Erzsébet
1 °C
4 °C

Minden másodpercét élvezem a futballnak

2008.09.12. 08:59
Másfél éves kihagyás után feltöltődve tért vissza a Bajnokok Ligájában legtöbbször szerepelt magyar futballista, Korsós György. A nemrég még kiábrándult védő pályafutását a bécsi Austria második csapatában kezdte újra, és most már nem akar leállni.

„Kipihentem magam, kiéheztem a futballra” - mondja magáról Korsós György. A korábbi 33-szoros válogatott védő az osztrák másodosztályban, az Austria Amateure-ben, a bécsi lilák második csapatában szerepel.

Névjegy

Korsós György
Született: 1976. 08. 22., Győr
Klubjai: Győri ETO FC (1993-1999), Sturm Graz (1999-2004), Rapid Wien (2004-2006), Skoda Xanthi (2006-2007), Austria Amateure (2008-)
Sikerei: osztrák bajnok (2005) osztrák bajnoki 2. (2000, 2002), osztrák kupa döntő (2002), 22 Bajnokok Ligája-meccs, BL második csoportkör (2000/01)
Válogatott: 33 mérkőzés/1gól

A Győr, a Sturm Graz, a Rapid és a görög Xanthi korábbi játékosa februárban még megtörten nyilatkozott arról, hogy megcsömörlött a futballtól, befejezte a pályafutását. A Bajnokok Ligájában legtöbbször (22-szer) pályára lépett magyar futballista 32 évesen úgy döntött, inkább a családi vállalkozásokkal foglalkozik a jövőben.

Májusban azonban megkereste őt az Austria, a következő hónapban pedig már Bécsben tárgyalt. Három nap alatt sikerült megállapodni, és mivel az orvosi vizsgálatokon is átment, megkezdhette a felkészülést a júliusban kezdődő bajnokságra. Tizennyolc hónap és egy komoly bokasérülés után tért vissza a futballba, igaz, az addig eltelt idő alatt is folyamatosan edzett.

„A csapat a klub akadémiájáról kiöregedett, de az első keretbe be nem férő játékosokból áll. Melléjük szerződtetnek mindig három-négy idősebb futballistát, akiknek a fiatalabbakat kell terelgetniük.”

Természetesen Korsóst is vezérnek hozták, ő lett a csapatkapitány, ami nem szokatlan szerep a számára. Ő az összekötő kapocs az öltöző és az edző között – Thomas Janeschitz támaszkodhat a véleményére, a játékosok pedig rajta keresztül jelezhetik, ha valamivel gondjuk van.

korsosgyorgy

„Tetszett ez a koncepció, azért is választottam az Austriát. Volt ajánlatom az angol harmadosztályból is, sokkal több pénzért, de a bécsiekkel már megállapodtam és ott próbajáték is lett volna, amit nem szívesen vállalok.”

Arra a kérdésre, milyen a csapat, nevetve válaszol. "Fiatal. Taktikailag éretlenek, de figyelnek és tanulni akarnak. Kisebb problémák természetesen vannak, de eddig még nem volt semmi gond, kilengés.

Korsósnak eddig abból sem volt problémája, hogy korábban a másik nagy bécsi csapatban, a Rapidban szerepelt, így gyakorlatilag egy Fradi-Újpest váltást tudott le. "Amióta megint itt vagyok, nagyon sok Rapid-szurkolóval találkoztam, akik örültek nekem, és egyáltalán nem haragszanak rám. A külföldieknél ezt nem kérik számon és tudják, hogy nem önszántamból távoztam."

A tizennégy csapatos osztrák másodosztály nem a futballistaálom Korsós szerint. "Durva bajnokság. A mezőny kiegyenlített, nehéz itt futballozni. Nagy a hajtás, az iram megvan, de a csapatok játéka nem áll össze. Nem egy élvezetes bajnokság ez."

A védő mégis újjászületett a Bundesliga 2-ben. "Élvezem minden másodpercét a futballnak. Az ember csak hosszú kihagyáskor jön rá, hogy mit is jelent számára ez. Mégiscsak ez a legjobb, ami az emberrel történhet: a hobbija a munkája."

A vállalkozásokkal most elsősorban a felesége és az apósa foglalkozik, Bécsből azonban ő is egy óra alatt otthon tud lenni. A korábban játékosügynökként is tevékenykedő Korsós egyelőre a jövőt is a futballban képzeli el: "Ha egyszer elkezdtem, akkor folytatni akarom. És az is biztos, hogy nem itt szeretnék megöregedni."

korsosgyorgymeccs

Az Austriánál egyéves szerződést írt alá, tehát már télen el kell gondolkodnia a folytatásról. Bár még csak hét forduló ment le a bajnokságból, úgy érzi, tovább tudja csinálni. A februári fásultságot a magabiztosság és az elszántság váltotta fel: "Erőnlétileg nagyon jó állapotban vagyok, fejben pedig még soha ne voltam ilyen motivált."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?