Jácint
16 °C
31 °C

Elfáradtunk a saját tempónktól

2008.09.21. 19:07 Módosítva: 2008-09-22 09:04:31
Az Uniqa Bajnokok Tornája rendezője, az MKB Veszprém óriási mérkőzésen négygólos vereséget szenvedett a Ciudad Real elleni döntőben. A kézilabda európai Szuperkupa utódjaként kiírt sorozat fináléjában Mocsai Lajos csapata a szünetben három, 12 perccel a vége előtt öt góllal vezetett, de elfáradt saját tempójától, és a spanyolok fordítani tudtak.

Nagyszerű mérkőzést játszott az MKB Veszprém csapata a világ jelenlegi legjobb csapata, a spanyol Ciudad Real ellen az Uniqua Bajnokok Tornájának (korábban Szuperkupa) döntőjében. A spanyol bajnok és BL-címvédő a mérkőzés jelentős részében hátrányban volt, de klasszisát bizonyítva tíz perccel a vége előtt robbantani tudott, és a saját tempójától elfáradó veszprémieken szinte átrohanva a maga javára tudta fordítani a mérkőzést.

MKB Veszprém-Ciudad Real 28-32 (13-10)

A Veszprém gólszerzői: Vujin (6), Ilyés, Eklemovics (4-4), Iváncsik Tamás, Pérez, Gál (3-3), Sesum, Korazija, Lapcsevics 2-2)
A Ciudad Real gólszerzői: Rutenka (10), Kallman (6), Stefansson (5), Parrondo, Morros (3-3), Vaquero (2), Laen, Pajovic, Abalo (1-1)
Hétméteresek: 4/2 ill. 5/5
Kiállítások: 10 perc, ill. 6 perc

A veszprémiek remekül felkészültek ellenfelükből, Mocsai Lajos tanítványai kiválóan védekeztek a spanyolok elképesztően erős lövősora ellen, Perics pedig a tőle megszokott színvonalon védett. A másik kapuban az egykori veszprémi, a torna legjobb kapusának választott Sterbik sem maradt el az MKB kapusa mögött, több hetest, és megindulást követő ziccert is megfogott.

A Ciudad nyitott védekezése mellett roppant szigorúan őrizte a beállós Gál Gyulát, aki így is három gólig jutott azon a mérkőzésen, mely végül ezen a poszton dőlt el – de nem a Veszprém javára. Siarhei Rutenkával ugyanis már az első félidőben is meggyűlt a hazai védők baja, a másodikban pedig a spanyol belső játékosok rendre megtalálták, ő pedig szinte egyáltalán nem hibázva jutott tíz gólig.

Rutenkán kívül a balszélső, Jonas Kallman szórta meg magát, hiba nélkül lőtt hat gólt, így hiába védett középről nagyon jól Peric, ezen a két poszton nagyon megverték az MKB-t. Mindezek ellenére bő tíz perccel a vége előtt négy góllal vezetett a Veszprém a világ legjobb csapata ellen, és nagyon úgy tűnt, hogy világraszóló győzelmet arathatnak az elődöntőben a német Kielt játszi könnyedséggel verő Ciudad Real ellen.

Az utolsó negyedórában kicsit elfogyott a magyar csapat, ami nem csoda, hiszen elképesztő tempót diktált. Mindezt azonban egy olyan csapat ellen tette, mely hétről-hétre ehhez hasonló sebességű mérkőzéseket játszik, így nem volt meglepetés, hogy egyrészt a Ciudad jelentős hátrányban sem ingott meg, másrészt, hogy a vendégek bírták jobban erővel a hajrát.

Ekkor már több szabálytalanság is becsúszott az MKB védekezésébe, aminek több kiállítás lett a következménye, az emberelőnyös helyzetekben pedig a Ciudad rendszerint megtalálta a lyukat a veszprémi falban, és a mérkőzés végére a korábban parádézó Perics is elfáradt. A védekezés mellett már a támadások sem voltak olyan gördülékenyek, az előkészítetlen lövéseket simán nyelte le Sterbik, ezekből pedig könnyen indították le az erejével teljesen elkészült Veszprémet.

A hajrában a spanyolokban még maradt annyi, hogy sebességet váltsanak, és ha gólt is kaptak, olyan gyorsan értek fel újra a veszprémi kapu elé, hogy nem volt idő becserélni a védőjátékosokat (az MKB rendszerint két játékost cserél támadásról védekezésre, ráadásul a két hármas védőt, akik nélkül a beálló körüli védekezés igencsak foghíjasnak tűnt), ez pedig végül a hazaiak győzelmébe került.

Végerdmény és különdíjasok

1. BM Ciudad Real
2. MKB Veszprém
3. THW Kiel
4. HSG Nordhorn

Gólkirály: Bjarte Myrhol (HSG Nordhorn)
Legjobb kapus: Sterbik Árpád (BM Ciudad Real)
Legjobb játékos: Marko Vujin (MKB Veszprém)

A Ciudad komolyan vette a mérkőzést, feltérképezték ellenfelüket, így az MKB legveszélyesebb lövőinek nagyon meg kellett harcolniuk azért, hogy egyáltalán helyzetbe kerüljenek, Perezt pedig pályára lépése után egyszerűen kivette a játékból a spanyol csapat. Nyitott védekezésüknek köszönhetően a kettes védők rendre odaértek a lövőkre, az pedig már az MKB dicsérete, hogy mindezek ellenére ilyen kevés hiányzott csak a bravúrhoz.

A KEK-címvédő, magyar bajnok Veszprém története második európai Szuperkupa-döntőjében, avagy Bajnokok Tornájának fináléjában vett részt, és a Magderburg után most a Ciudad Real ellen is vereséget szenvedett, de szégyenkezésre, vagy akár magyarázkodásra semmi szükség nincs: a világ kiemelkedően legjobb csapatát késztette óriási küzdelemre Mocsai Lajos csapata.

Mocsai: elfáradtunk a saját tempónkban

A sajtótájékoztatón Mocsai Lajos mesteredző egyáltalán nem tűnt csalódottnak, sportszerűen gratulált az ellenfélnek, majd elmondta, hogy büszke csapatára, mely rendkívül jól játszott, de sajnos a végére elfáradt a saját maga diktálta tempótól. "Az utolsó bő 15 percben már nem tudtuk megoldani a beálló és a balszélső semlegesítését, amit klasszis ellenfelünk remekül kihasznált. A mérkőzés jelentős részében kiválóan játszottunk, megvalósítottuk az összecsapás előtt megbeszélt taktikát, és úgy gondolom, semmi okunk szomorkodni. A mutatott játék roppant biztató a jövőre nézve." Mocsai ezután megköszönte a szervezőknek a remek tornát, valamint a közönségnek a fantasztikus szurkolást.
A Ciudad Real vezetője, Talant Dusebajev roppant nehéznek nevezte a mérkőzést, de elmondta, hogy akkor sem esett kétségbe, mikor csapata nem sokkal a lefújás előtt ötgólos hátrányban volt. "Remek csapat a Veszprém, tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, ráadásul nekik két órával több pihenőjük volt, ami 48 óra alatt lejátszott két mérkőzés esetén kifejezetten sok. Játékosaim végig bírták erővel, ezért tudtunk győzni."