Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nekiestek a bíróknak a BL-kör után

2008.09.19. 13:11 Módosítva: 2015-05-21 04:04:22
A Bajnokok Ligája 1. fordulója több esetben is nekiestek a játékvezetőknek a csapatok edzői - ki jogosan, ki inkább csak a nem megfelelő eredmény miatt. Kamubüntető, joghézag és a közelben sem lévő játékos kiállítása.

Nem a játékvezetők fordulója volt a Bajnokok Ligájának második játéknapja, több alkalommal is rosszul ítéltek meg helyzeteket, vagy egyszerűen elmulasztották megítélni őket. A legnagyobb baki a Celtic-Aalborg mérkőzésen történt, ahol a játékvezető jogosan állított ki egy dán játékost, csak partjelzője tanácsát követve nem azt, aki szabálytalankodott.

Ha egy mérkőzés 0-0-ra végződik, szinte bizonyos, hogy valamelyik fél előbb találja meg a játékvezetőt, mint saját csapatának elhibázott taktikáját, vagy a helyzeteket elrontó csatárait. Sir Alex Fergusonnak volt is némi igaza, a Villarreal elleni mérkőzésen kétszer is kaphattak volna büntetőt, egyik esetben sem szólhattak volna egy szót sem a spanyolok, de Wolfgang Stark játékvezető nem könyörült meg az angolokon.

Ferguson most egyébként is inkább a hazai játékvezetőkkel van elfoglalva, a hét végén a Chelsea ellen készül a Manchester, és a hírek szerint a londoniaknál pályára léphet a legutóbbi fordulóban piros lapot kapott John Terry. Van igaza a skótnak, Terry valóban szabálytalanságot követett el, de a visszajátszások alapján megállapították, hogy nem utolsó emberként, így az angol válogatott védője játszhat a Manchester ellen.

A csoport másik mérkőzésén a Celtic kapujához szegezte az Aalborgot, de büntetőből sem sikerült a kapuba találnia. Az olasz Trefoloni a büntető megítélésénél nem hibázott, és a 78. percben is kiszúrta az utolsó emberként elkövetett szabálytalanságot, mégis hatalmas bakit követett el: hallgatott a partjelzőjére.

Ahogy a videón is látszik, Trefoloni pontosan tudja, mit kell tennie, csak éppen azt nem, kinek mutassa fel a piros lapot, így konzultál a partjelzőjével, aki rossz tanácsot ad. Így a Szamaraszt elütő Jakobson helyett Beauchamp-ot állította ki. Az esetet követően Nakamura szabadrúgását a mezőny legjobbja, Zuzu gyönyörű védéssel szedte ki a bal felsőből, maradt beszédtémának a bíró hibája.

Az Arsenal pontot szerzett (és nem vesztett kettőt) a Dinamo Kijev vendégeként, de ahogy tegnap megírtuk, Arsene Wenger egyáltalán nem volt elégedett Medina Cantalejo játékvezető tevékenységével. Walcottot a fáradó ukrán védők a rendelkezésükre álló minden eszközzel igyekeztek harcképtelenné tenni, ez igaz, volt néhány igen sportszerűtlen megmozdulás is, de mégsem itt hibázta a legnagyobbat a spanyol bíró.

Hanem az ukránoknak megítélt büntetőnél, amely nem elég, hogy teljesen jogtalan volt, ráadásul lesállás előzte meg. A beadás pillanatában Vukojevic ha hajszállal is, de lesen volt, miután pedig Sagna erőteljesen támadta, meg sem próbálta megjátszani a labdát, hanem egyszerűen feldobta magát. A spanyol játékvezető megette, a Dinamo belőtte a büntetőt, így előnybe került, és az Arsenalnak csak a lefújás előtt sikerült egyenlítenie. Azt már nem is tárgyaljuk külön, hogy valószínűleg Gallas 88. percben esett gólja is lesről született.

A Lyon-Fiorentina mérkőzésen a helyzet megítélésénél nem, de az azt megelőző szituációban talán hibázott a bíró, ami csak azért érdekes, mert az Európa-bajnokságon - micsoda véletlen - pont az olaszok kaptak hasonló helyzetből gólt. Egy kapu előterében történt ütközés után az ötös magasságában lent maradt az egyik olasz védő, így a visszapasszolt labda nem találta lesen Benzemát, hiába rohant ki fegyelmezetten az összes talján.

A gól tehát érvényes, nem valósult meg lesállás, és a játékvezetőt sem hibáztathatjuk azért, mert nem állította meg a játékot. Itt ugyanis, hangozzék bármilyen furcsán a kifejezés a futballal kapcsolatos kérdésekben, joghézag van. A játékvezető hatásköre eldönteni, hogy a játékos sérülése van-e olyan súlyos, hogy megállítsa miatta a játékot – miközben folyik tovább a meccs, amit szintén nem árt szem előtt tartani.

A bírót végül a Fiorentina (egyébként francia) kapusa, Frey védte meg, mondván, a gól szabályos volt, a játékosnak szerencsére nem volt komoly baja, bár a kapus elmondása szerint ha akart volna, sem tudott volna kimenni a tizenhatoson kívülre. A mérkőzés a játéknap egyik legizgalmasabb összecsapása volt, a Lyon hazai pályán kétgólos hátrányból felállva egyenlített.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!