Judit
3 °C
7 °C

De ki legyen a magyar válogatott csatára?

2008.09.15. 18:28 Módosítva: 2015-05-21 04:12:55
A magyar labdarúgó-válogatott stockholmi vb-selejtezője bebizonyította, valóban szükségünk lenne egy igazi centerre. Csakhogy hosszas keresgélés után sem találtunk olyan támadót, aki minden szempontból megfelelő lenne. Úgyhogy önökre bízzuk a döntést, szavazzanak.

Csatárkérdés van a válogatottnál. Van kapus-, jobb- és balhátvéd-, védekezőközéppályás- és balszélsőkérdés is, mivel azonban két eddig lejátszott selejtezőnkön a gól hiányzott a legjobban (sőt szinte kizárólag) a játékunkból, a csatárkérdés tolul előtérbe. A helyzet valóban tarthatatlan, mindenképpen szükség lenne egy hatékony, a helyzeteit jó százalékkal belődöző centerre. Nagy kár, hogy nincs ilyenünk.

A magyar válogatott Erwin Koeman szövetségi kapitány svédek ellen látott szisztémájában egy hátravont csatárral és egy centerrel játszott. A második csatár szerepkörében Huszti Szabolcs kiemelkedően teljesített, ráadásul az ő szerepkörét adott esetben Dzsudzsák, vagy a másik oldalról Gera is be tudja tölteni, ha pedig ez a csapatrész megfelelően teszi a dolgát, helyzetbe is tudunk kerülni.

A helyzetbe kerülés feladata viszont sokkal nehezebb, mint maga a gólszerzés. A center, akit keresünk, tipikus fox-in-the-box (azaz elsősorban a tizenhatoson belül mozgó, előretolt) csatár, akinek több fontos feladata is van amellett, hogy természetesen elsősorban gólokat kell szereznie. Meg kell zavarnia az ellenfél labdakihozatalát – azaz meg kell támadnia a labdát felhozó védőt –, részt kell vennie az összjátékban és az sem árt, ha megfelelő lövőereje van ahhoz, hogy adott esetben a tizenhatoson kívülről is veszélyes lehessen.

Leszögezhetjük, ilyen csatárt a magyar futball az elmúlt jó néhány évben nem nevelt ki, így az alábbi tulajdonságok közül ki kell választanunk a legfontosabbat, és ahhoz kell a rendelkezésre álló támadók közül kiválasztanunk azt, aki a leginkább illeszkedik a magyar válogatott játékába.

Ki legyen a magyar válogatott centere?

 • 5601
  Németh Krisztián
 • 1009
  Ferenczi István
 • 601
  Priskin Tamás
 • 491
  Tököli Attila
 • 463
  Torghelle Sándor
 • 340
  Kenesei Krisztián
 • 323
  Rudolf Gergely
 • 239
  Szabics Imre
 • 229
  Feczesin Róbert
 • 184
  Waltner Róbert
 • 119
  Gyánó Szabolcs

Koeman két tétmeccsén is bizalmat szavazott Torghellének, ami elsősorban a kínálatról állít ki nem éppen hízelgő bizonyítványt. Mindenki Sanyiját szereti a közönség, mert kemény, agresszív játékos, aki nem ijed meg senkitől, cserébe azonban nem bánik különösebben jól a labdával, és már-már bántóan lassú. Sajnos ő nem az a fajta csatár, aki a kapunak háttal állva is a csapat hasznára tudna lenni, még ha néhány hete nagyot ollózott is klubjában, a küzdelemmel pedig nem vagyunk sokkal előbbre.

A második számú jelölt a Watford légiósa, Priskin Tamás, aki nagyszerűen kezdte válogatott karrierjét. Igaz, elsősorban barátságos meccseken, de zsinórban öt alkalommal szerzett gólt, tehát róla elmondhatjuk, az általunk keresett center tulajdonságai közül a gólerősség feltétlenül megvan benne. Nála pont a Torghelle-féle mentalitás (illetve annak nem közveszélyes formája) hiánya okoz gondot, hajlamos akár egész mérkőzésekre láthatatlanná válni.

A Montenegró elleni 3-3 után a szakma egyértelműen a védelmet nevezte meg a csapat leggyengébb pontjának, pedig az akkor egyébként gólt szerző Priskin (egy iszonyatos védelmi hiba után került ziccerbe) olyan szinten tűnt el a mezőnyben, hogy csak magassága miatt találtuk meg néha. A Watford csatára nem rossz játékos, de ő is meccshiánnyal küszködik, Erwin Koeman pedig kijelentette, csak olyanokat lát szívesen a csapatban, akik rendszeresen játszanak.

A magyar keret egyetlen itthon játszó játékosa, Rudolf Gergely gólt szerzett a svédek ellen, ez lehetne akár ajánlólevél is a számára, de ő nem center, a fent vázolt felállásba nem illik bele előretolt csatárként. Nem különösebben erős testalkatú, elég alacsony is, így inkább a Huszti által játszott második csatár posztján lenne érdemes számítani rá, de itt sem első számú emberként.

A legesélyesebb és a közvélemény által a legjobban várt jelölt Németh Krisztián, a Liverpool csatára. Németh a korosztályos válogatottakban ontotta a gólokat, majd Angliába kerülve sem állt le, így két év alatt az ország első számú csatárává nőtte ki magát. Tehetségét senki nem vitatja, az azonban kérdéses, mennyire lenne hasznára úgy a játékos karrierjének, mint a magyar válogatottnak, ha a felnőttek között kellene tétmeccseken bizonyítania máris.

Egy csatárnak mindennél fontosabb az önbizalma, ez pedig jelen pillanatban – a magyar utánpótlás-válogatottakban és a Liverpool tartalékban betöltött szerepe alapján jogosan – az egeket verdesi Némethnél. Ez már ahhoz is elég volt, hogy Rafa Benítez felnőtt csapatában bemutatkozva is remek játékot nyújtson az előkészületi mérkőzések során, az azonban nem biztos, hogy a magyar válogatott csatárgondjait egy csapásra megoldaná.

Egy másik fiatal csatár, Feczesin Róbert is képben lehet. Az olasz másodosztályban, a Brescia Calcio alkalmazásában álló támadó jól érzi a kaput, de ő sem játszik folyamatosan, igaz, első csatárcsere. Tavaly három gólt szerzett olasz csapatában, mellyel egy ideig a feljutásért is harcban állt. Az olasz védőkkel való küzdelemben szerzett rutinja miatt egy meghívót feltétlenül megérdemel, de benne sem látjuk a megváltót.

Szabics Imre volt az utolsó olyan magyar csatár, akiről elhitte a közvélemény, hogy nemzetközi szintű támadó válhat belőle, de a szépen (és eredményesen) induló karrier sérülések és csak a magyar légiósokra jellemző okok miatt nem teljesedhetett be. Jelenleg Torghelle csapattársa, azaz légiós, de mindenki furcsán nézne Erwin Koemanra, ha behívná a válogatott keretébe .

Ferenczi István jelenleg a másodosztályú Ferencváros játékosa, eredményesen induló, majd csúnyán végződő angliai karrier áll mögötte. A Barnsley játékosaként 12 gól szerzett, ennek ellenére az év végén hazatért - az angol másodosztályból egyenesen a magyar NB II-be. Hiába rutinos, és lépett pályára kilenc válogatott mérkőzésen is, semmiképpen nem jelentene megoldást egy erősebb csapat ellen.

A hosszabb portugáliai légióskodás után hazatért Gyánó Szabolcs már az NB I-ben sem tűnt igazán jó csatárnak, ellentétben Waltner Róberttel, aki itthon szépeket mitatott, de valamiért ezt a válogatottban kevés alkalommal bizonyíthatta, pedig rövid ideig a Boca Juniors játékosa is volt.

Az itthon játszó csatárok közül a kispesti Herczegfalvi Zoltán, a debreceni Oláh Lóránt, vagy az MTK fiatal támadói, Urbán Gábor, Pál András és Hrepka Ádám meghívása komoly kockázatot jelentene egy keményebb tétmeccsen, a rutinosabbak közül pedig Kenesei Krisztián, Tököli Attila és Waltner Róbert sem jelente megnyugtató megoldást az előretolt csatár szerepében, ahogy a jelenleg a Real Madrid második csapatában játszó, kétségkívül tehetséges Szalai Ádám sem. Bár benne mindenképpen bízhatunk a jövőben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?