Gál
3 °C
16 °C

Majdnem rendőrt ölt, a klub mellé állt

2008.09.24. 13:43
Tovább tart a Crvena Zvezda és a szurkolói által okozott botrány. Egy belgrádi kerületi ügyészség rendőri vizsgálatot rendelt el annak tisztázására, kinek az engedélyével tüntettek a csapat játékosai szombati mérkőzésük előtt egy gyilkossági kísérletért elítélt szurkoló mellett.

Uros Misicet pénteken tíz év börtönre ítélték, mert decemberben egy mérkőzés utáni tombolásban fáklyát nyomott egy rendőr arcába, majd a ruhája alá dugva súlyosan összeégette vele.

Másnap a Jagodina elleni mérkőzésre a Crvena Zvezda játékosai a 20 éves fiatalember képével díszített trikóban vonultak ki, és mellükön ott volt az Igazságot Urosnak! felirat. A zvezda szurkolói Szerbia sok városában tiltakozó feliratokat mázoltak épületek falára, az ítéletet meghozó bírót pedig sorozatosan súlyos fenyegetések érik.

Dobrivoje Tanasijevics, a labdarúgóklub megbízott elnöke szerint azért viseltek az elítéltet támogató felirattal ellátott trikót a játékosok, mert azt a csapat Daliáknak nevezett szurkolói követelték. Három vezérszurkoló berontott Tanasijevics irodájába, és azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtják a Crvena Zvezda stadionját, ha nem teljesítik kívánságukat. A mérkőzésen a szurkolók az ítéletet hozó bírót fenyegető transzparenst emeltek a magasba. A szerb igazságügyi, valamint ifjúsági és sportügyi minisztérium éles hangú nyilatkozatban ítélte el a Crvena zvezda labdarúgóit és vezetőit, akik támogatásukról biztosítottak egy súlyos bűncselekményért elítélt szurkolót, és további erőszakra buzdítva tüntettek mellette.

A Serbia Insajd blog az eset kapcsán még kedden reggel azt írta, "bár a huligánok akciói miatt a fővárosi klubok állandóan a postára szaladgálnak, befizetni a büntetéseket, soha nem tolják át a felelősséget a szurkolóikra. Nagyon nagy becsben tartják a közönséges bűnözőket, akik meccsről meccsre felgyújtják a stadiont, letépik a székeket, betörik az ellenfél fejét, majdnem megölnek egy rendőrt, sőt az is előfordult, hogy a csapat teljesítményével elégedetlen szurkolók összetörték a játékosok autóit a klub parkolójában, de ezt is megbocsátották nekik."

A nemzetközi szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága elítélte a történteket, hozzátéve: ha a Crvena zvezda nemzetközi mérkőzést játszott volna, akkor a FIFA hivatalosan is állást foglal, de mivel hazai meccsről van szó, a szerb szövetségtől vár határozott reagálást.