Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

1 hasznos csatárt 2 haszontalan helyett

2008.09.10. 07:14 Módosítva: 2015-05-21 04:14:39
A magyar válogatott szerda este Svédországban lép pályára második vb-selejtezőjén. Lehet, hogy többen kimaradnak a dánok ellen látott csapatból, de szerencsére nem azért, mert a közvélemény nyomására Erwin Koeman elkezdte telepakolni csatárokkal a válogatott támadósorát.

A svédek elleni mérkőzés előtt Erwin Koeman szövetségi kapitány elmondta, könnyen lehet, hogy több poszton is változtatni lesz kénytelen a Dánia ellen látott csapaton, mert néhány játékosának sok a heti két tétmeccs. Ez érthető is, hiszen a svédek elfáradni biztosan nem fognak a kedvünkért. Az azonban már kevésbé, hogy miért kérik többen számon a kapitányon a pályára lépő csatárok szerény számát.

D KOS20080906007

Ha valóban attól függne, hány gólt szerzünk, hogy hány csatárt küldünk a pályára, akkor a labdarúgás a világ egyik legegyszerűbb játéka lenne. Sajnos azonban - annak ellenére, hogy szigorúan véve nem volt csatárunk a pályán Dánia ellen, és valóban nem is sikerült gólt szereznünk - ez nem így van. A magyar válogatott számára a legalkalmasabb formáció az egycsatáros rendszer, és nem csak azért, mert nincs két épkézláb csatárunk.

A Svédország ellen készülő válogatottnak az is gondot okoz, hogy egy csatárt találjon, aki játékával megfelelően illeszkedik Erwin Koeman taktikájába. Illetve nem okoz gondot, hiszen az eddig lejátszott négy mérkőzésen sem Torghelle, sem Priskin nem nyújtott olyan jó teljesítményt, mint a kétszer is ezen a poszton szerepet kapott Huszti Szabolcs.

Koeman pedig - nagyon helyesen - ragaszkodik elképzeléséhez. Ez a jó megoldás: az irányító oldalán két szélső, akiknek természetesen feladatuk a kaput támadni minden alkalommal, amikor lehetőség kínálkozik rá, és elöl egy mozgékony, sok keresztmozgást végző támadó, aki az ellenfél labdakihozatalát is meg tudja zavarni. A magyar csapatból erre Huszti a legalkalmasabb, ez nem is lehet kérdés.

A svéd keret

Kapusok:
Andreas Isaksson (PSV)
Johan Wiland (Elfsborg)
Eddie Gustafsson (FC Lyn Oslo)

Védők:
Andreas Granqvist (Groningen)
Petter Hansson (Rennes)
Daniel Majstorovic (AEK Athén)
Olof Mellberg (Juventus)
Mikael Nilsson (Panathinaikosz)
Max von Schlebrügge (Bröndby)
Fredrik Stoor (Fulham)
Oscar Wendt (FC Köbenhavn)
Behrang Safari (FC Basel)

Középpályások:
Daniel Andersson (Malmö)
Viktor Elm (Kalmar)
Samuel Holmen (Bröndby)
Kim Kallström (Olympique Lyon)
Sebastian Larsson (Birmingham City)

Csatárok:
Marcus Berg (Groningen)
Zlatan Ibrahimovic (Internazionale)
Henrik Larsson (Helsingborg)
Markus Rosenberg (Werder Bremen)

forrás: mlsz.hu

A svéd válogatott aktuális ellenfele felállásától függően 3-5-2-ben vagy 4-4-2-ben lép pályára, mivel azonban középpályás-védekezésük legfontosabb láncszeme, Linderoth megsérült, valószínűleg megerősített fedezetsorral kezdenek a magyar válogatott ellen. Nyilván szerdai ellenfelünk is tökéletesen tisztában van a magyarok erényeivel, így bizonyára nagy hangsúlyt fektet szélek lezárására.

A svéd keretből hiányozni fog Wilhelmsson, és nem lehet tudni, hogy Isaksson szerepet kaphat-e, a kapus ugyanis elvben sérült, mégis a kedden kihirdetett keret tagja. Szerdai ellenfelünknél a pálya középső tengelyét elfoglaló játékosok nevét szinte biztosra vehetjük, a 3-4 kérdőjel között lehet a fiatal Holmén, Elm, vagy a svéd futball legnagyobb ígéretei egyikének tartott iráni származású Safari.

Akiket nem kell bemutatni, azok a svéd válogatott csatárai: Zlatan Ibrahimovic a világ egyik legjobb (és legjobban kereső) csatára, a védők számára legfájdalmasabb tulajdonsága, hogy igazából helyzet sem kell neki ahhoz, hogy gólt lőjön. Párja a veterán Henrik Larsson lesz, aki képtelen kiöregedni a válogatottból, már többször visszavonult, de mindig újra meghívták, aminek racionális oka van: a 36 éves kapitány még mindig a legjobb.

Ahogy azt felvezetőnk első részében is mondtuk, a fentiek ellenére ez a svéd válogatott messze nem olyan erős, mint a korábbi években látottak. Félelmetes csatárai és remek középső védői vannak, de kreatív középpályásuk nincs, így jól megszervezett területvédekezéssel hosszú passzokra tudnánk kényszeríteni őket, ez pedig nem feltétlenül a sajátjuk.

Ehhez jöhet még, hogy a közönségük az idő múlásával egyre türelmetlenebb lesz – ahogy a játékosok is –, az első fordulóban ugyanis mindannyian győzelmet vártak Albániában, de végül csak egy sovány 0-0-ra futotta (még Lars Lagerbeck szövetségi kapitány is elismerte, nem volt benne több), a magyarok ellen tehát mindenképpen bizonyítani akarnak. Reméljük, motivációnak a magyar válogatott sem lesz híján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!