Jenő
-3 °C
6 °C

Tényleg Németh Krisztián kell a válogatottnak?

2008.09.16. 13:50 Módosítva: 2008-09-16 13:53:24
Olvasóink elsöprő többséggel követelik a válogatottba a Liverpool csatárát, mi azonban nem vagyunk teljesen meggyőződve róla, hogy ennek már eljött az ideje. Sorra vettük az érveket és ellenérveket, és bátor konklúziót vontunk le.

A magyar válogatott legutóbbi két mérkőzése után kialakult helyzetet követően azt kérdeztük olvasóinktól, ki legyen a magyar válogatott csatára, önök pedig a várakozásoknak megfelelően elsöprő többséggel szavaztak Németh Krisztián mellett. A Liverpool csatára több mint ötször annyi szavazatot kap, mint a második helyezett Ferenczi István, és csaknem tízszer annyit, mint a válogatottnál számításba vett többi támadó.

A szurkolók véleménye egyértelmű: jöjjön a jelenleg legtöbbre tartott, valóban roppant tehetséges csatár. A futballunk irányítói és az edzők által alkotott legfelső kaszt (és ami még fontosabb, Erwin Koeman szövetségi kapitány) azonban megosztott a kérdést illetően. Azt senki nem vitatja, hogy Németh Krisztián kiváló adottságú, a kaput remekül érző támadó, és megállja helyét a legegyszerűbb érvként hangoztatott miért ne? kérdés is, de a liverpooli fiatal beválogatása ellen is több dolog szól.

Az alábbiakat ezekben vesszük sorra, először – hiszen valóban ebből van kevesebb – azokat a tényeket, amelyek Németh Krisztián nagyválogatottba történő behívása ellen szólnak, majd számba vesszük a fiatal csatár erényeit, melyek alapján olvasóinknak tökéletesen igazuk van, és ő lehet az, akivel hatékonyabb támadójátékot láthatunk majd a válogatottól.

Korai még

Németh Krisztián az U17-es válogatottban 9 meccsen 11 gólt szerzett, az U19-esben 8 meccsen 12-t, az U21-es, azaz a közvetlen utánpótlásnak számító csapatban pedig 8/13-as, kiemelkedően jó mutatókkal rendelkezik. Az egy gól/meccs átlagot az igazán klasszis csatárok sem mindig tudják hozni, Németh pedig bőven fölötte teljesít. Van azonban egy másik statisztikánk is, amely árnyalja a képet.

Saját korosztályának kiemelkedő képességű támadója az MTK felnőtt csapatában 37 mérkőzésen 14 gólt szerzett. Németh nagyon fiatalon, 16 évesen mutatkozott be a nagycsapatban, és bár egyáltalán nem okozott csalódást, a gólok számának drasztikus csökkenéséből látható, hiába beszélünk a magyar bajnokságról, a felnőttek között egészen más gólt szerezni, mint a kortársak ellen.

Magyarország-Portugália (U-19), I. rész

Élőben nézni egy mérkőzést mindig egészen más, mint a televízióban. Egy játékos teljesítményét úgy lehet igazán megítélni, ha végig szem előtt van, és nemcsak akkor látjuk, ha a közelében van a labda, még kevésbé, ha csak annyit látunk: Magyarország-Portugália 1-0, gólszerző: Németh (62.)
A magyar válogatott csatára a másnap megjelent cikkekkel ellentétben - ezt talán ő maga sem tagadná - egyáltalán nem játszott jól Portugália ellen. A portugál védők tisztelték, tartottak tőle, ezért egyetlen percre sem tévesztették szem elől, ez igaz, de Németh több pontatlan labdára már el sem indult, és nem harcolt úgy, ahogy a tét (és a mez) megkövetelte volna. Már a lelátóról is felhangzott egy-egy sarkos vélemény, amikor... (folytatás alább)

Márpedig az NB I.-ben nem Mellberg, Agger és Ricardo Carvalho őrizte a csatárt, hanem a felsoroltaknál jóval szerényebb képességű védők. A magyar válogatottnak ellenben olyan csatárra van szüksége, aki a legjobbakkal is felveszi a versenyt, de legalábbis leköti őket annyira, hogy ezzel teret biztosítson a többi támadónak.

A csatár ezen kívül kicsit könnyűnek tűnik, ha ránézünk azokra a védőkre, akikkel fel kellene vennie a versenyt felnőtt szinten, szinte aggódni kezdünk érte. Ne felejtsük el, center keresünk, nem második csatárt. Centert, aki folyamatosan az ellenfél védőivel birkózva próbál helyzetbe kerülni, ehhez pedig nem árt, ha olyan fizikuma van a játékosnak, ami lehetővé teszi, hogy ne őrölje fel erejét a helyzetbe kerülés, hanem maradjon energiája a befejezéshez is.

Bár Németh már bemutatkozhatott a Liverpool felnőtt csapatában is, sőt egyáltalán nem okozott csalódást, azért a pepsifoci.hu-nak adott nyilatkozatában ő is elismerte, meg volt fogva a nagyok között: „Igyekeztem mindent úgy csinálni, mint máskor, és bár nem vagyok izgulós, nem tagadom, hogy egy kicsit meg voltam fogva. Amikor pályára léptem, ez már elmúlt, de azért voltak olyan dolgok, amit lehet, hogy máskor higgadtabban oldottam volna meg.”

Nyilván senki nem azt várja tőle, hogy egy csapásra megoldja a magyar válogatott csatárgondjait, de valószínűleg nem használna neki, ha az első, esetleg sikertelen mérkőzése után az őt egekbe emelő közvélemény lemondó legyintéssel intézné el, hogy belőle sem lesz semmi. Márpedig ha valakiben nagyon bízunk, és nagyon szeretnénk, hogy beváltsa reményeinket, azzal szemben nem feltétlenül a legsportszerűbb módon adunk hangot a csalódásunknak. Különösen igaz ez egy amolyan legutolsó reményt illetően.

Németh Krisztián, aki viszont egyelőre még csak az őt pajzsra emelve körbeünneplő szaksajtó oldaláról kóstolt bele a magyar labdarúgók életébe, egyelőre nem tudja ezt. Ha kicsit türelmesek leszünk, és kivárjuk, amíg a fiatal tehetség a felnőttek között is bizonyít, rutint szerez, tanul és fejlődik, csökkentjük a kockázatát annak, hogy egyáltalán valaha kénytelen legyen belekóstolni az őt ajnározók fájdalmas pálfordulásába.

Némethet a válogatottba!

Kezdjük a legfontosabb érvvel, amely amellett szól, hogy a következő mérkőzéseken már Németh Krisztián legyen a válogatott csatára: valószínűleg jelen pillanatban valóban ő a legjobb képességű magyar támadó. Igazi befejező csatár, remekül érzi a kaput, jobbal, ballal és fejjel is veszélyes, és a magyar támadókra egyáltalán nem jellemző módon habozás nélkül lő.

Magyarország-Portugália (U-19), II. rész

... a félidő végén először kapott használható labdát, amivel kilépett az elalvó védők között, és az akciót tökéletesen befejezve gyönyörűen emelt a portugál kapuba. A játékvezető les miatt (tévesen) érvénytelenítette a gólt, amiből aztán csak azért nem lett nagy baj, mert a portugálok nem tudták megtartani az ő továbbjutásukat eredményező döntetlent. A 62. percben egy magyar szöglet után nagyot hibázott a portugál kapus, és a lehető legjobb helyen álló, remekül helyezkedő Németh három méterről a hálóba pofozta a labdát. A támadó tehát nem brillírozott, nem mutatott be cselsorozatokat, de egyrészt folyamatosan lekötött két védőt, másrészt mindkét helyzetéből betalált, amelyek közül a második (szabályos) góljával az utóbbi évek legnagyobb futballsikeréhez segítette a magyar válogatottat.

A sokak által önzésnek vélt tulajdonság egy igazi befejező csatár első számú ismérve: minden helyzetben gólra tör, a magyar válogatottnak pedig pont ilyen típusú centerre van szüksége. A még mindig csak 20 éves játékos szerencsés volt, már nagyon fiatalon elkerült Magyarországról, így tulajdonképpen nem volt ideje felvenni az NB I. ritmusát, ami már sok hozzá hasonló tehetség karrierjét tette tönkre.

Talán ennek is köszönhető, hogy Németh Krisztián a legkevésbé sem ijedős. A magyar futballvalóságból egyszerre a Liverpoolhoz csöppenve a támadó nem töltött sok időt akklimatizálódással, második meccsén már betalált, és ugyanez elmondható volt a korosztályos válogatottakba történő behívása után is. A több sikeres bemutatkozás talán képessé teszi arra is, hogy a nagyválogatottban se ijedjen meg a rá váró feladattól.

Ehhez kell hozzátennünk, hogy a felkészülési időszakban Rafa Benitez a szurkolók óhajának eleget téve felvitte a felnőttek keretébe Némethet, aki bemutatkozásképp egyáltalán nem lógott ki a csapatból, sőt, egy bátran elvállalt lövése alig kerülte el a Villarreal kapuját, majd később a Rangers ellen büntetőt harcolt ki, és ha a kapus nem véd bravúrral, akár gólt is szerezhetett volna.

Jelenlegi sérülése ellenére a liverpooli csatár további előnye vetélytársaival szemben, hogy folyamatosan játékban van, a Liverpool tartalékjából már kihagyhatatlan, és több edzésen a nagyokkal fog készülni az előttünk álló szezonban. Abban ugyan csak reménykedhetünk, hogy tétmeccsen is bemutatkozik, az azonban nem vitás, hogy egy felnőttek között eltöltött edzés többet számít most neki, mint öt meccs az utánpótláscsapatban.

Ahogy a fentiekből is kiderül, nem feltétlenül értünk egyet azzal, hogy nincs mit veszítenünk Németh Krisztián beválogatásával, azzal viszont nem tudunk vitatkozni, hogy lassan itt az ideje, hogy elkezdjen ismerkedni a légkörrel. Üljön le a padra, készüljön együtt a csapattal, kapjon negyedórákat a meccsek végén. De jobb, ha senki nem lát benne megváltót. Sem most, sem akkor, ha bemutatkozásként kettőt lő Máltának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?