrik Larsson második remek passza után – újabb kapott gólt eredményezett, ezzel pedig el is dőlt a mérkőzés. Ekkor úgy tűnt, a biztatóan kezdődő meccsből akár egy csúnya vereség is lehet, szerencsére a svédek biztos előnyük tudatában már nem erőltették meg magukat, a magyar válogatott pedig összeszorított foggal próbált szépíteni.

Koeman az utolsó félórára átszervezte csapatát, Rudolf beállításával átállt a kétékes játékra. A fáradni látszó csapat dicséretes akarattal küzdött, de sem a passzok, sem a középpálya átjátszása nem sikerült már olyan gördülékenyen, mint az első félidőben. A svédek visszazártak, és könnyedén verték vissza a magyar támadásokat, de a lefújás előtti másodpercekben egy szép támadás végén Rudolf révén sikerült a szépítés.

A mérkőzés legfontosabb tapasztalata, hogy Erwin Koeman csapata igenis képes idegenben is átlépni saját, korábban annyiszor emlegetett hitetlenségén, és megnehezíteni egy nálánál lényegesen magasabban jegyzett csapat dolgát. Hozzá kell tennünk, a svéd válogatott – a dánhoz hasonlóan – jóval gyengébb volt annál, amit vártunk, és bármilyen furcsa is kimondani, a csapat kritikájaként az róható fel, hogy a magyar válogatott győzelmet szalasztott el Svédországban.

A szövetségi kapitány nem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta, verhetőnek tartja szerdai ellenfelünket, és feltétlenül bizakodásra ad okot, hogy a magyar válogatott valóban győzelemre játszott. Nem húzódott a kapuja elé, hanem szervezett védekezéssel már a középpályán megállította a vérszegény svéd támadásokat, és ha rendelkezik egy európai középszintet megütő csatárral, szinte biztosan nem szenved vereséget.

Kikapott ugyan, de teljesítménye miatt szégyenkezésre semmi oka nincs a magyar válogatottnak, Erwin Koeman átgondolt, bátor taktikájával egy kifejezetten szerethető csapatot láthattunk, amely nemcsak nem játszott alárendelt szerepet a csoport egyik favoritjának otthonában, de jelentősen megnehezítette ellenfele dolgát, ez pedig pontosan az, ami a jelenlegi magyar válogatottól elvárható.

Ne hallgassuk el, hogy a csapat játékában minden mérkőzésen benne van három-négy olyan hiba, amelyekből egy közepesnél erősebb ellenfél gólt, gólokat szerez, egyelőre azonban nem támaszthatunk olyan követelményeket a magyar válogatottal szemben, melyeknek képtelen megfelelni. Helyette örüljünk annak, hogy egy apró lépést újra megtettünk: váratlanul jó játékkal leptünk meg egy nálunk lényegesen erősebb csapatot.

"Tisztelem a csapatomat, amiért ilyen tartás volt benne. Ez a különbség a nemzetközi elit és a magyar futball között. Amíg az én játékosaim kihagyták a helyzeteket, addig a svédek kihasználták a lehetőségeiket. Ugyanakkor a vereség ellenére úgy gondolom, fejlődött a játékunk" - nyilatkozta Erwin Koeman szövetségi kapitány a mérkőzés után.

Albánia vezeti a csoportunkat

A dán válogatott hihetetlen mérkőzésen győzni tudott Portugáliában, miután az utolsó hét percben háromszor is betalálva megfordította második idegenbeli meccsét. Ennek ellenére a Máltát megverő albánok állnak a csoport élén, Magyarország egy pontjával az ötödik.
Eredmények: Portugália-Dánia 2-3 Nani (42.), Deco (86. 11-esből), illetve Bendtner (84.), Christian Poulsen (89.), Jensen (92.),
Korábban: Albánia-Málta 3-0, Svédország-Magyarország 2-1
A csoport állása: 1. Albánia 4 pont/2 mérkőzés (3-0), 2. Dánia 4/2 (3-2), 3. Svédország 4/2 (2-1), 4. Portugália 3/2, 5. MAGYARORSZÁG 1/2, 6. Málta 0/2

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?