Huba
19 °C
33 °C

Minden másodpercét élvezem a futballnak

2008.09.12. 08:59
Másfél éves kihagyás után feltöltődve tért vissza a Bajnokok Ligájában legtöbbször szerepelt magyar futballista, Korsós György. A nemrég még kiábrándult védő pályafutását a bécsi Austria második csapatában kezdte újra, és most már nem akar leállni.

„Kipihentem magam, kiéheztem a futballra” - mondja magáról Korsós György. A korábbi 33-szoros válogatott védő az osztrák másodosztályban, az Austria Amateure-ben, a bécsi lilák második csapatában szerepel.

Névjegy

Korsós György
Született: 1976. 08. 22., Győr
Klubjai: Győri ETO FC (1993-1999), Sturm Graz (1999-2004), Rapid Wien (2004-2006), Skoda Xanthi (2006-2007), Austria Amateure (2008-)
Sikerei: osztrák bajnok (2005) osztrák bajnoki 2. (2000, 2002), osztrák kupa döntő (2002), 22 Bajnokok Ligája-meccs, BL második csoportkör (2000/01)
Válogatott: 33 mérkőzés/1gól

A Győr, a Sturm Graz, a Rapid és a görög Xanthi korábbi játékosa februárban még megtörten nyilatkozott arról, hogy megcsömörlött a futballtól, befejezte a pályafutását. A Bajnokok Ligájában legtöbbször (22-szer) pályára lépett magyar futballista 32 évesen úgy döntött, inkább a családi vállalkozásokkal foglalkozik a jövőben.

Májusban azonban megkereste őt az Austria, a következő hónapban pedig már Bécsben tárgyalt. Három nap alatt sikerült megállapodni, és mivel az orvosi vizsgálatokon is átment, megkezdhette a felkészülést a júliusban kezdődő bajnokságra. Tizennyolc hónap és egy komoly bokasérülés után tért vissza a futballba, igaz, az addig eltelt idő alatt is folyamatosan edzett.

„A csapat a klub akadémiájáról kiöregedett, de az első keretbe be nem férő játékosokból áll. Melléjük szerződtetnek mindig három-négy idősebb futballistát, akiknek a fiatalabbakat kell terelgetniük.”

Természetesen Korsóst is vezérnek hozták, ő lett a csapatkapitány, ami nem szokatlan szerep a számára. Ő az összekötő kapocs az öltöző és az edző között – Thomas Janeschitz támaszkodhat a véleményére, a játékosok pedig rajta keresztül jelezhetik, ha valamivel gondjuk van.

korsosgyorgy

„Tetszett ez a koncepció, azért is választottam az Austriát. Volt ajánlatom az angol harmadosztályból is, sokkal több pénzért, de a bécsiekkel már megállapodtam és ott próbajáték is lett volna, amit nem szívesen vállalok.”

Arra a kérdésre, milyen a csapat, nevetve válaszol. "Fiatal. Taktikailag éretlenek, de figyelnek és tanulni akarnak. Kisebb problémák természetesen vannak, de eddig még nem volt semmi gond, kilengés.

Korsósnak eddig abból sem volt problémája, hogy korábban a másik nagy bécsi csapatban, a Rapidban szerepelt, így gyakorlatilag egy Fradi-Újpest váltást tudott le. "Amióta megint itt vagyok, nagyon sok Rapid-szurkolóval találkoztam, akik örültek nekem, és egyáltalán nem haragszanak rám. A külföldieknél ezt nem kérik számon és tudják, hogy nem önszántamból távoztam."

A tizennégy csapatos osztrák másodosztály nem a futballistaálom Korsós szerint. "Durva bajnokság. A mezőny kiegyenlített, nehéz itt futballozni. Nagy a hajtás, az iram megvan, de a csapatok játéka nem áll össze. Nem egy élvezetes bajnokság ez."

A védő mégis újjászületett a Bundesliga 2-ben. "Élvezem minden másodpercét a futballnak. Az ember csak hosszú kihagyáskor jön rá, hogy mit is jelent számára ez. Mégiscsak ez a legjobb, ami az emberrel történhet: a hobbija a munkája."

A vállalkozásokkal most elsősorban a felesége és az apósa foglalkozik, Bécsből azonban ő is egy óra alatt otthon tud lenni. A korábban játékosügynökként is tevékenykedő Korsós egyelőre a jövőt is a futballban képzeli el: "Ha egyszer elkezdtem, akkor folytatni akarom. És az is biztos, hogy nem itt szeretnék megöregedni."

korsosgyorgymeccs

Az Austriánál egyéves szerződést írt alá, tehát már télen el kell gondolkodnia a folytatásról. Bár még csak hét forduló ment le a bajnokságból, úgy érzi, tovább tudja csinálni. A februári fásultságot a magabiztosság és az elszántság váltotta fel: "Erőnlétileg nagyon jó állapotban vagyok, fejben pedig még soha ne voltam ilyen motivált."