István, Vajk
17 °C
34 °C

Egy félidőn át lefociztuk a svédeket

2008.09.10. 23:09 Módosítva: 2008-09-11 00:19:54
A magyar válogatott az első félidőben minden várakozást felülmúlva szinte végig fölényben játszott, és hiába szenvedett végül 2-1 arányú vereséget Svédországgal szemben, Erwin Koeman csapata olyat tett, amit régen láttunk: győzelemre játszott idegenben.

Erwin Koeman szövetségi kapitány érdekes húzással lepte meg ellenfelünket, hiszen három védővel állt fel a magyar válogatott a Svédország elleni vb-selejtezőn, a balhátvéd Bodor védekezésnél ugyan visszazárt, de tulajdonképpen középpályást játszott. Elöl Torghelle volt a center, mögötte pedig rengeteg keresztmozgással Huszti szerepelt a második csatár szerepkörében.

Svédország-Magyarország 2-1 (0-0)

Stockholm, Rasunda Stadion, 30.000 néző

Svédország: Isaksson - Mellberg, Majstorovic, Hanson - Nilson, Anderson, Kallström, S. Larson, Holmen - H. Larsson, Ibrahimovic (Rosenberg 81.)

Magyarország: Babos - Szélesi, Juhász, Vanczák - Bodor (Dzsudzsák 80.), Vadócz, Dárdai (Rudolf 70.) - Gera, Hajnal - Huszti - Torghelle

Gólszerzők: Kallström (55.), Holmén (64.) ill. Rudolf (93.)
Sárga lap: Ibrahimovic (37.), ill. Gera (34.), Hajnal (87.)

A meglepetés ült, az első félidőben a magyar válogatott gyakorlatilag lefocizta a pályáról a svédeket, akik nemhogy helyzetet nem tudtak kialakítani Babos kapuja előtt, de középpályás védekezésük többszöri hibája, és a cseleket bátran felvállaló magyar játékosok miatt alárendelt szerepet játszott. Nagy gólhelyzet nem alakult ki a mieink előtt sem, de mindennél többet mond, hogy a svéd közönség kifütyülte csapatát az első félidő végén.

A második játékrészt is jól kezdtük, de egy labdavesztés után pont úgy váltottuk el magunkat hátul, ahogy azt a svédektől reméltük, Larsson pedig tökéletes labdával szolgálta ki Kallströmöt, aki megszerezte a svédeknek a vezetést. A magyar csapat, ha hozzáállásban és akarásban kiemelkedőt nyújtott is az első félidőben, ahhoz még nem elég erős, hogy ne fogja meg egy idegenben kapott gól, a várakozásoknak megfelelően feljebb is jöttek a svédek.

Ez pedig – Henrik Larsson második remek passza után – újabb kapott gólt eredményezett, ezzel pedig el is dőlt a mérkőzés. Ekkor úgy tűnt, a biztatóan kezdődő meccsből akár egy csúnya vereség is lehet, szerencsére a svédek biztos előnyük tudatában már nem erőltették meg magukat, a magyar válogatott pedig összeszorított foggal próbált szépíteni.

Koeman az utolsó félórára átszervezte csapatát, Rudolf beállításával átállt a kétékes játékra. A fáradni látszó csapat dicséretes akarattal küzdött, de sem a passzok, sem a középpálya átjátszása nem sikerült már olyan gördülékenyen, mint az első félidőben. A svédek visszazártak, és könnyedén verték vissza a magyar támadásokat, de a lefújás előtti másodpercekben egy szép támadás végén Rudolf révén sikerült a szépítés.

A mérkőzés legfontosabb tapasztalata, hogy Erwin Koeman csapata igenis képes idegenben is átlépni saját, korábban annyiszor emlegetett hitetlenségén, és megnehezíteni egy nálánál lényegesen magasabban jegyzett csapat dolgát. Hozzá kell tennünk, a svéd válogatott – a dánhoz hasonlóan – jóval gyengébb volt annál, amit vártunk, és bármilyen furcsa is kimondani, a csapat kritikájaként az róható fel, hogy a magyar válogatott győzelmet szalasztott el Svédországban.

A szövetségi kapitány nem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta, verhetőnek tartja szerdai ellenfelünket, és feltétlenül bizakodásra ad okot, hogy a magyar válogatott valóban győzelemre játszott. Nem húzódott a kapuja elé, hanem szervezett védekezéssel már a középpályán megállította a vérszegény svéd támadásokat, és ha rendelkezik egy európai középszintet megütő csatárral, szinte biztosan nem szenved vereséget.

Kikapott ugyan, de teljesítménye miatt szégyenkezésre semmi oka nincs a magyar válogatottnak, Erwin Koeman átgondolt, bátor taktikájával egy kifejezetten szerethető csapatot láthattunk, amely nemcsak nem játszott alárendelt szerepet a csoport egyik favoritjának otthonában, de jelentősen megnehezítette ellenfele dolgát, ez pedig pontosan az, ami a jelenlegi magyar válogatottól elvárható.

Ne hallgassuk el, hogy a csapat játékában minden mérkőzésen benne van három-négy olyan hiba, amelyekből egy közepesnél erősebb ellenfél gólt, gólokat szerez, egyelőre azonban nem támaszthatunk olyan követelményeket a magyar válogatottal szemben, melyeknek képtelen megfelelni. Helyette örüljünk annak, hogy egy apró lépést újra megtettünk: váratlanul jó játékkal leptünk meg egy nálunk lényegesen erősebb csapatot.

"Tisztelem a csapatomat, amiért ilyen tartás volt benne. Ez a különbség a nemzetközi elit és a magyar futball között. Amíg az én játékosaim kihagyták a helyzeteket, addig a svédek kihasználták a lehetőségeiket. Ugyanakkor a vereség ellenére úgy gondolom, fejlődött a játékunk" - nyilatkozta Erwin Koeman szövetségi kapitány a mérkőzés után.

Albánia vezeti a csoportunkat

A dán válogatott hihetetlen mérkőzésen győzni tudott Portugáliában, miután az utolsó hét percben háromszor is betalálva megfordította második idegenbeli meccsét. Ennek ellenére a Máltát megverő albánok állnak a csoport élén, Magyarország egy pontjával az ötödik.
Eredmények: Portugália-Dánia 2-3 Nani (42.), Deco (86. 11-esből), illetve Bendtner (84.), Christian Poulsen (89.), Jensen (92.),
Korábban: Albánia-Málta 3-0, Svédország-Magyarország 2-1
A csoport állása: 1. Albánia 4 pont/2 mérkőzés (3-0), 2. Dánia 4/2 (3-2), 3. Svédország 4/2 (2-1), 4. Portugália 3/2, 5. MAGYARORSZÁG 1/2, 6. Málta 0/2