Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Ha a válogatott elhitte, higgyük el mi is

2008.09.11. 20:21 Módosítva: 2008-09-12 08:03:19
A magyar válogatott kikapott Svédországtól, a szerda esti mérkőzésnek mégis több pozitívuma volt, mint az elmúlt jó néhány év összes válogatott meccsének összesen. Erwin Koeman hosszú ideje az első magyar szövetségi kapitány, aki nemcsak mondta, hogy győzni megyünk idegenbe.

A magyar válogatott 2-1 arányú, az erőviszonyoknak tökéletesen megfelelő vereséget szenvedett Svédországtól. Ezzel csoportunk ötödik helyén állunk, csak Máltát előzzük meg, itt van tehát az ideje annak, amiben igazán jók vagyunk: összegyűlhetnek a szakma vezetői, megmondhatják, miért kaptunk ki, hol hibázott a kapitány, és min kellene változtatni ahhoz, hogy végre eredményeket érjünk el.

Nem elég, hogy ezek az emberek hatalmas tévedésben vannak, véleményük kinyilvánításával az ország erre egyébként is roppant hajlamos közvéleményét is tévútra viszik. Eredményt kérnek számon a csapattól. Pontszerzést, csak azért nem mindjárt győzelmet, mert a kapitány válogatási elve és taktikája miatt az egyenesen lehetetlen lett volna.

Ez az egész azért meglepő, mert ha ők nem is vették észre, hol van a világ futballjában a magyar válogatott helye, a mindössze néhány hónapja nálunk dolgozó Erwin Koemannak ez sikerült. A szakember ez alatt a rövid idő alatt megismerte a közeget, kiismerte a csapatát, így pontosan tudja, kitől mire számíthat, és igyekszik a rendelkezésre álló keretből a legtöbbet kihozni – és nemcsak a mérkőzések előtti nyilatkozataiban.

A Koeman-taktika

Erwin Koemannak ismét több olyan húzása volt, ami beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A háromvédős rendszer - amíg bírtuk erővel és koncentrációval - remekül működött, az előttük védekező két szűrő nagyszerűen kapcsolta le a svéd passzokat, illetve a labdát felhozó játékosokat. A labdaszerzések után Hajnalnak kellett megindulnia, Gera pedig megszokott helyéről, a jobbszélről indulva okozott többször zavart. Huszti nem a balszélen játszott, hanem második csatárként, rengeteg keresztmozgást végezve igyekezett megakadályozni, hogy a magyar csapat játéka az esélytelen ívelgetésre korlátozódjon. Koemannak ebben is igaza volt, amikor csak lehetett, laposan érkeztek középre a passzok, nem a védők szorításában őrlődő Torghellét kerestük, így került a tizenhatos előterében többször is lövőhelyzetbe magyar játékos.

Sokszor hallottuk, hogy győzni megyünk, a könyökünkön jön ki a bátor támadójáték és a magyaros rövid passzos játék mantrázása, hogy aztán egy tíz emberrel védekező, arctalanul vagdalkozó csapat miatt kelljen dühöngve átkoznunk a túlfizetett magyar sztárocskákat. Pedig nem ők a hibásak. A magyar labdarúgás lassan megszűnt létezni, a szurkolók mégis minden egyes alkalommal elhitték, hogy vannak biztató jelek.

És most, hogy valóban vannak, csak a fanyalgást hallják. Erwin Koeman kapitány csapata tegnap olyat tett, amit rettenetesen régen láttunk utoljára: idegenben, egy Eb-résztvevő otthonában győzelemre játszott. A szakma értékelése nem késett: rossz volt a taktikánk, meg lehetett volna a gyenge svédek ellen a pontszerzés, ha nem ő játszik, hanem ő. Szerintük csalódtunk. Már megint.

Egy csalódásra okot adó teljesítmény akadt a pályán szerda este Stockholmban, de az nem a magyar válogatotté volt. A svéd újságírók teljesen jogosan szedik szét Lars Lagerbeck szövetségi kapitányt, mert ellenfelünk szisztémájához valóban ügyetlen a két védekező középpályás, amin nem segített egy harmadik bevetése sem. Tőle jogosan kérik számon, hogy történhetett meg, hogy egy sehol sem jegyzett kiscsapat lefocizta őket a pályáról az első félidőben.

Mi pedig makacsul nem ezt vesszük észre, csak nyafogunk teli torokból, hogy rossz a háromvédős rendszer. Pedig ez hatalmas tévedés, Koemannak igaza van. A magyar válogatott védőjátékosai Juhász Roland kivételével Európa harmadik vonalába tartoznak, ami egyúttal azt is jelenti, hogy képtelenek lehozni egy közepesen komoly ellenféllel szemben egy mérkőzést úgy, hogy legalább 3-4 alkalommal ne hibáznának komolyabbat.

Ha pedig a közepesen komoly ellenfél történetesen klasszis csatárokkal rendelkezik, akkor szerencsénk van, ha nem mind a 3-4 helyzetből szerez gólt, csak mondjuk kettőből. Koeman pontosan tudta ezt, és ahelyett, hogy a korábban látott gyakorlat szerint nyolc emberrel megszállta volna a térfelünket, igazi tökös döntést hozva azt mondta: ha védekezni nem tudunk, támadjunk.

A remekül megszervezett területvédekezés, a középpálya gyors és hatékony átjátszása annyira meglepte ellenfelünket, hogy az első félidőben semmi köze nem volt a meccshez. A passzsávokat nagyszerűen zártuk, ha a csatárokhoz el is ért a labda, háttal a kapunak, egy védővel a nyakukon kellett (volna) kezdeniük vele valamit. Olyan labdakihozatalaink voltak, amilyeneket a magyar szakma által irányított válogatottaktól év(tized)eken keresztül teljesen hiába vártunk.

A magyar csapat értékelése

Babos - a csúszós, kellemetlen időben lejátszott meccsen végig magabiztos volt, akadt egy hatalmas bravúrja is. Az első svéd gól - bár rosszul mozdult ki - nem az övé volt, ha bent marad, akkor sem tudott volna védeni.
Juhász - jobbhátvédként is magabiztosan oldotta meg a feladatát, ráadásként gólpasszt adott. Az első svéd gólnál a labdavesztés után kiszolgáltatott helyzetbe került.
Vanczák - sajnos a legjobb napján is benne van, hogy egy rossz helyezekedéssel rontja el egyébként nem jó teljesítményét. Nagyot küzdött, az akarásával most sem volt probléma.
Szélesi - talán már meg sem lepődött, hogy Koeman a balszélre parancsolta, az első félidőben több szép szerelése volt, de a második kapott gólban benne van.
Bodor - szerepköre remek ötlet, de talán nem ő a megfelelő megoldás erre a posztra.
Vadócz - az összjátékból többször kivehette volna a részét, de felért a kapu elé, három támadásunkat is az ő lövéseivel fejeztük be.
Dárdai - az első félidőben szinte hibátlanul játszott, a másodikra elfáradt, többször átjátszották. Hozzáállása változatlanul példaértékű.
Gera - bár nem játszott rosszul, tud ennél sokkal jobban is. Aktív volt, végig bírta erővel, de a háromvédős rendszerben többször kellett volna visszalépnie labdáért.
Hajnal - néhány szép labdakihozatallal és pontos passzal jelezte, hogy lehet rá számítani, de sajnos még mindig el-eltűnik a mezőnyben.
Huszti - a hannoveri szélső ismét a magyar válogatott legjobbja volt, bár kihagyott egy komoly helyzetet (sajnos a jobb lábán csak támaszkodik), ennek ellenére megint rengeteget futva bizonyította: remek húzás a támadósorban szerepeltetni.
Torghelle - amit tud, azt hozta, ez azonban nem sok.

A magyar csapat végül vereséget szenvedett szerda este Svédországban, mert a második félidőben kétszer is csúnyán elváltotta magát a védelem, ez azonban csak azokat érdekli, akik egy megsárgult aranycsapatképpel az éjjeliszekrényen változatlanul a valaha volt legnagyobb futballcsapat örökségét keresik a német és francia másodosztályban játszó magyar válogatott játékosokban.

Akik azonban reális célokat tűztek ki a Koeman vezette csapat elé, azok hiányérzet nélkül állhattak fel a szerda esti mérkőzés után. Láthattak egy válogatottat, amely nemcsak önmaga hitte el, hogy meg fogja verni Svédországot, de az első félidőben szurkolóival is elhitette, hogy így lesz. Ha pedig a játékosok - akik mára szinte minden ellenféllel szemben testközelből kénytelenek megtapasztalni, hogy a velük szemben játszók ügyesebbek, képzettebbek, erősebbek - elhitték, akkor a magukat szurkolónak vallóknak sem butaság így tenniük.

Emlékeztető

Svédország-Magyarország 2-1
Stockholm, Rasunda Stadion, 30.000 néző

Svédország: Isaksson - Mellberg, Majstorovic, Hanson - Nilson, Anderson, Kallström, S. Larson, Holmen - H. Larsson, Ibrahimovic (Rosenberg 81.)

Magyarország: Babos - Szélesi, Juhász, Vanczák - Bodor (Dzsudzsák 80.), Vadócz, Dárdai (Rudolf 70.) - Gera, Hajnal - Huszti - Torghelle

Gólszerzők: Kallström (55.), Holmén (64.) ill. Rudolf (93.)
Sárga lap: Ibrahimovic (37.), ill. Gera (34.), Hajnal (87.)

A csoport további eredményei: Portugália-Dánia 2-3, Albánia-Málta 3-0
A csoport állása: 1. Albánia 4 pont/2 mérkőzés (3-0), 2. Dánia 4/2 (3-2), 3. Svédország 4/2 (2-1), 4. Portugália 3/2, 5. MAGYARORSZÁG 1/2, 6. Málta 0/2

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!