Ilona
17 °C
32 °C

Illovszky Rudolfot Vasas-mezben temetik

2008.09.23. 14:56 Módosítva: 2008-09-23 16:29:24
Nagyon szerettem az öreget, mondta a hajnalban elhunyt Illovszky Rudolfról Mészöly Kálmán. A szurkolók kedden este gyertyát gyújtanak a tiszteletére a Vasas-stadionjában.

A Vasas szurkolói kedden este 20 órakor gyertyagyújtással emlékeznek a hajnalban elhunyt Illovszky Rudolfra. A drukkerek a 86 évet élt legendás edzőről elnevezett stadionban gyűlnek össze, az eredményjelző tábla aljában gyújtják meg gyertyáikat.

Az angyalföldi klub szimpatizánsainak tájékoztatása szerint jelezték részvételi szándékukat a Ferencváros, az Újpest és a Budapest Honvéd hívei is. Illovszky Rudolf, aki kétszer volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, tüdőgyulladásban hunyt el.

A legendás szakember halálhíre sokakat megrázott. Mészöly Géza, a Vasas jelenlegi trénere elsírta magát, amikor megtudta a hírt. „Második apámként tiszteltem Rudi bácsit. Februárban, az öltözőben köszöntöttük a születésnapján. Ma délután egy órakor ugyanott gyertyát gyújtunk a tiszteletére” – mondta a szakember a klub honlapján olvaható írás szerint.

Mészöly Kálmán úgy fogalmazott, csak a keserűség és a fájdalom tud beszélni belőle. „Nagyon szerettem az öreget, aki nagyon fog hiányozni, nem csak a pályáról, hanem a barátok közül is."

”Személyében az egyenesség, a becsület, és a következetesség egyik jeles képviselője távozott közülünk. Azt szokták mondani, hogy senki sem pótolhatatlan. Most úgy érzem, hogy ez a mondás nem igaz. Az ő személye és személyisége igenis pótolhatatlan. Minden száz évben talán egy ilyen ember születik” – emlékezett az elhunyt szakemberre Vancsa Miklós, a Vasas szakosztályvezetője.

"Lesújt és nagyon megráz Rudi bácsi halálhíre. Nagyon szerettem őt, nyugodtan mondhatom, ő volt az egyik legjobb szakember, akinek a kezei között futballoztam. A kemény munkában hitt, de soha nem mulasztotta el, hogy a játékosokkal egyenként is rendszeresen elbeszélgessen. Kiváló ember volt, akit soha nem felejtek el. Nyugodjon békében" – fogalmazott Dunai Antal, aki tagja volt az Illovszky irányította olimpiai ezüstérmes és Eb-negyedik válogatottnak.

„Illovszky Rudolf halálával pótolhatatlan értékét veszítette el a Vasas. Tisztességes, egyenes, szorgalmas ember volt, még egy ilyen nem lesz a Vasas életében, ez bizonyos. Szó szerint élt-halt a Vasasért, nem véletlenül neveztük el róla még életében a Fáy utcai stadiont, hiszen mindent megtett szeretett klubjáért, azért, hogy sikeresek legyünk. Mindennél többet elmond, hogy a nekem írt búcsúlevelében, afféle végrendeletben azt kérte: Vasas-mezben temessük el" - jelentette ki Markovits László, a piros-kék klub ügyvezető elnöke.

Illovszky Rudolfot a klub, a XIII. kerületi önkormányzat és a Magyar Labdarúgó Szövetség saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Az Önkormányzati Minisztérium közleménye

Megrendülten, s mély fájdalommal értesültünk Illovszky Rudolf haláláról, aki nem csupán sportolóként és labdarúgó edzőként, hanem a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitányaként is elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar sportban. Illovszky Rudolf halálával pótolhatatlan veszteség érte az egyetemes sportéletet.

A család fájdalmában nem csak a sportszerető közvélemény, hanem - bizonyosan - egy ország osztozik. Az Önkormányzati Minisztérium vezetője és munkatársai nevében részvétünket nyilvánítjuk az elhunyt családjának és szeretett klubjának, a nagy gyász napjaiban.

Gyenesei István sportért felelős miniszter döntése alapján Illovszky Rudolfot az Önkormányzati Minisztérium is saját halottjának tekinti.