700 ezer euróra büntették Rafinhát

2008.09.25. 10:54 Módosítva: 2015.05.21. 04:01
Az olimpián klubja tiltása ellenére játszó Rafinhára 700 ezer eurós büntetést mért klubja. A Schalke azzal indokolta a roppant magas összeget, hogy azt a szerződésszegés súlyosságához igazították. A játékos a Sport Döntőbírósághoz (CAS) fordult.

A Schalke 04 csapata példa nélküli szigorral csapott le játékosára, aki (több Bundesliga-futballistához hasonlóan) csapata kifejezett tiltása ellenére elutazott a pekingi olimpiára. Rafinha 35 napot volt távol, amit a gelsenkircheni klub súlyos szerződésszegésnek minősített, és elképesztően magas, 700 ezer eurós büntetést szabott ki a renegátra.

A határozat több szempontból is támadhatónak látszik. Először is, az olimpia előtt nem tisztázódott, van-e joguk a játékosoknak részt venni a játékokon. A szintén Pekingbe vágyó (és ott bajnoki címet szerző) Lionel Messi távozásával kapcsolatban a Barcelona hivatalos állásfoglalást kért a FIFA-tól, amely úgy nyilatkozott, a 23 év alatti játékosokat el kell engedni, ha menni akarnak.

Messi ment, ám időközben a CAS is kiadott egy nyilatkozatot, miszerint az olimpiai nem hivatalos FIFA-rendezvény, így nem kötelezhetnek senkit arra, hogy elengedje a játékosokat. Erre a nemzetközi futballszervezet mondott valamit a játékok fontosságáról és az olimpiai eszméről, de mivel időközben már Pekingben készültek a csapatok, az ügy magától megoldódni látszott.

Míg a Werder Bremen belenyugodott abba, hogy Diego az olimpián van és ott is marad, addig a Schalke csak látszólag tett így. Még ennyit sem tett a Hamburg, amely a hatalmas meglepetésre elődöntőbe jutott belga válogatottból visszahívta Vincent Kompanyt. A legrondább eljárás mégsem az övék, hanem a gelsenkirchenieké.

000 Par1806403

Az olimpiának egy hónapja vége, a klub pedig most látta elérkezettnek az időt, hogy megbüntesse a jobbhátvédet. Rafinha 700 ezer eurója példátlan, ekkora összegre szóló büntetéseket nem olyan vétkekért szokás kiróni, mint hogy a játékos részt kívánt venni hazája válogatottjának egy tornáján – hiszen elmondása szerint Brazíliában minden kisgyermek álma az, amikor elkezd futballozni, hogy egyszer játsszon hazája válogatottjában.

Az olimpián bronzérmet szerzett, így teljesítményével enyhe csalódást okozó brazil csapat minden mérkőzésén lehetőséget kapott a Schalke védője, aki minden bizonnyal nem vállalta volna el a szereplést, ha előre tudja, mi vár rá. Van azonban a történetnek még egy aspektusa, ami nem teszi sokkal szimpatikusabbá a Bundesliga élén álló csapatot.

Rafinha már a tavasszal jelezte, hogy szívesen játszana máshol, jelentkezőkben pedig nem volt hiány, oly annyira, hogy az angol sajtó szinte kész tényként közölte: a jobbhátvéd a Liverpoolé lesz nyáron. Az üzlet nem jött össze, a 2011-ig szerződésben álló futballista bizonyára azért is mert ilyen bátran szembeszállni klubja akaratával, mert ő maga is biztosra vette, hogy a szezont Liverpoolban kezdi. A nyáron azonban a Schalke megújította eredetileg 2009-ig szóló szerződését, melynek tárgyalásakor bizonyára nem említették meg a játékosnak, hogy mi vár rá szeptember végén.

A játékos aláírt, majd elment az olimpiára, a Schalke pedig büntetett. A brazil hátvéd azonnal a Sport Döntőbírósághoz fordult, és azt szeretné elérni, hogy a 700 ezer eurós büntetést – legalább részben – a brazil szövetség fizesse ki helyette.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM